Türkiye'nin en iyi haber sitesi
AİLENİZİN DOKTORU DR. EREN EROĞLU

Ayda bir kocanızı öldürme arzunuzu nasıl engellersiniz?

200'e yakın belirtinin adet öncesi gerginlikle ilişkisi olduğu söyleniyor. En belirgin üç belirti huzursuzluk, şişkinlik-gerginlik ve mutsuzluk. Tedavide ise kalsiyum, magnezyum ve E vitamini işe yarıyor

Doğru söyleyin, ayın belli dönemlerinde hiç içinizden çocuğunuzun biricik babasını iz bırakmadan öldürmek geçmedi mi; ya da sizin için deli olan sevgilinizi bir lafla darmaduman etmediniz mi? Merak etmeyin yalnız değilsiniz ve bu bir suç oluşturmaz. Hatta ayın belli dönemlerinde suç işleyen kadınlara Fransa'da ceza indirimi uygulanacağı söylentisi hep havalarda uçuşur. Ayın belli dönemi diye tarif edilen zaman dilimi adet görmeden yaklaşık 15 gün önce başlar ve adet başladıktan en geç bir-iki gün sonrasına kadar sürer. Bu rahatsızlığı tarif etmek için o kadar çok isim kullanılır ki bazen doktorlar ve hastalar ortak bir lisan oluşturmakta zorlanır. Siz ister "Adet Öncesi Gerginlik" deyin, ister "Premenstruel Sendrom" ya da kısaca "PMS", hepsi aynı kapıya çıkar. Sonuçta çocuk doğurma çağındaki kadınların yüzde 85'i bu durumdan rahatsızdır ve yüzde 5'inde şikâyetler ağır seyreder. Kısaca tarif edilecek olursa PMS için, "adet düzenine bağlı olarak ayın belli zamanlarında yaşam kalitesini bozacak şekilde ortaya çıkan fiziksel ve duygusal belirtiler topluluğudur," denilebilir. Adet öncesi gerginliğin sebebi tam anlaşılabilmiş değildir. Adetin luteal faz denilen döneminde ortaya çıktığı için hormon seviyeleri normal sınırlar içerisindedir. Eskiden sebep olarak söylenen hormonlardaki dengesizlik, B6 Vitamini eksikliği, kan şekeri düzensizliği gibi sebepler artık terk edilmiştir. Tek yumurta ikizlerinde daha sık görülmesi genetik bir bileşeninin olduğunu düşündürür. Bunun yanında cinsel hormonların beyindeki sinir iletisini etkileyip etkilemediği de incelenmektedir. Bu etkinin sonucunda serotonin denilen kimyasal ileticinin fonksiyonlarında değişiklikler ortaya çıktığından şüphelenilmektedir. Magnezyum ve kalsiyum eksikliklerinin PMS belirtilerine yol açtığını düşündürecek bulgular da mevcuttur. Gerginlik dönemlerinde bu minerallerin takviyesini alanların bazılarında, belirtiler gerilemektedir.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA