Herkesin kabusu kanserden korunmak için yediklerinize dikkat edin. 'Aşırı tuzlu, salamura tarzı gıdalardan uzak durun' diyen uzmanlar, 'Kırmızı eti de fazla pişirmeyin' uyarısı yaptı. Son yıllarda kanser vakalarındaki artış korkuturken; uzmanlardan art arda uyarılar geliyor. Onkoloji Uzmanı Doç. Dr. Çağatay Arslan, kanserden korunmak için beslenmeye dikkat etmek gerektiğini vurguluyor. 'Doğru beslenme, düzenli ve stresin az olduğu yaşam şekli vücudun savunma sistemlerini güçlendirir' diyen Doç. Dr. Arslan, şöyle devam ediyor: SICAK TEHDİT... 'Aşırı tuzlu, salamura tarzı, kurutulmuş veya tütsülenmiş gıdalar ve aşırı sıcak tüketim kansere davetiye çıkarıyor. Izgarada etin çok fazla pişirilmesi sindirimde sorun yaratması nedeniyle kalın bağırsak kanseri riskini arttırıyor. Kırmızı eti günde 100 gramdan fazla tüketmemek gerekiyor. Aşırı tuzlu gıda tüketimi de kanseri tetikliyor. Ağırlıklı olarak sebze ve meyve tüketilmeli. Akdeniz tipi beslenme çok önemli. Lifli gıdaların tüketilmesi kansere karşı koruyucu etki yapar.' KORUNMAK MÜMKÜN Kanserin yüzde 90'ının çevresel faktörler nedeniyle yaşandığını söyleyen Doç. Dr. Arslan, bu amansız hastalığa yol açan etkenlerle ilgili olarak şu uyarıda bulunuyor: 'Kanser değiştirebileceğimiz etkenler nedeniyle ortaya çıkıyor. Korunmak mümkün. Kanserin ortaya çıkmasında genetik ve çevresel faktörler var. Genetik çok fazla değiştirilemiyor ancak koruyucu önlemler alınabiliyor. Ama çevresel faktörler değiştirilebiliyor. Örneğin akciğer kanseri için sigara içilmemesi, cilt sağlığı için güneş ışığından korunmak çok önemli. Sigara ve alkolden kesinlikle uzak durulmalı. Sigara neredeyse bütün kanserlerin oluşumunda etkili. Alkol ise ağız, sindirim boşluğu ve pankreas kanserine neden oluyor. Bunların dışında obezite önemi giderek artan bir risk faktörü. Fiziksel aktivite eksikliği ve şişmanlık engellenebiliyor ya da değiştirilebiliyor. Meme, kolon, rahim kanserinde ise obezite baş sorumlular arasında yer alıyor.' KORUYUCU KALKANLAR Ispanak: Prostat kanserine karşı koruma sağlıyor. Karnabahar: İçerisindeki antioksidanlar ve kükürt her türlü kanserin gelişimini önlüyor. Brokoli: Kanserle mücadele eden en iyi biyoaktif bileşikleri içerir. Özellikle meme kanserinden koruyor. Lahana: Mümkün olduğunca çiğ tüketilmesi öneriliyor. Bu sağlıklı sebze kanserle mücadele ediyor. Patates: Kalorisi yüksek olduğu için haftada en çok 2 kez tüketilmesi gerekiyor. Kanser hücreleri üzerinde baskılayıcı rol oynuyor. Yosun: Anti-kanserojen özellikleri ile dikkat çekiyor. Mantar: İçerisindeki bileşenler kanserle mücadelede önemli etki gösteriyor. Papaya: Şeker oranı yüksek olan papayadaki bazı maddeler de kanserle mücadele ediyor. Limon: Aç karnına her gün ılık limonlu bir bardak su içmek kansere karşı koruma sağlıyor. Biberiye: Karnozol, karnosik asit, ursolik asit ve rozmarinik asit içeren biberiye özü kanseri uzak tutuyor. Sarımsak: Birçok yararı olduğu bilinen sarımsak kanseri kovuyor. Fındık: Selenyum zengini fındıktan her gün en az 10 tane yemek gerekiyor. Zerdeçal: Kanser hücresi gelişimini önlüyor. Yeşil çay: İçerdiği güçlü bileşenlerle kanser riskini düşürüyor. Domates: Likopen zengini domates kanserle mücadelede başrol oynuyor. Portakal: En güçlü bileşenleri kabuğunda bulunuyor. Bu nedenle kabuğunu da tüketmek gerekiyor. Yaban mersini: Zengin içeriğiyle kanseri önlemede etkili oluyor... KAYNAK: TAKVİM