İzmir Üniversitesi Medicalpark Hastanesi Diyetisyeni Fatma Baysal, tükettiğimiz meyve ve sebzelerin göz ve görme sağlığımız üzerinde çok önemli etkiye sahip olduğunu belirtti, "Bazı besinleri yeteri kadar almazsak, göz sağlığımız etkilenebilir ve bazı hastalıklara zemin oluşturabilir" dedi. Göz sağlığı dendiğinde akla gelen ilk besinin havuç olduğunu hatırlatan Baysal, "Bir çok besin, içerdiği bileşenler nedeniyle göz ve görme sağlığı bakımından oldukça önem taşımaktadır" dedi, şu bilgileri verdi: "Havuç, bal kabağı, tatlı patates, portakal, kırmızı biber içerdiği beta karoten ile göz sağlığı için önemlidir. Yumurta gibi hayvansal kaynaklı gıdalarda daha yoğun bulunan beta karoten, A vitaminin öncü maddesidir. Yeterli miktarda A vitamininin görme sağlığı için olumlu etkileri vardır. Beta karaten: gece körlüğü, makula dejenerasyonu, katarakt oluşumunu engeller. Ancak fazla tüketimi geçici pigment bozukluğu yaratabilir. Fındık, badem, ceviz gibi yağlı tohumlar; muz, kırmızı et, brokoli, ıspanak gibi sebzeler içerdikleri E vitamini nedeniyle göz ve cilt sağlığı bakımından oldukça yararlıdır. E vitamini besinlerle yeterli alındığında antioksidan etkiye sahiptir. Retine zedelenmesini önler, kalp damar koruyucu özelliği de vardır. Deniz ürünleri, tam buğday ekmeği, kırmızı et, yağlı tohumlarda bulunan çinko, bağışıklık sistemi üzerinde güçlü etkileri vardır." Diyetisyen Baysal; süt, et, tavuk, yoğurt, yumurta, yeşil yapraklı sebzeler ve tahıllarda bulunan B2 vitamininin de kataraktı engelleyici etkisi olduğunu söyledi, "Eksikliğinde gözlerde yanma, kaşıntı, ışık hassasiyeti gibi rahatsızlıklar oluşabilir. Bezelye, ıspanak, semizotu, mısır ve biberin de az tüketilmesinin göz rahatsızlığı olan sarı nokta hastalığını tetiklediği biliniyor" dedi.