Hatalı yemek yeme alışkanlıkları, obeziteye giden yolda en büyük sorunu oluşturuyor. Bu yanlışları düzeltmek ise sanıldığı kadar zor değil. Sağlığı tehdit eden en önemli sorunların başında gelen obezite ile mücadelede hatalı yemek alışkanlıkları geliyor. Uzmanlara göre 8 adımda bu yanlışlıkları düzeltmek mümkün: Göz önünde yiyecek bulundurmamak, mutfakta fazla zaman harcamamak, serviste küçük boy kepçe kullanmak bunlardan sadece birkaçı. Obezitenin önlenebilen kronik bir hastalık olduğunu belirten sağlık otoriteleri, çocuklukta başlayan obezitenin yağ hücre sayısının artışı ile gerçekleştiğini ifade ediyor.Yeterli ve dengeli beslenme demek; büyüme, gelişme, sağlıklı ve verimli olarak uzun süre yaşamak için gerekli olan besin ögelerinin her birini yeterli miktarda almak demek. Hem çocuklukta hem de yetişkinlikte uygulanacak beslenme programının, günlük en az 5 öğünlük düzenli ve sık aralıklarla uygulanması gerekiyor. Ana öğünlerde 4 besin grubundan da tüketilmesi gerekiyor. Et, süt, tahıl ve meyve-sebze gruplarından her öğünde az miktarda tüketim yapılması gerekiyor. Örneğin; kahvaltıda et grubundan yumurta, süt grubundan peynir, tahıl grubundan tam tahıllı ekmek ve meyve-sebze grubundan domates ile yeşillik olabilir. Her öğünde sebze tüketilmeli. Meyveler ise ara öğünde tüketilebilir.
8 SAĞLIKLI ÖNERİ
İşte hatalı yeme alışkanlıklarının terk edilmesi için 8 sağlıklı öneri:
Göz önünde yiyecek bulundurmamak,
Mutfakta fazla zaman harcamamak, en kısa surede işi bitirip uzaklaşmak,
Yüksek enerjili ve yenilmemesi gereken besinleri evde bulundurmamak,
Serviste küçük boy kepçe kullanmak,
Yemek biter bitmez sofradan kalkmak,
Servis yaptıktan sonra servis kabını sofradan kaldırmak,
Lokmalar arasında çatal ve kaşığı elden bırakmak,