İlerleyen yaşlarda ortaya çıkan pankreas kanseri yüzde 95'lik ölüm oranıyla en tehlikeli hastalıkların arasında yer alıyor. Uzmanlar, tıbbı tedavinin yanında ıspanak, kekik ve limonun bu hastalığı önlemede yardımcı olduğunu belirtiyor. Dünya genelinde yüzde 95 ölüm oranıyla en tehlikeli hastalık olan pankreas kanseri vakaları Türkiye'de de hızla artış gösteriyor. Özelikle ilerleyen yaş gurubunda görülen bu kanserin iki çeşidi bulunuyor. İlki pankreas kanallarındaki kanserdir ki bu durum vakaların yüzde doksanını oluşturuyor. Diğer durum ise pankreastaki hormon üreten hücrelerin (insulin) tümörle kaplanması olarak karşılaşılıyor. Sigara içmek ve kronik pankreatit bu hastalığı tetikleyen faktörlerin başında geliyor. Uzmanlar, belirsiz karın rahatsızlıkları, karnın arka tarafından yayılan ve eğilince etkisini gösteren acı verici ağrılar, iştahınız kapanması ve kilo kaybedilmenin bu kanserin belirtileri olduğunu belirtiyor. Bu durumlarda vakit kaybetmeden doktora danışılması gerektiğini önemle vurguluyor. Tıbbi tedavinin yanında pankreas kanserini önleyen, yayılmasını engelleyen ve tıbbi tedaviye yardımcı olan bitkilerin olduğunu belirtiyor. İşte öldürücü etkisiyle korkulan pankreas kanserini önleyen besinler: Limon: Hayati önem taşıyan sindirim enzimlerinin pankreas tarafından serbest bırakılmasına yardımcı olur. Kivi de pankreas için yararlı bir meyvedir. Kivi ve limon pankreasa iyi gelen yiyecekler arasındadır. Meyan kökü: Pankreasa iyi gelen yiyecekler grubundadır. Pankreas iltihabı hastalığı olarak bilinen pankreatit ile savaşmaya yardımcı olur. Pankreas iltihabının neden olduğu ağrı ve şişliği hafifleten bileşikler içerir. Kekik: Doğal fenolik antioksidanlar barındırır. Diyabet gibi oksidasyonun neden olduğu hastalıkların tedavisinde önemlidir. Yapılan araştırmalarda kekiğin diyabet karşıtı bir besin olduğunu keşfetmişlerdir. İnüsilin üretimi sağlayan pankreas, şeker hastalığıyla bağlantılı bir organdır. Kekik ise pankreas sağlığını koruyarak, şeker hastalığını önler. Probiyotik Yoğurt: Yoğurt pankreasa iyi gelen yiyecekler arasındadır. Az yağlı ve aktif kültürler içeren probiyotik yoğurt yenilmesinin çeşitli faydaları ortaya çıkmıştır. Günde üç porsiyon az yağlı probiyotik yoğurt yemek, sindirim kolaylığı sağlar ve pankreası korumaya yardımcı olur. Aynı zamanda pankreas kanseri riskini azaltabilir. Karahindiba: Agresif pankreas kanseri hücrelerine karşı etkili bir yiyecektir. Karahindiba çayı, bağırsaklardan toksinlerin dışa atılmasını sağlar ve pankreasın hasarlı dokularının iyileşmesine yardımcı olduğu bilinmektedir. Zeytin Yaprakları: Zeytinin kendisi ve yağı kadar, yaprağı da sağlığımıza iyi gelmektedir. Zeytin yaprağı, detoks maddeleri içerir ve bu sayede dolaşımı artırır. Zeytin yaprağı özü; karaciğer, tiroid ve pankreas fonksiyonları üzerinde güçlü bir etkiye sahiptir. Zeytin yapraklarının aktif bileşiği olan 'oleuropein'; aynı zamanda pankreasta bulunan iltihap giderici bir bileşiktir. Sarımsak: Pankreas için çok yararlı bir yiyecektir. Pankreası yeterli düzeyde insülin üretmesi için uyarır. Çayını içerek de pankreas işlevinin artması sağlanabilir. BU BELİRTİLERE DİKKAT! Erken teşhisin önemine değinen uzmanlar, 'Hafif karın ağrısı, iştahsızlık, kilo kaybı, halsizlik, bulantı, hazımsızlık, sık ishal, bazen çok nadir olarak ses kısılması, hıçkırık gibi şikâyetleriniz var ve doktorunuzun verdiği ilaç bir ay içinde fayda vermiyorsa vakit kaybetmeden ileri tetkikleri için doktorunuza başvurun. Tanı konulması için ültrasonografi (US) veya BT eşliğinde ince iğne aspirasyon denilen biyopsi yapılmalıdır. Kan tetkiki de bu hastalığın belirlenmesinde çok önemli' diye konuştu. NE YEMELİ Yoğurt, dana veya kuzu eti haftada iki kez verilebilir. Yağsız peynir ve günde 1 rafadan yumurta verilmeli. Brokoli, karnabahar, lahana yenilmeli. Kereviz, yer elması, çörek otu, zerdeçal ve kimyon tüketilmeli. Elma, nar, ananas, havuç ve kara üzüm suyu tercih edilmeli. Haftada en az 3 gün baklagil yenilmeli. Çiçek balı ve kara üzüm pekmezi tüketilmeli. NELER DEN KAÇINILMALI Haftada 3 kere balık yemeli. Somonu her zaman yiyebilir. Ancak dip ve kültür balığı yenilmemeli. Sigara, şekerli yiyecekler, alkolden kaçınılmalı. Katkı maddesi içeren besinler ve kırmızı et... Kaynak: Takvim