X İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ARKADAŞINA GÖNDER Çakallık yapanlar sektörün dışından
* Birden fazla kişiye göndermek için, mail adresleri arasına “ ; ” koyunuz

Çakallık yapanlar sektörün dışından

  • Giriş Tarihi: 2.3.2016
Çakallık yapanlar sektörün dışından
Çakallık yapanlar sektörün dışından

Lokantacılar Odası Başkanı Yenice, vatandaşa at eti yedirmek isteyenlerin en ağır cezayı alması gerektiğini söyledi. Yenice, vatandaşın 3-5 liraya satılan döner-ekmekten uzak durmasını istedi

İzmir'de bir depoya düzenlenen baskında 6 ton at eti ele geçirilmesi, "yediğimiz etli mamuller ne kadar güvenli" sorusunu akıllara getirirken, Türkiye Lokantacılar Kebapçılar Pastacılar ve Tatlıcılar Federasyonu Genel Başkanı Aykut Yenice, "3-5 çakal" yüzünden tüm esnafın töhmet altında bırakılmaması gerektiğini belirtti. "Yemediğini, başkasına yedirme" düsturuyla hizmet verdiklerini vurgulayan Yenice, "Güzide kentimizde Allah korkusu olmayan, insanlıktan birazcık bile nasibini almamış 3-5 çakalın, at kesmesine en ağır ceza verilmeli. Bunların esnafımızla yakından uzaktan alakası yoktur" dedi. Yenice, lokantacılığa son yıllarda rağbetin arttığını, "hayat durur, boğaz durmaz" anlayışıyla her kesimden insanın bir yerlerde lokanta, restoran açmaya başladığını anlatarak, şöyle devam etti: "Bizim sektörümüzde ustalık belgesi zorunludur. Lokantacılar Odası olarak biz üyelerimizden bunu isteriz. Tıpkı avukatlık, eczacılık, cebimizdeki ehliyet gibi bu belge şarttır. Nasıl ki, her kafasına esen serbest meslek olan avukatlığı, eczacılığı yapamıyorsa bizde de böyle olması gerekir. Herkes serbest meslek olan avukatlığı, eczacılığı yapabiliyor mu? O zaman neden bu kadar kolay lokantacılık yapabiliyor? İkiçeşmelik'ten çıkma, ikinci el tezgah al. Merdivenaltı yerlerden et al. Sonra al sana dönerci. Etin 30-40 liraya satıldığı bir ülkede, ayran dahil 2-3 liraya döner veya yemek satılıyor..."

KAYITDIŞINA BAKILSIN

Et ve et ürünleri tebliğ ile dönerin, köftenin, yemeğin içinde ne olacağının ayrıntılı olarak belirlendiğini kaydeden Yenice, "Esnafımız çok titiz şekilde denetlenebiliyor. Ama merdivenaltı dediğimiz, kayıtdışı ekonomiye giren yerler denetlenmiyor. Çünkü denetimler kayıtlı yerlerde oluyor. Esas kayıtdışı ekonomiyle mücadele edilmesi gerekiyor. Sektörümüzdeki kayıtdışılık, geçen haftaki gibi kötü görüntülere neden olabiliyor" dedi. Et ve Süt Ürünleri Kurumu'nda dana kıymanın kilogram fiyatının 25 lira, süpermarkette 32-33 lira olduğuna dikkat çeken Yenice, yüksek et fiyatlarına müdahale konusunda Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik'in tüm söylemlerini desteklediklerini vurguladı. At keserken yakalananların serbest bırakıldığını üzüntüyle öğrendiğini söyleyen Yenice, "Kaçak kesim yapanların hepsi 15 bin lira ceza karşılığı serbest kalmışlar. Benim dükkanımda en ufak bir bozukluk olsa, bana da 15 bin lira ceza kesiliyor. İşte bu haksızlık oluyor. Özellikle belediyeler denetimlerini artırsınlar" diye konuştu.

LOKANTALARA UYGUNLUK BELGESİ

Bu tür olumsuz olaylarla esnafında zor durumda kaldığını ifade eden Yenice, "Esnafın bu şekilde ucuz ve basit, ahlaksız suçlarla karalanması veya zan altında tutulması yanlıştır. Biz böyle bir çarkın yolcusu değiliz. Vatandaşlarımız da bildikleri, güvendikleri yerlerden yemeklerini yesinler. Et ve et ürünleri konusunda sağlık koşullarına uyulduğunu gösteren bir çalışma yapabiliriz. Yönetim kuruluyla görüşeceğim. Esnafımız uygun görürse tıpkı mavi bayrak gibi üye işyerlerimize sağlık koşullarına uyulduğuna dair stikerler, afişler, belgeler vereceğiz. Vatandaşımıza da doğru adresi göstereceğiz" şeklinde konuştu.