Türkiye'nin en iyi haber sitesi
REFİK DURBAŞ

Doğanın acıması yoktur

90'lı yılların sonlarında Adana Seyhan Belediyesi'nin davetlisi olarak bir grup yazar ve gazeteci ile Yaşar Kemal'in köyü Hemite'ye gitmiştik. Ünlü yazarımızın köyünü ziyaretimizin asıl amacı, Metin Deniz'in yapacağı heykelin yer tespiti idi. Hemite, Anavarzaların eteğinde küçük bir köy. Köyün ortasından suyu kurumuş bir çay geçiyor: Hemite Çayı... Yamaçlarındaki küçük tepelerin üzerinde, çakır dikenleri arasında birkaç inek otlamakta... Heykelin biraz ötesinden Hemite Çayı'nın geçtiği köyün girişine yerleştirilmesine karar verildi. Bu sırada Yaşar Kemal'e sormuştum: "Üstat, İnce Memed'de, Demirciler Çarşısı'nda sayfalarca anlatıyorsun, Anavarzalar'dan bir sel koptu, Hemite taştı, Irazca ana seller sularda sürüklendi, diye. Her önüne kattığını silip süpüren bu küçücük dere mi yani?" diye... Yanıtını Oktay Akbal vermişti: "Sen bu gördüğüne inanma, Yaşar Kemal'in yazdıklarına inan. Romancı muhayyilesi yanılmaz."

KİMSE KADER DEMESİN
Bu hafta, başta Çatalca, Silivri ve Selimpaşa olmak üzere İstanbul sele teslim olunca aklıma Hemite'de yaşadıklarım geldi. İnsan, doğa ile bütünleşince birbirleriyle dost oluyorlar. Başka türlü olsaydı Yaşar Kemal'in heykeli o yazın kuruyan, kışın önüne geleni silip süpüren Hemite Çayı koynunda yaşayabilir miydi? İstanbul'da ise doğa, kendisinden çalınanı bir anlık hareketiyle, kısa bir sürede yağmur olup yağması ile hiç acımadan geri aldı. Doğanın acıması yoktur çünkü... Siz denizi doldurun, dere yataklarını kurutun; üzerlerine de yazlık siteler yapın, üstelik adlarını 'Yalıkent', 'Denizkent' koyarak... Doğa da elbette Marmara depreminde olduğu gibi ya tsunami ile ya da geçen gün olduğu gibi sellerle sularla kendisinden çalınanı geri alacaktır. Kimse buna kader demesin... Ya kimi yurttaşların duyarsızlığı... Denize sürüklenen kimi eşyaları, nasıl olsa sahipleri belli değildir düşüncesiyle yağmalaması... Yağma üzerine yağma... Doğa, yağmuru, seli ile yerleşim yerlerini yağmalasın; o yörelerin insanları da önlerine ne gelirse, fırsat bu fırsattır diyerek yağmalasınlar... Peki, bütün bunların kader ile ilgisi var? Kaderi, böylece de doğayı değiştirmek insanın elinde çünkü...

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA