Kütahya Dumlupınar Üniversitesi (DPÜ) Mühendislik Fakültesi Malzeme ve Seramik Mühendisliği Bölümü'nden mezun Fatih İnan (25), örnek girişimciliğiyle dikkat çekiyor. İş teklifleri almasına rağmen dede ve baba mesleği olan helva üretiminde karar kılan İnan, şimdi KOSGEB kredisi ve ata yadigarı tecrübeyle girişimcilikte adından söz ettiriyor. Daha önce mühendislik yapmayı planladığını ancak daha sonra bundan vazgeçerek, çocukluğunda dedesi ve babasının yanında öğrendiği met helva üretimine yöneldiğini söyleyen İnan'ın yeni hedefi sektörde söz sahibi olmak...
İHRACATA BAŞLADI
Öğrencilik yıllarında KOSGEB hakkında araştırmalar yaptığını ve mezun olduktan bir süre sonra KOSGEB'in girişimcilere yönelik hibe ve kredi desteğine başvurduğunu belirten İnan, "Başvurumun kabul edilmesiyle kursa gidip sertifikamı aldım ve iş yerimi açtım. 11 personel çalıştırdığım iş yerimde ürettiğim ürünleri, yurt içi ve yurt dışına pazarlıyorum" dedi. İnan, 4-5 yıl sonra daha büyük bir fabrika kurmayı hedeflediğini dile getirerek, son teknolojiden yararlanıp el değmeden daha hijyenik üretim yapmak istediğini anlattı.
'BEBEKLİK DÖNEMİ YAŞANIYOR'
Fatih İnan'ın babası Atilla İnan da met helva üretiminin baba mesleği olduğunu ve yaklaşık 45 yıldır bu işle uğraştıklarını söyledi. Babası ve kendisinin iki kuşak sürdürdüğü met helva üretimini, üçüncü kuşak olarak oğlunun ele aldığını söyleyen İnan, "Oğlum, üniversiteyi bitirdikten sonra KOSGEB'in girişimcilik kursunu tamamladı. Met helvası hakkında Ar-Ge çalışmaları yaptı. 'Nasıl yenilikler yapabilirim?' diye düşünürken, KOSGEB'e bağlı Eskişehir İş Geliştirme Merkezi (ESİŞGEM) yöneticileriyle tanışıp burada bir iş yeri açtı. Bundan sonraki hedeflerimiz daha büyük tesisler kurup büyük fabrikasyon düzeye gelmek. KOSGEB'in girişimcilere verdiği destek çok önemli. Müessese şu anda tam bir bebeklik dönemi yaşanıyor" dedi.