İzmir Üniversitesi Hastanesi Gastroenteroloji Uzmanı Dr. Funda Uğur Kantar, aşırı kilolu ya da obez olmanın, şeker hastalığı, yüksek kolesterol ve alkol tüketiminin karaciğer yağlanması riskini artıran faktörler arasında olduğunu söyledi. Kantar, "Karaciğer yağlanması, alkolle bağlantılı ve bağlantısız olarak 2 ana kategoriye ayrılıyor. Hızlı kilo kaybı ve yetersiz beslenmenin de karaciğer yağlanmasına neden olduğu bilinmektedir. Eğer yaşam tarzına dikkat edilmezse bu durum siroza ve karaciğer kanserine dönüşmesi kaçınılmazdır. Yağlanma genellikle hiç bir belirtiye yol açmaz ve farkında varılmadan yıllarca, hatta on yıllarca devam edebilir. Ancak kritik düzeye gelince kilo kaybı, aşırı halsizlik, karın bölgesinde ağrı ve zihin karışıklığı gibi bazı belirtiler ortaya çıkabilir" dedi.
ALKOLÜ BIRAKIN
Yağlı karaciğer tanısı konulduktan sonra kontrollerini aksatmamasını isteyen Kantar, "Çünkü yağlanma siroz hastalığına ve Karaciğer kanserine dönüştüğünde tek çare organ nakli oluyor. Karaciğer bağışı ülkemizde fazla yaygın olmadığı için bu yönde bilincin arttırılması gerekiyor. Alkole bağlı karaciğer yağlanmasının durdurulabilmesi için tek yol alkolü bırakmak. Alkole bağlı olmayan yağlanma için fazla kilolardan kurtulmayı, düzenli egzersiz yapmayı ve dengeli bir beslenme programına sadık kalınmasını öneriyoruz" diye konuştu.