5 günlük hava durumu
24 Nisan 2014 Perşembe
Anadolu'dan turşu tarifleri
Yaşam 21 Nisan 2011 - Perşembe
  • Anadolu'dan turşu tarifleri

    PANCAR TURŞUSU

    Malzemeler:

    1 kg pancar
    5-6 diş sarımsak
    1 çay bardağı sirke
    Su
    Tuz

    Pancarların kabuklarını soyup istediğiniz büyüklükte doğrayın. üzerini bir iki parmak geçecek kadar hazır su koyun ve pişirin. çatal rahat batınca pişmiş demektir. sonra içine ezilmiş sarımsak ,sirke ve tuzu koyun. Soğuyunca buzdolabında saklayabilirsiniz. uzun süre tazeliğini kaybetmiyor.

  • Anadolu'dan turşu tarifleri

    YUMURTA TURŞUSU

    Malzemeler:
    10 adet haslanmis (7 dk.) ve kabuklari soyulmus yumurta
    Üzerini örtecek kadar sirke
    Biberiye,dereotu, 2-3 dis dogranmis sarimsak
    Bolca tuz,
    Havayla temasini kesecek kadar zeytinyagi
    Kaynatilip kurutulmus bir kavanoz (steril bir kavanoz)

    Hazırlanışı

    Yumurtalar kavanoza iyice bastırılarak dizilir, Üzerine tuzu ve baharatı eklenir ve üzerini geçecek kadar sirke doldurulduktan sonra zeytinyagi gezdirilir.Kapagi kapatilarak kuru ve serin bir yerde saklanirsa 2 hafta sonunda yenmeye hazirdir.

  • Anadolu'dan turşu tarifleri

    YAZ TURŞUSU

    Malzemeler
    2 kg. patlıcan
    1 kilo kırmızı biber
    Maydonoz
    1/2 kg. sivri biber
    Bol sarımsak
    3 su bardağı sirke
    1 su bardağı zeytinyağı
    Tuz

    Yapılışı: Patlıcanlar alacalı soyulur, boylamasına kesilir, bunlar da ikiye kesilir.Kırmızı biberler, temizlenir, ikiye ayrılır.Sivri biberler, doğranır.Büyük bir tencereye hepsi alınır, temizlenen maydonozlar saplarıyla konur, sarımsaklar eklenir, tuz, sirke ve yağ ilave edilerek hepsi harmanlanır.Tencere ocağa alınır, önce harlı ateşte, kaynama noktasına gelince kısık ateşte , sebzeler yumuşayıncaya kadar pişirilir.Kışlık saklanacaksa, cam kavanozlara sıcakken konur, kapağı sıkıca kapatılıp, şişe ters çevrilir, soğutulur.
    Hemen yenecekse , soğutulup kavanozda saklanabilir.

  • Anadolu'dan turşu tarifleri

    FASULYE TURŞUSU

    Malzemeler:

    2 kg taze fasulye,
    4 adet yeşil sivribiber,
    4 diş sarmısak,
    1 su bardağı kaya tuzu,
    4 su bardağı su,
    1 çay bardağı sirke,

    Yapılışı:
    Fasulyeleri yıkayıp ayıklayın. Biraz su ilave ederek çok hafifçe fazla yumuşatmadan haşlayın, suyunu süzüp soğutun.
    Kavanozun içine önce fasulyelerin bir kısmını yerleştirin. 1 adet sivribiber ve 1 diş sarmısak koyun.
    Tekrar fasulye yerleştirin. Bu şekilde dizerek malzemeleri bitirin. 4 su bardağı kaynatılıp soğutulmuş suyun içinde 1 su bardağı kaya tuzunu eritin.
    1 çay bardağı sirkeyi de karıştırın. Hazırladığınız bu karışımı turşunun üzerine dökün. Üzerine bir ağırlık konayak fasulyelerin sirkenin içinden çıkmasını engelleyin.
    Kavanozun kapağını sıkıca kapatarak 15-20 gün bekletin.

  • Anadolu'dan turşu tarifleri

    KARISIK TURŞU

    Malzemeler

    1 kg havuç
    1 kg salatalık
    1 kg körpe yeşil biber
    1 kg yeşil domates
    5-6 çorba kaşığı turşu tuzu
    1 su bardağı sirke
    10-12 diş sarımsak
    Yapılışı:

    Havuçların dışını kazıyın.
    Sivri biberleri yıkayıp uçlarından biraz kesin.
    Salatalıkların baslarını alın.
    Turşuyu yapacağınız kavanozu dolduracak kadar suda tuzu eritip: sirkesini ilave ederek salamurasını hazırlayın.
    Hazırladığınız sebzeleri kavanoza değişimli olarak yerleştirin. Aralarına sarımsak dişlerini ekleyin.
    Salamurayı kavanoza sebzeleri geçecek kadar bosaltın.
    Maydanozu üzerine yerleştirip kapağını sıkıca kapatın.
    Kuru ve serin bir yerde 15 gün bekletin.

  • Anadolu'dan turşu tarifleri

    KİRAZ TURŞUSU

    Malzemeler

    2 kg kiraz(miktarı size bağlı)
    Tuz ve su

    Hazırlanışı
    Kirazları toplayıp saplarını çıkartın. Kavanoza koyduktan sonra bol tuzlu, su yapıp üzerini kaplıycak şekilde örtun. Kiraz turşusuna sirke ve sarımsak koyulmaz ama damak tadı deneyebilirsiniz. Ayrıca turşunuz olduktan sonra soğan ve sarımsakla kavurup yemenizi tavsiye edilir.

  • Anadolu'dan turşu tarifleri

    MANTAR TURŞUSU

    500 g mantar
    60 cl (2 1/2 su bardağı) sirke
    2 kurutulmuş arnavutbiberi
    2 küçük hintcevizi
    1 defne yaprağı
    1 kekik dalı
    1 küçük soğan (ince dilimlenmiş)
    1/4 tatlı kaşığı tuz
    6 tene karabiber

    Mantarları kâğıt mutfak havlusuyla iyice silerek topraklarını temizleyip (sakın yıkamayın; silmeyi yetersiz görürseniz, keskin bir bıçakla ince ince soyabilirsiniz), bir kenara bırakın.
    Kalan bütün malzemeyi ateşe dayanıklı büyük bir cam kâseye koyup, kâseyi fırına vererek, % 100 ısıtılmış fırında sirke kaynamaya başlayıncaya kadar (7 - 8 dakika) bekletin. Sirke kaynamaya başlayınca mantarları ekleyip, % 100 ısıtılmışfırında yumuşamaya yüztutuncaya kadar (4 dakika) pişirin (her dakikada bir, kâseyi fırından alıp, mantarları altüst edin).
    Kâseyi fırından alıp, içindeki malzemeyi bir tencere üstüne yerleştirilmiş süzgeçte süzerek, bir kavanoza doldurun. Tencereye süzdüğünüz sirkeyi üstlerine boşaltıp, en üstüne yuvarlak bir alüminyum folyo parçası yerleştirerek, kavanozun kapağını sıkıca kapatın. Kavanozu serin, nemli olmayan ve iyi havalanan bir dolapta en az 2 gün beklettikten sonra, servis yapın.

  • Anadolu'dan turşu tarifleri

    SALATALIK TURŞUSU

    Malzemeler:

    1 kilo kornişon salatalık
    su (mümkünse kaynak suyu)
    4-5 çorba kaşığı kaya tuzu
    1 çorba kaşığı toz şeker
    10 diş sarımsak
    2 çay bardağı sirke
    10-12 al maydanoz
    Yapılışı;

    Taze, sert yapılı, küçük boy ve aynı kalınlıktaki salatalıklar kullanın. En uygun çesit “kornişon”dur. İçlerinde ezik, çürük ve küflü olanları ayırın; üzerlerindeki çamur, toprak v.b. kirleri yıkayın. Salatalıkları kavanoza doldurun.
    tuzunu uzerine ilave edin Sarımsaklarınıkavanoza yerleştirin. Sirkeyi içine boşaltın. Suyunu salatalıkların tümü salamuranın içinde kalacak şekilde ilave edin. Maydanozu kapak yapın ve kavanozun kapağını kapatın. Tezgah üzerinde yada düz bir zemin üzerinde 2 gün bekletin ki suyu azalırsa ki azalacaktır: üzerine biraz daha su ilave edin.
    Kapağını sıkıca kapatıp, serin bir yerde 4-5 hafta bekletildikten sonra kullanabilirsiniz. Salatalık turşusunun yenilecek olgunluğa geldigi şöyle anlaşılır:Salatalıkların rengi sarıya döner; ortadan ikiye bölündüğünde etinin rengi dıştan içe doğru aynı ve saydam görünüştedir. Ayrıca tat, koku ve ekşilikteki değişme ile de anlaşılabilir.

  • Anadolu'dan turşu tarifleri

    KIRMIZI BİBER TURŞUSU

    Malzemeler:
    2 Kg Kırmızı Biber
    2 Baş Sarmısak
    2 Demet Maydanoz
    1 Su Bardağı Sirke
    1 Çay Bardağı Limon Suyu
    1 Çay Bardağı Sıvı Yağ
    Yeterince Turşu Tuzu

    Yemeğin Tarifi
    Kırmızı biberleri bol suda yıkayarak kurulayalım. Fırın tepsisine dizelim. Fırında kabukları soyulup, yumuşayana dek fırında tutalım. Biberleri boyuna iki eşit parçaya bölüp, çekirdek yataklarını çıkaralım. Biberleri iri iri keselim. Sarmısakların kabuklarını soyalım. Ve küçük küçük doğrayalım. Maydanozları ince ince keselim.
    Hepsini harmanlayarak kavanoza dolduralım. Ayrı bir tabağa sirkeyi, limon suyunu ve turşu tuzunu karıştıralım. Tuz eriyene kadar bir kaşık yardımıyle karıştıralım.Sıvı yağı da ilave ederek kavanozun içine dökelim. Kavanozun ağzını kapatalım. Not: Turşuyu kışa kadar saklayacaksanız, buzdolabında muhafaza edin.

  • Anadolu'dan turşu tarifleri

    ERİK TURŞUSU

    Malzemeler:

    1 kilo erik
    5 diş sarımsak
    5-6 dal maydanoz
    3 yemek kaşığı tuz
    5-6 adet nohut
    1 çay bardağı sirke

    Hazırlanışı:

    Erikleri yıkayıp süzülmeye bırakın. Cam bir turşu kavanozunu alın .Kavanozun dibine nohutları bırakın.Erikleri kavanoza yerleştirin.Aralarına sarımsakları ve maydanoz dalların koyun.Bir litre kaynak suyunun içerisine tuz ve sirkeyi atıp karıştırın. l litre su için 3 yemek kaşığı tuz kullanın.Mutlaka kalın tuz kullanın.Kavanozun içine su,sirke v e tuz karışımını dökün.Ağzını kapatıp güneş görmeyen bir yerde saklayın.Eriklerin rengi sarıya döndüğü zaman tüketin.

  • Anadolu'dan turşu tarifleri

    KELEK TURŞUSU

    Malzemeler:
    Kelek, sarımsak, sivri biber, maydanoz, dilimlenmiş limon ve bir miktar toz şeker

    Hazırlanışı:
    Küçük boy kelekleri ortadan ikiye bölüp, iyice yıkayın. Kaşıkla çekirdeklerini temizleyin. İnce tuzla bolca tuzlayıp ağızları aşağı gelecek şekilde 4-5 saat bekletin. Sonra tuzun fazlasını yıkayın. Kelekleri turşu kabına yerleştirirken aralarına sarımsak, sivri biber, maydanoz, dilimlenmiş limon ve bir miktar toz şeker ilave edin. Keleklerin üzerini tamamen örtecek şekilde, %10 tuzlu salamura koyun. İsterseniz, salamuraya %10 oranında sirke karıştırın. 18~20°C~de ekşimeye bırakın ve üzerinde beyaz maya zarı oluşursa, temizleyin.

