Zeytindostu Derneği, zeytinyağı sektöründe yaşanan tağşiş (hileli karışım) olaylarının tüm sektör için üzücü ve düşündürücü olduğunu bildirdi. Dernekten yapılan yazılı açıklamada, doğanın en kusursuz armağanlarından biri olan zeytinyağının olabildiğince hassasiyet gerektirdiği, son günlerde Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının tağşişli olduğu tespit edilen yağları kamuoyuna duyurduğu belirtildi. Zeytinyağında tağşişin saptanmasında duyusal analizin, kimyasal analiz yöntemine alternatif teşkil etmediği belirtilerek, "Duyusal analiz, duyusal kaliteyi belirlemeye yöneliktir. Asla tağşiş ve taklit duyusal analizle belirlenemez. Kalite yarışmaları tüm firmalara açık. Buraya katılan firmaların numunelerinin öncelikle akredite laboratuvarlarda kimyasal analizleri yapılır. Yarışmaya başvurulan ürün belli bir miktarda ve ürün adı ile sınırlıdır. Dolayısıyla kalite yarışmalarımızdan ödül almış bir firmanın bütün ürünleri derneğimizin kalite güvencesi altında değildir" denildi.