Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ADALET CİNGÖZ

Adalet Cingöz'ün Datçası

Aslında yıllar önce, aşağı yukarı 20 sene önce Datça'ya geldim. Datça'nın içine. Ama zamanla Datça'nın içi, Yenikaramürsel'leşti, Kumburgaz oldu. Onca çirkin ve sakil mimariye sahip site, içinde sadece yılda 15 gün insanların yaşadığı çürüyen beton evlerle doldu taştı. Ben de kaçtım Yakaköy'e. Köyde tavuklarla, ADSL'siz bir hayat yaşıyorum yazları. Aşağıya denize iniyorum Palamutbükü'ne. Palamutbükü'nün denizi gibisi yoktur. Uzun mavi bir kumaştır bu, çoğu zaman ipek, kimi zaman saten ama her daim serin her daim temiz.

CD İLE GELMEKTE YARAR VAR
Datça'ya gelmek Özveri ister. Onca sayfalık ilanlarla sizden özveri değil para taksiti bekleyen beş yıldızlı otellerin bulunduğu uçakla sadece bir saat uzaklıktaki tatil beldeleri gibi değildir. Otobüs yolculuğunuz en az 14 saat sürecektir. Bu Datça'ya kadar. Sonra Palamutbükü için tekrar bir yolculuk sizi bekler, karadan bir 25 dakika daha. Uçakla gelmeye kalktığınızda Dalaman'a gelebilirsiniz. Oradan yine arabayla bir dört saate -en az- ihtiyacınız vardır. Özverisiz kabul etmez sizi bu yüzden Datça. Ben yıllardır otobüsle gider gelirim. 14 saat süren bu yolculuğumu içsel yolculuk olarak adlandırırım. Mutlaka bir roman deviririm. Sürükleyerek kendimi ve sürüklenerek kitap kahramanları tarafından Datça'ya varırım. Yakaköy, Knidos yolu üzerindedir. Akşamüstleri Knidos'ta önce yüzüp sonra içerek güneş batırmak gibisi yoktur. Kendini binlerce yıllık antik şehrin son sakini olarak çok güvende hissedersin. Yeme içme konusunda hiç kimse gurme olduğunu iddia etmez Palamutbükü'nde. Restoranların sahibi birbiriyle yarış etmez mesela. Birlikte içer ve yerler. Dolphin restoranla Şef restoranın sahipleri kankadır. Bu görülmemiş bir turistik esnaf tavrıdır. Sabah dolapta gördüğünüz taze balığı akşam yemeğe gittiğinizde lokantanın sahibinin onu yediğini öğrenirseniz şaşırmayın. Bar yoktur burada bir de. Rock çalan küçük bir yer dahi yoktur. Bu fenadır. O yüzden Datça Palamutbükü'ne hazırlıklı iPod'lu, CD'li iyi bir müzik sistemli gitmekte fayda vardır... Palamutbükü ve Yakaköy'de mutlaka yapılması gerekenler: -Dolphin restoranda kalamar dolması yanında beyaz şarap ile... Sahibi Serin'in özel tarifinde kalamarın içine kalamarın kendisinden başka bir şey koymak yok... Müdavimleri arasında Şener Şen, Şevket Altuğ, Yavuz Turgul, Emel Sayın bulunur.... -Şef restoranda kızartma sokkan ya da karagöz... Yanında rakı ile... -Payam pastanesinde yüzde 100 doğal, sakızlı dondurma... -Yamaç kafede her türlü ot zeytinyağlı... Ve mantı... -Kıvanç restoranda kabak çiçeği dolması ve Datça patatesi kızartması, yanında bira ile... -Dostlar restoranda ağaçların altında en az beş bira... -Kumburnu pansiyon lokantasında rakı yanında solcu canlı müzik... Ahmet Kaya coverları... -Yakaköy'deki Yaka Mengen'in bahçesinde salata yanında kırmızı şarap... Gündüz limonata...

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA