Yanlış beslenme Alzheimer riskini artırıyor. İzmir Kent Hastanesi Nöroloji Uzmanı Dr. Yaprak Alper, MIND diyeti olarak adlandırılan beslenme şeklinin koruma sağladığını belirtiyor. Dr. Alper, bu diyeti şöyle anlatıyor: DOĞRU GIDALAR 'Her gün yeşil bir salata ve diğer bir öğünde farklı bir sebze yiyip, yağlı tohumları ara öğünlerde ve salatalarda tüketebilirsiniz. Haftada en az 2 kez tavuk ya da hindi ve haftada en az 1 kez balık yemelisiniz. Sade yulaf ezmesini süt ya da yoğurtla sabah veya ara öğünlerde tercih etmek, yemeklerde tam buğday unundan yapılmış ekmekleri tüketmek, esmer pirinç ya da bulguru tercih ediyor olmak yeterli. Meyve olarak yaban mersini, böğürtlen, ahududu, karadut, çilek, kuş üzümü, kızılcık kahvaltı ve ara öğünlerde yulafa, yoğurda katılarak tüketilebilir. Kuru baklagiller haşlanarak salatalara, çorbalara katılabilir ve bulgur pilavı ile servis edilebilir.' MIND diyeti; Akdeniz diyeti ile hipertansiyonu önlemek amaçlı diyet yaklaşımı olan DASH diyetinin harmanlanmış hali... MIND DİYETİNİ NASIL UYGULAMAYA KOYABİLİRİM? MIND diyeti aslında hayata geçirilmesi kolay bir diyettir. Her gün yeşil bir salata ve diğer bir öğünde farklı bir sebze yiyip, yağlı tohumları ara öğünlerde ve salatalarda tüketebilirsiniz. Tam tahıl tüketimi için kolesterol dengeleyici etkisi de bulunan sade yulaf ezmesini süt ya da yoğurtla sabah ya da ara öğünlerde tercih etmek, yemeklerde tam buğday unundan yapılmış ekmekleri tercih etmek, beyaz pirinç yerine esmer pirinci ya da bulguru tercih ediyor olmak yeterli. Meyve olarak berry meyvelerinin bulunması zor ve pahalı olabileceğinden en az tazesi kadar yararlı olan donmuş olanları tercih edilerek kahvaltı ve ara öğünlerde yulafa, yoğurda katılarak tüketilebilir. Ekonomik düzeyi düşük olanlar için de uygun bir seçenek olan kuru baklagiller haşlanarak salatalara, çorbalara katılabilir ve bulgur pilavı ile servis edilebilir. Yemek pişirmeye vakti olmayanlar için ise haşlanmış nohut ve kuru fasulye gibi kuru baklagil konserveleri iyi yıkanmak şartıyla uygun bir seçenektir. Yemekleri pişirme yöntemi olarak fırında, buğulama, ızgara, haşlama, buharda ve mikrodalga yöntemleri tercih edilmelidir. Hazır gıdalardan ve mangaldan uzak durulmalıdır. Yağ olarak ağırlıklı olarak zeytinyağı kullanılmalıdır. BESİN ALIMI YETERSİZ İSE? Araştırmalara göre besin alımının yaşlanma ile birlikte gelişen çiğneme, yutma zorluğu, hazırlama ve satın almadaki güçlükler, evden çıkamama, yalnız yaşama, kullanılan ilaçlar ya da ameliyatlar nedeniyle oluşan iştahsızlık gibi etmenlerden etkilendiği görülmektedir. Bu noktada yeterli ve dengeli beslenemeyen bireylerde beslenmeye destek vermek ve hastalığın ilerlemesini engellemek amacıyla omega-3, B grubu vitaminler, kolin, antioksidanlar gibi besin öğelerini içeren kolayca içilebilen süte benzer destek ürünleri geliştirilmektedir. Bu tip destek ürünlerinin beslenme öyküsü ve kan testleri incelendikten sonra gerekli halde ve doğru zamanda reçete edilmesi Alzheimer hastalığını beyin hücreleri arasındaki bağlantıyı güçlendirerek durdurucu etki gösterdiği raporlanmıştır. Alzheimerdan korunmak için diğer kan değerlerinin yanı sıra B grubu vitaminlerin eksikliği olup olmadığı tahlil edilmeli ve gerekli takviyeler eksikliğinde yapılmalıdır. Özellikle B12 ve folat gibi B grubu vitaminleri beyin nöronları için önemlidir, eksikliğinde takviye edilmelidir. Yapılan araştırmalarda ekmeklerin Türkiye'de olduğu gibi folat ile zenginleştirilmediği ülkelerde uygun B grubu destekleri yapılmasının işe yaradığı görülmüştür. D vitamini seviyeleri de aynı şekilde kontrol edilmeli ve eksikliğinde hekim tarafından takviye edilmedir. BÜTÜNCÜL YAKLAŞIM NE OLMALI? Tek başına diyetle Alzheimer'ı önlemek mümkün değildir, bütüncül yaklaşım önem taşır. 1) Normal vücut ağırlığına sahip olmak. 2) Rutin sağlık takiplerini gerçekleştiriyor olmak. 3) Tüm hastalıklarda olması gerektiği gibi genelde gözardı edilen hipertansiyon, diyabet ve yüksek kolesterol hastalıklarının tedavisini yapmak. 4) Kan değerlerine göre yetersizlikler varsa saptayıp destek almak. 5) Beslenme önerilerini yaşam biçimi haline getirmek. 6) Günde en az 8-10 bardak su içmek. 7) Her gün egzersiz yapmak. 8) Sosyal olmak. 9) Zihni aktif tutmak. 10) Sigara ve alkol tüketiminden sakınmak.