Vitamin deposu kırmızı meyveler, mevsim hastalıklarının yanı sıra kalp damar, böbrek, kanser gibi rahatsızlıklara da savaş açıyor. Uzmanlar, bu besinleri soframızdan eksik etmememiz konusunda uyarıyor. Soğuk havalar, hastalıklara davetiye çıkarıyor. Kış aylarını yaşadığımız şu günlerde hastaneler nezle, grip, bronşit şikayetleriyle dolup taşıyor. Yüzlerce insanı kırıp geçiren bu hastalıklara şifa ise meyve ve sebzelerden geliyor. Herkesin yediği kırmızı meyveler, mevsim hastalıklarına doğal antibiyotik oluyor. Ayrıca kalp damar, böbrek, bunama, alzheimer, kanser hastalarına da şifa dağıtıyor. Beslenme ve Diyet Uzmanı Duygu Çetin, vatandaşlarla sesleniyor. 'Severek yediğimiz; çilek, kiraz, vişne, nar, ahududu ve diğer meyveler genellikle ilkbahar ve yaz aylarında bulunur. Kalan dönemde faydalarından yararlanmak için mutlaka kurutulmuş kırmızı meyveleri tüketmek gerekiyor.' İşte o meyve ve sebzeler: CiLDE DOST 'DOMATES' Suyunda bulunan antioksidan likopen sayesinde, kanseri ve kalp hastalıklarını onluyor. Vücutta biriken zehirli maddelerin atılmasında, kanın temizlenmesinde önemli bir rol oynuyor. Cilde tazelik veren domates, idrar sokturucu özelliğinin yanı sıra karaciğer rahatsızlıklarına ve kan basıncının düzelmesine olumlu etki gösteriyor. Ayrıca romatizma hastalığının tedavisinde de kullanılıyor. VİTAMİN DEPOSU 'ÇİLEK' Strese iyi gelip sakinleştirici etki gösteriyor. Kansere karşı kalkan görevi görüyor, yüksek ateşi düşürüyor. Besin değeri oldukça yüksek olan ve A, B, C vitaminlerini içeren çilek, bağışıklık sistemimizi de güçlendiriyor. VİRÜS DÜŞMANI 'VİŞNE' Virüslere karşı bedenimizi koruyor. İshali kesiyor, ateşi düşürüyor ve bağışıklık sistemimizi güçlendiriyor. Grip, nezle ve soğuk algınlığına önleyici etkisi bulunuyor. Kansere karşı da koruma sağlayan vişne, kanser hücrelerinin büyümesini engelliyor. Özellikle okul döneminde görülen kabakulak, suçiçeği ve kızamık gibi hastalıklara yakalanma riskini de azaltıyor. KALBE KALKAN 'NAR' İçerisinde bulunan ellagic asit, kanser oluşumunu engelliyor. Kalp dostu olan nar, içerisinde bulunan protein, karbonhidrat, kalsiyum, demir ve A, C, E, B1, B2 vitaminleri ile enfeksiyonlara karşı vücut direncini koruyor. Suyu ise düşük tansiyon, kotu kolesterol, kanser ve kalp rahatsızlıklarına savaş acıyor. KARACİĞERE 'PANCAR' KIŞ aylarında bolca tüketilen pancar, karaciğerin düzenle çalışmasını sağlıyor. Şeker hastalığına ve böbreklere iyi geliyor. Kırmızı pancar suyu kanser tedavisinde kullanılıyor ve kanser oluşumunu engelliyor. VEREME 'AHUDUDU' Kanı temizleyip bedenimizi toksinlerden arındırıyor. Vücudumuza zindelik veriyor. A vitamini zengini olan ahududu lösemi, verem, anemi gibi hastalıklara savaş açıyor. Yaprakları kaynatıldığında, diş eti hastalıklarına iyi geliyor. DERDE DEVA 'TURNA YEMİŞİ' Kan şekerini düşmesinin yanı sıra idrar yolları enfeksiyonlarını gideriyor. Yaşlanmaya ve kalp hastalıklarına savaş açıyor. İdrar söktürücü özelliği ile mesane kasılmasını, iştah kaybını engelliyor. Gut hastalığı ve romatizma ile savaşta olumlu etki gösteriyor. Ağız içi iltihaplarını, mide ve bağırsak ülserlerine deva oluyor. Damar sertliği ve boğaz yanmasını önlüyor. İçerdiği Omega-3 sayesinde beyin hücrelerindeki hasarı engelleyip, felç riskini azaltıyor. ENFEKSİYONA KARŞI 'ELMA' İçerdiği, antosiyanin sayesinde kanser riskini azaltıyor. Damar sertleşmesini önleyip, kan basıncını düzenliyor. İltihaplanmaları durduruyor. Cilde parlaklık veriyor. Ayrıca içerdiği vitamin ve elementler sayesinde vücudu güçlendirip hastalıklara karşı koruyor. Yüksek tansiyonu düşürücü etkisi de bulunan elma, bağırsaklardaki parazitlerin dökülmesini sağlıyor. Kaynak: Takvim