Türkiye'nin en iyi haber sitesi
PROF. DR. BENGİ SEMERCİ

İstismardan koruma

Gazetelere yansıyan haberler arttıkça, ailelerden gelen sorular "Çocuklarımızı istismardan nasıl koruyabiliriz?" konusunda yoğunlaştı. Her yaşta yapılması gereken farklıdır. Çocuğunuz, başka kişilere dokunduğu zaman o kişiyle arasındaki ilişkinin özel olduğunu hisseder. Sizinle kucaklaşması, arkadaşıyla el ele tutuşması, öğretmeninin elini sıkması bu yakınlığın ifadesidir. Ancak eğer birinin ona dokunmasını istemiyorsa, bunu açıkça söylemeli ve dokunulmaktan hoşlanmayan birine saygı duymayı öğrenmelidir. Herkes dokunulmaya, başkası tarafından kucaklanmaya ihtiyaç duyar. Bu, sevginin en güzel ifade ediliş biçimlerinden biridir. Çocuğunuza birinin ona sarılmasını istediğinde, bunu söyleyebilmeyi de öğretmelisiniz. Ancak iyi dokunuşla kötü dokunuşu ayırt etmeyi ve eğer kötü bir dokunuşta, karşısındakini durdurmakta güçlük yaşıyorsa mutlaka bir büyüğüne söylemesi gerektiğini bilmelidir. Çocuğunuza dokunmanın türlerini anlatın. Çocuk sarılmanın hoş bir davranış olduğunu bilmelidir. Ama size ve arkadaşlarına ne şekilde dokunmasının uygun olacağını öğrenmelidir. Sırf istiyor diye dört yaşına gelmiş oğlunuzun göğüslerinize dokunmasına izin vermek, onu bu konuda tersleyip utandırmak kadar yanlıştır.

CİNSELLİK, İNTERNET, TACİZ
Ona, sizi sevdiğini bildiğinizi, ama annelerle onun yaşındaki çocukların sevgilerini farklı gösterdiklerini söylemek açıklayıcı olur. Yine dudaktan öpüşmek gibi, kimi zaman sizin de hoşunuza giden tutumların çocuğun yanlış bilgilenmesine neden olacağını hatırlamak gerekir. Benzer bir açıklamayla yanaktan öpmek sorunu çözecektir. Cinsellik eğitimi verirken, cinselliğin riskli yönlerine daha fazla odaklanırsanız, bu durum çeşitli olumsuzlukları beraberinde getirebilir. Kötü amaçlı dokunmalara aşırı vurgu yapmak, çocuğun anne babasından gelecek sevgi ve şefkat dokunuşlarını bile yanlış algılamasına neden olabilir. Bu durum çocuğu korkutur, yaralar. Bu nedenle cinsellikten konuşurken iki uca da yeterli oranda değinmek ve hem riskleri hem de haz veren tarafları anlatmak gerekir. 0-6 yaş döneminde cinsel taciz, diğer çocuk yaşlarına oranla az görülür. Ama bu durum, onların güvende olduğunu göstermez. O nedenle çocuğu korkutmadan, hoşlanmadığı dokunmalar konusunda bilgi vermek gerekir. Gençler gittikçe artan oranlarda yüz yüze görüşmeler yerine interneti tercih ediyor. Bu durum sosyal ilişkilerini ve gelişimlerini engelliyor. Başka bir tehlike de sanal dünyada tanışılan kişiler ve onlarla paylaşılanlardır. İnternetten ayarlanan randevular cinsel istismar, taciz ya da zedelenmelerle sonuçlanabilir. Öyle olmasa bile ruhsal açıdan yaralar açabilir.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA