X İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ARKADAŞINA GÖNDER Bu uyarılara kulak verin!
* Birden fazla kişiye göndermek için, mail adresleri arasına “ ; ” koyunuz

Bu uyarılara kulak verin!

  • Giriş Tarihi: 26.7.2014

Ramazan Bayramı'nda beslenmeye dikkat edilmesi gerektiğini belirten diyetisyen Fatma Baysal, "Bayram günleri kahvaltıyı asla atlamayın. Özellikle çay yerine bol bol su için" dedi

Ramazan'ın sonlarına doğru yaklaştıkça herkesin bayram heyecanı sarmaya başladı. Bayramlarda özellikle geleneksel yemeklerin büyük bir misarfirperverlikle sunulması adetlerimiz arasındadır. Fakat bazen yediklerimiz gereksinmelerimizi oldukça aşabiliyor. Medicalpark İzmir Hastanesi'nde görevli diyetisyen Fatma Baysal, bir ay boyunca öğün sayısının düşmesi, uzun süren açlıklar ve hareketsizlik nedeniyle metabolizma hızının yavaşladığını dolayısıyla yenen yiyeceklerin enerjisinin fazla gelerek kilo alınabileceğini söyledi. Bayramda beslenmeye dikkat edilmesi gerektiğini söyleyen Baysal; "Bayram günleri kahvaltıyı asla atlamayın. Bayramda kahvaltıların genelde bol çeşitli börek, pişi, bazlama gibi hamur işi besinlerin de yer aldığı oldukça zengin sofralardan ziyade gün içindeki ikramları daha iyi ayarlayabilmemiz için daha hafif ve protein ağırlıklı besinlerden oluşmasını tavsiye ediyoruz. Ayrıca, bayramın ilk günü yemek sıklığımızı artırmalı, hareket düzeyimizi çok düşürmemeli ve mümkün olduğu kadar hafif öğünle ile geçirmeliyiz" dedi."

"TATLIYA DİKKAT"
Baysal, Ramazan ayı boyunca hem sıcaklar hem de uzun süren açlık söz konusu olduğundan su tüketimi oldukça düşüş gösterdiğini belirtti, bu yüzden bayramda su tüketimine oldukça özen göstermek gerektiğini söyledi, "Misafirliklerde ikram edilen çay kahve gibi içeceklerin diüretik olduğundan ve suyun yerini tutmadığı için, mutlaka günde 2-2.5 lt tüketilmesine dikkat edilmelidir. Misafirliklerde çay kahve yerine çoğu kez suyu tercih etmeye çalışabilirsiniz" diye konuştu. Tatlı tüketimine dikkat edilmesi gerektiğini vurgulayan Fatma Baysal, şöyle devam etti; "Gün içinde ikram edilen geleneksel tatlıları mümkün olduğunca az miktarlarla tadımlık olarak tüketmeye çalışın. Tatlı tüketimlerinizde hamur işi, ağır şerbetli tatlılar yerine sütlü tatlılar veya komposto tercih etmeye çalışın. Geleneklerimize göre verilen bayram ikramını reddetmek ayıp olarak algılanır. Bu yüzden misafirlerinize tatlı veya meyve seçeneği de sunarak onların da daha sağlıklı seçimler yapmasına öncü olabilirsiniz. Özellikle ana öğün arkasına hemen tatlı ikramı sonrasında meyve ikramı gibi üst üste yeme aktivitesi hem sizin hem de misafirlerinizin sindirim sağlığı için iyi olmayacaktır. İyi misafir ağırlamak çok yedirmek değildir."

kalan karakter 1000

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan SABAH veya sabah.com.tr hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.