Türkiye'nin en iyi haber sitesi
STELYO BERBERAKİS

Tazminat Davası

Yunan Parlamentosu'na girmeyi başaramayan eski milletvekillerine tazminat maaşı bağlanması kararı ülkeyi ayağa kaldırdı

Yunanistan, euro'ya geçti geçeli epey pahalı bir ülke oldu. Tüm fiyatlar yukarıya doğru fırlatılıp yuvarlaklaştırılırken bir fincan kahve AB ülkelerinde ortalama 2 euro ederken Atina'nın göbeğinde 3.5-4 euro'ya kadar ulaşabiliyor. Yunanistan'da bir litre süt ortalama 1.30 euro'ya satılırken AB ülkelerinde ortalama 0.97 euro'ya satılıyor. Aynı uygulamalar çarşı-pazarlarda, süper marketlerde, giyim-kuşam satan mağazalarda da yapılıyor. AB ülkeleri arasında en pahalı ülkeler arasına giren Yunanistan'da asgari maaşlar yine AB ülkeleri arasında Portekiz'den sonra en düşük düzeyde bulunuyor. Mısır, Pakistan, Hindistan gibi 3. dünya ülkelerinden ucuz fiyatlara yiyecek içecek getiren bakkallar dolup taşıyor. Özellikle Çin malı giyim kuşama gösterilen büyük rağbet Yunan ya da Avrupa malı satan esnafın belini kırıyor. Dükkanlar birbiri ardına iflas ediyor. İnsanlar artık hafta sonları denize, dağlara dağılacağı yerde havaalanı yakınındaki dev İKEA mağazasına giderek ev eşyası bakmayı tercih ediyor olması Atinalılar'ın "gezip dolaşma" alışkanlıklarını unutturduğunu gösteriyor. Hükümet yetkilileri ise "serbest ekonomi" ilkeleri uyarınca aşırı pahalılığın önüne geçmekte zorlanıyor. Kantin ve tavernalarda yapılan denetimlerin yararı olmuyor. Bir şişe suyu normal müşterilere 0.90 euro'ya satan bir kantin denetime gelen memurlara 0.50 sente satıyor. Bar ve gece kulüplerinde 10 euro'ya kadar çıkan bir bardak içki için artık fiş bile kesilmiyor. Yani kısacası aşırı pahalılık herkesi inletmeye başladı Yunanistan'da... Sade vatandaşların çektiği ve git gide artan tüm bu ekonomik sıkıntılara rağmen geçen yıl yapılan seçimlerde Yunan parlamentosuna girmeyi başaramayan eski milletvekillerine 2 yıl boyunca 3'er bin euro'luk tazminat maaşı bağlanmasını öngören bir kararın alınması doğal olarak şiddetli tepkilere yol açtı. Tüm parti milletvekillerinin, son seçimlerde parlamentoya girmeye hak kazanamayan eski meslektaşlarına "dayanışma" göstermek amacıyla oy birliğiyle aldıkları bu karar duyulur duyulmaz olay çıktı. Parlamento Başkanı Bayan Anna Benaki, ortalığı karıştıran bu kararın geri alınması için parti başkanlarıyla bir araya geldi ve oy birliğiyle alınan bu karar yine oy birliğiyle geri alındı.

GÜLDÜREN KARAR
Yunan Parlamentosu geçen yıl aldığı başka bir kararla meslek sahibi milletvekillerinin "ya mesleklerinden" ya da "milletvekilliklerinden" feragat etmesini şart koşmuştu. Yani doktor, avukat ya da mühendis olan bir milletvekilleri; 4 yıllık parlamentodaki görevi süresinde kendi öz mesleklerini yapamayacaktı. Bu karardan sonra kimi milletvekili parlamentodan istifa ederek kendi mesleğine dönmüştü. Ancak dönmeyenler ve milletvekili kalmayı yeğleyenler, son seçimlerde parlamentoya giremeyince parlamentodan "tazminat" istediler. Bu istemleri bir günde oy birliğiyle kabul ediliverdi. Ancak ayda 500 euro'ya geçinmeye çalışan emeklilerle dar gelirliler, parlamentonun oy birliğiyle aldığı bu "dayanışma" kararını gülünç bir komediye benzeterek 'tahrik edici' bulunca siyasi parti liderleri yedikleri gafı anladılar ve tazminatın ödenmeyeceğini açıkladılar.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA