İDSYB'nin gerçekleştirdiği ıslah çalışmaları kapsamında sütün miktarı ve bileşenlerini değerlendirmeye olanak sunan süt analiz laboratuvarı, elde ettiği bilgiler ışığında süt üreticilerine yol gösteriyor ve koruyucu önlemler sunuyor. İDSYB Yönetim Kurulu Başkanı Ali Gülkaynak, pilot bölge olarak 2011'de İzmir'de hizmet vermeye başlayan süt analiz laboratuvarının yılda 300 bin analiz gerçekleştirdiğini söyledi. Sütte belli bir kalite standardını yakalayan üretcilerin, Bakanlığın uyguladığı prim sistemiyle hayvan başına 50 liralık ödeme aldığını da kaydeden Gülkaynak, "Laboratuvarda yağ, protein, somatik hücre, laktoz, protein ve üre analizleri yapılıyor. Verileri, Merkez Birliği ve Bakanlığa anında iletiyoruz. Süt numunelerini üreticiler alıyor. İDSYB saha personeli ise barkodlu özel kaplarda saklanan bu numuneleri soğuk zincirle analiz laboratuvarına iletiyor. 2 analiz arası 30 günden az ve 90 günden fazla olmamak kaydıyla süt numuneleri toplanıyor. 2013 yılında yüzde 53'lük bir verim artışı gözlemledik. Bu yıl yüzde 80'lik bir verim ve kalite artışı bekliyoruz" diye konuştu.