İzmir'de Üçkuyular'dan Sahil Bulvarı, Kordonboyu, Bayraklı, Karşıyaka ve Bostanlı sahillerini içine alan iç körfezde deniz ürünleri avlanmasını yasaklayan tebliğe rağmen, amatör balıkçılar buna aldırmıyor. Avlanan balıkların bir kısmının restoranlara satıldığı ileri sürülüyor. Uzmanlar, körfezden tutulan balıkların ağır metaller taşıması nedeniyle uzun vadede insan sağlığına ciddi zararlar verdiğini söyledi. Körfez boyunca özellikle haftasonları binlerce kişi balık avlanıyor. Çipuraların sürüler halinde geçiş yaptığı zamanlarda herkesin kısmetine çok sayıda balık düşüyor. Bazı vatandaşların, restoranlara balık sattığını itiraf etmesi tüyler ürpertiyor. Körfezin balık açısından verimli olduğunu söyleyen adının bilinmesini istemeyen bir vatandaş, "Bazı restoranlara, kilosu 10 liraya çipura satıyorum. Restoranda 'deniz çipurası' diye 10 misli fazladan para kazanıyorlar" diye konuştu. İzmir Körfezi'nde balık avlama yasağı tebliğde yer almasına rağmen, bugüne kadar sıkı bir denetim yapılmadığı için vatandaş rahatlıkla avlanıyor. Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, zabıta ve Sağlık Müdürlüğü birimlerinin de su ürünlerinin avlanılması ve tasarrufuyla ilgili işlem yapmaması şikayetlere neden oluyor. Amatör balıkçılar görüntülenmek ve adının bilinmesini istemiyor ama sorunlarını da şöyle dile getiriyor: "Madem yasak var neden bize kimse birşey söylemiyor? O halde yasağı kaldırsınlar, denetlesinler kitabına uygun yapalım bu işi."
KANSERE YOL AÇABİLİR
Dokuz Eylül Üniversitesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Dr. Ahmet Soysal, Körfezin çevresinde biyolojik kirliliğin denetim altında olduğunu belirterek, "Ancak kimyasal kirliliğin oranını bilmiyoruz. Asıl tehlike bu. Körfezden çıkan balıklarda daha önce ağır metallere rastlanmıştı. İç körfezde tutulan balıkların yenmesi sakıncalı. Ağır metallerin etkisi insan sağlığında uzun vadede hissedilir. Vücuda alınan bu metaller böbrek veya karaciğer yoluyla da dışarı atılamaz. Yağ dokuda birikir. Tehlikeli eşiği geçtiği anda da kansere neden olabilir. Özellikle Tarım ve Köşişleri Bakanlığı hem iç körfezin suyunu hem de oradan çıkan balıkları düzenli olarak analiz etmeli" dedi. Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Su Ürünleri Avlama ve İşleme Teknolojisi Bölümü Avlama Teknolojisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç.Dr. Vahdet Ünal da "Körfezde avlanmak yasak. Öncelikle temiz olduğu kanıtlanmadığı için, ikincisi amatör balıkçılık kuralları uygulanmıyor. Avrupa'da ve ABD'de 'yakala bırak' denilen amatör balıkçılık yaygın. Yakalananlar suya atılmalı. Körfezdeki balıkların tüketilmesi insan sağlığı için büyük tehlike. Körfez'de de her gün gözümüzün önünde yasak çiğneniyor" şeklinde görüşlerini ifade etti.
Duygu ERGÜDEN