Enfeksiyon Hastalıkları Hakkında Genel Bilgi
Enfeksiyon hastalıklarının nedeni ancak mikroskop ile görülebilen küçük canlılar yani mikroorganizmalardır. Hastalık yapıcı mikroorganizmalar insan vücudunda yaşama ve yaşamını sürdürme yeteneğinin yanı sıra toksik maddeler oluşturarak hastalık ortaya çıkmasına da neden olabilirler. Başlıca enfeksiyon nedenleri; virüsler, bakteriler, parazitler, mantarlardır. Enfeksiyon hastalıkları, koruyucu hekimlik uygulamaları ile önlenebilmelerinin yanı sıra, koruyucu önlemlerin yeterince alınmadığı durumlarda başka kişilere bulaşarak salgınlara da yol açabilmektedir.
b. Genetik Bozukluklar
Genetik bozukluklar doğumsal şekil bozukluklarına, metabolik hastalıklara, bazı belirli organ çalışma bozukluklarına ve cinsel farklılaşmalara yol açmakta ve genellikle anne karnında, doğumda ya da çocukluk döneminde görülmektedir.
c. Alerji
Sözgelimi süt ve çiçek tozları gibi normalde hastalık nedeni olmayan maddelere karşı vücudun çeşitli düzeylerde verdiği tepkiler alerji olarak tanımlanmaktadır. Alerjik tepkiler temas sonucu ciltte oluşan lezyonlardan ölüme kadar değişen düzeylerde kendisini gösterir. Astım, cilt hastalıkları, besin ve ilaç alerjileri en yaygın görülen alerjik tepki örnekleridir. Tanısı cilt testleri ile konan alerjilerde, hastalığın durumuna göre sıklıkla antihistaminik özellikte krem, hap ya da solunarak alınan ilaçlar kullanılmakta ya da alerjik maddeye ve hastanın durumuna göre gerektiğinde özel aşılar uygulanmaktadır. Ancak alerjik madde ile karşılaşamadığı sürece tepki ortaya çıkmayacağından; temel yaklaşım, alerji nedeni olan madde ile karşılaşmayı engellemektir. Bu nedenle besin alerjilerinde alerjik olan gıda, ilaç alerjilerinde ise alerjiye neden olan ilaç kullanılmasından sakınılmalıdır.
D. BAKTERİLERİN YOL AÇTIĞI HASTALIKLAR
Kolera: Birden başlayan ishal ile karakterize edilen hastalığın etkeni Vibrio Cholera adı verilen bakteridir. Hastalık genellikle kirli su, gıdalar ve özellikle kabuklu deniz ürünlerinin tüketilmesi yoluyla bulaşmakta ve önlem alınmadığında salgınlara dönüşebilmektedir. Şiddetli kolera vakalarında birden başlayan bol, sık ve sulu ishal görülür. Dışkı miktarı 24 saat içinde 15 litreye kadar çıkabilir. Tabloya eklenen kusma ile birlikte 2-3 saat gibi kısa bir sürede ciddi sıvı kaybı oluşur, şok gelişir ve yaşamsal tehlike ortaya çıkar. Ateş ve bulantı olmadan fışkırır tarzda kusma olur. Tedavide, yitirilen sıvı karşılanmalı ve antibiyotik verilmelidir. Kişisel hijyen ve gıda hijyeni kurallarına uyulması ve aile içinde hastayla temas eden kişilerin koruyucu amaçlı ilaç kullanmaları korunmada temel yöntemlerdir. Ayrıca sağlıklı kanalizasyon ve şebeke suyu sistemi de koruyucu önlemlerin başını çekmektedir.
Kızıl: Streptokok adı verilen mikroorganizmaların özel bir türü ile oluşan, damlacık yolu ile bulaşan döküntülü bir üst solunum yoldur.