Meyve sebzede kimyasal ilaç kalıntısı sorunu ve ürünlerinin fiyatının tarladan sofraya gelinceye kadar yükselen fiyatı nedeniyle tüketiciler, oluşturdukları gıda gruplarıyla kendi pazarlarını kurmaya başladı. Dünyada ABD, Kanada ve Fransa'da yaygın olan gıda grupları, Türkiye'de de özellikle büyük kentlerde hızla yaygınlaşıyor. İzmir'de Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi öğretim üyelerinin kurduğu 30 kişilik grup, bir köyün tamamen organik üretime geçmesine vesile oldu. EÜ Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tayfun Özkaya, insanların semt pazarları ve market raflarından aldığı sebze ve meyvelere olan güvenlerinin hızla azaldığını, GDO ve kimyasal ilaç gibi tartışmaların insanları güvenilir ve sağlıklı gıdaya ulaşma konusunda çareler aramaya ittiğini belirtti.
DÜNYADA YAYGIN
Bu alanda bazı bölgelerde organik pazarlar ve marketler kurulsa da organik ürünlerin fiyatının çok yüksek olması nedeniyle talebin sınırlı kaldığını dile getiren Özkaya, doğaya saygılı üretim yapan üreticinin de bu emek ve özverisinin karşılığını göremediğini belirtti. Bahçede kilogramı 25 kuruşa satılan mandalinanın market rafında 2-3 liraya tüketiciye ulaştığını, 10 misline varan fiyat farklarının tüketicinin tepkisine neden olduğuna vurgu yapan Özkaya, "Dünya, bu soruna gıda grupları kurarak çare bulmuş. Üretici ve tüketici dayanışma içine giriyor. ABD, Kanada, Fransa, Japonya gibi ülkelerde bu gruplar o kadar büyümüş ki federasyon haline gelmişler. Türkiye'de de İstanbul, Ankara ve İzmir başta olmak üzere bir çok kentte bir araya gelen insanlar, doğa dostu üretim yapan üreticileri bularak alım yapıyorlar" şeklinde bilgi verdi.