İzmir
Üniversitesi Medicalpark Hastanesi Diyetisyen Burcu Çetinler, Ramazan ayında Reflü' den korunmak için neler yapılması gerektiğini anlattı. Reflünün mide ile özafagus arası kapakçığın gevşemesiyle mide asidinin özafagusa kaçarak doku hasarına neden olması sonucu yanma, ağrı, ağıza acı su gelme gibi durumlarla yaşam kalitesini olumsuz etkileyen hastalık olduğunu kaydeden Çetinler, "Özellikle Ramazan'da beslenme düzenimiz ve tarzımızın değişmesi bu şikayetleri daha da arttırır. Uzun süreli açlık sonucu iftarda birden yemeğe yüklenme ve sahurdan hemen sonra yatma reflü hastalığı olmayanlarda bile semptomların ortaya çıkmasına neden olabilir" dedi. Öğünlerin yavaş yavaş ve iyice çiğneyerek yemek gerektiğini vurgulayan Çetiner reflü hastalarına az ve sık beslenme adına iftar ve sahur olmak üzere 2 ana öğün ve iftardan sonra 1'er saat ara ile 1 veya 2 ara öğün yapılmasını tavsiye etti.