Kanser başta olmak üzere birçok hayati hastalıktan koruyan çinko, aynı zamanda doğurganlığı da artırıyor. En çok çinko, kabak çekirdeği, kırmızı et, mantar, susam ve deniz ürünlerinde bulunuyor. Uzun ve sağlıklı bir hayatın yolu, doğru gıdaları tüketmekten geçiyor. Çinko elementi içeren gıdalar da, güçlü antioksidan özellikleri ile adeta her derde deva oluyor. Sağlıklı Yaşam Merkezi Direktörü Uzm. Dr. Özgür Şamilgil, vücudumuzdaki birçok hormonun sağlıklı bir şekilde görev yapmasının çinkonun yeterli düzeyde bulunmasına bağlı olduğuna dikkat çekiyor. Dr. Şamilgil, çinkonun yararlarını şöyle sıralıyor... Prostat: Düşük çinko seviyeleri testosteron üretiminde azalmaya neden oluyor bu azalma prostat kanseri ve kısırlığın oluşmasına zemin hazırlıyor. Prostat kanseri geliştiği zaman prostat hücrelerinin çinkoyu depolama gücü azalıyor. Bu da kanser hücrelerinin hızla büyümesine neden oluyor. Doğurganlık: Çinko eksikliği olan kadınlarda yumurta gelişimi ve kalitesi bozuluyor. Bu da kısırlığa neden olabiliyor. Yeterli çinko alamayan kadınlarda meme kanseri riski artıyor. Kanser: Çinko eksikliğinde hücre yenilenmesi ve sağlıklı bölünme süreci bozuluyor. Meme, kalın bağırsak, yumurtalık, akciğer, cilt kanseri ve kan kanserine zemin hazırlanıyor. Kalp sağlığı: Düşük çinko seviyesi olanlarda damar dayanıklılığı azalıyor. Uzun vadede kalp krizi ve felç yaşanıyor. Diyabet: Çinko, insülini bağlayarak pankreasın içerisinde depolanmasını kolaylaştırıyor. Şişmanlık ve şeker hastalığı riskini azaltıyor. Enerji: Çinko bilişsel fonksiyonları arttırıyor aynı zamanda uyku hormonu olarak bilinen melatonin metabolizmasını düzenliyor ve sağlıklı bir uykuya yardımcı oluyor. Göz sağlığı: Yaşlanmayla beraber göz dokusundaki çinko miktarı giderek azalıyor, çok fazla bilgisayar başında vakit geçiren orta yaşlı insanlarda da çinko, vaktinden önce azalıyor. İLAÇLAR RİSK YARATIYOR Birçok ilaç çinko eksilmesine neden olabiliyor. Doğum kontrol hapları, adet düzenleyici kullanan veya menopoz sonrası hormon desteği alan kadınlarda çinko eksikliğine daha sık rastlanıyor. Fazla alkol kullananlar, mide asidini azaltıcı ilaç içenler ve yaşlılar da çinko eksikliği açısından riskli durumdalar. VEJETARYENLER TEHLİKEDE Kırmızı et, deniz mahsulleri ve özellikle istiridyede bol miktarda çinko bulunuyor. Hayvansal gıdalar yüksek oranda çinko içeriyor. Koyu yeşil yapraklı sebze ve bakliyat, kuruyemiş gibi bitkisel gıdalarda da çinko bulunsa bile, içlerindeki fitalat denilen madde nedeniyle kana geçmesi zayıf oluyor. HANGİ GIDALARDA BULUNUYOR? Ispanak: 100 gram çiğ ıspanak günlük çinko ihtiyacının % 4'üne denk gelen 0.5 mg çinko içerir. Mantar: 1 adet orta boy beyaz mantar 0.1 mg çinko içerir. Kuzu eti: 100 gram kuzu eti günlük çinko ihtiyacının yaklaşık yarısını karşılar. Yüksek kolesterol içerdiğinden dikkatli tüketilmesi gerekir. Sığır eti: 28 gram sığır eti günlük çinko ihtiyacının yüzde 8'ini karşılar. Susam: 1 çay kaşığı susam tohumu 0.7 mg çinko içerir ve bu, günlük çinko ihtiyacının % 5'ine denk gelmektedir. Kabak çekirdeği: 1 avuç kabak çekirdeği günlük çinko ihtiyacının % 20'sini karşılamaya yeter. Magnezyum, potasyum, manganez, demir, fosfor ve bakır içerir. Yoğurt: 100 gram yağsız yoğurtta günlük ihtiyacın % 6'sı bulunur... Kaynak: Takvim