  • Anadolu'dan turşu tarifleri

    SOĞAN TURŞUSU

    Beyaz soğandan daha güzel olur. Ufaklarından seçip soyun. Kavanoza koyun. Üstüne su, sirke, tuz ilave edin. 5 gün sonra kontrol edip tadını ayarlayın. 20 günde hazırdır. (Ölçü; 1 litre su 200 gram tuz, yarım bardak sirke.)

  • Anadolu'dan turşu tarifleri

    BAMYA TURŞUSU

    Ufak, körpe ve çekirdekleri az olan bamyalar tercih edilerek, zedelenmeden iyice yıkanır.

    Bamyaların üzerine konacak salamura suyu hazırlanarak, çok hafit ateşte kaynar olarak bekletilir. Salamura suyunun bileşimi önemli olduğundan, verilen ölçülere dikkat edilmelidir. Beş bardak (bir litre) suya, iki tatlı kaşığı limontuzu ve iki tatlı kaşığı tuz konarak kaynatılan salamura suyu ölçü olarak idealdir. Bu salamura suyu, iki adet bir litrelik kavanoz için yeterlidir. Bamyaların başları koni biçiminde çıkarılır. Su dolu bir tencereye biraz limon suyu konarak bamyalar içine atılır ve kaynadıktan itibaren 2- 3 dakika tutularak haşlanır. Haşlama suyu hemen süzülerek atılır. Bamyalar sıcak halde kavanozlara doldurulur. Kavanozların dibine ve bamyaların üstüne birer dilim domates konması tavsiye edilir. Üzerlerine yukarıda ölçüsü verilen salamura suyu, tepede 1,5 cm. boşluk bırakacak şekilde konur ve ağızları sıkıca kapatılır. Yarım kiloluk kavanozları 20 dakika, bir kiloluk kavanozlar 25 dakika süreyle pastörize edilir.Bamya Tursusu

  • Anadolu'dan turşu tarifleri

    LAHANA TURŞUSU

    Malzemeler
    1 Adet orta büyüklükte lahana
    1 kilo serke
    10 Diş sarmısak
    Yeteri kadar su ve tuz

    Hazırlanışı

     Turşu için küçük, sıkı kelle yapan beyaz lahana kullanılır. Önce lahananın dış yapraklarını temizleyin. Lahananın dip tarafını oyup koçanını çıkartın ve lahanayı dörde bölün. Bir bıçakla lahanaları kıyın. Büyükçe bir tepsiye kıydığınız lahanaları boşaltıp tuzla ovunuz.  Tuzlayıp iyice ovduğunuz lahanaları tepsinin ortasına toplayın. Üzerine bir tahta veya küçük bir tepsi yerleştirin, tepsinin de üzerine herhangi bir ağırlık koyup (mesala su dolu bir tencere) 6-7 saat bekletin. Bu işlemi akşamdan yaparsanız sabaha hazır olur.
    Sarmısakları ayıklayıp, tuz ile birlikte dövün. Sirkeyle dövülmüş sarmısağı karıştırıp turşu yapacağınız zamana kadar bekletin. Lahanaları silkeleyip turşu kabına veya cam kavanoza yerleştirin. İyice bastırmak için bir ağırlık koyun. Hazırladığınız sarmısaklı tuzlu sirkeyi lahanaların üzerine dökün. Lahamaların üstünü kapatacak kadar su ilave edin. 10 gün içinde, zaman zaman suyunu savurduğunuz turşunuz hazır olur. Turşuyu daha çabuk yapmak için daha önceden biraz haşlayarak aynı işlemi yaparsanız, 2 gün içinde yenecek duruma gelir. Arzu eden sirkeye kırmızı biber de katabilir, içine limon dilimleride koyabilir. Ayrıca renginin penbe olmasını istiyorsanız içine bir miktar kıyılmış mor lahana da koyabilirsiniz.

  • Anadolu'dan turşu tarifleri

    DOMATES TURŞUSU

    Malzemeler:
    2 kg yeşil domates
    1 kg ince ve küçük sivribiber
    4 adet havuç
    1-2 dilim limon
    1,5 çay bardağı sirke
    3 tatlı kaşığı kaya tuzu (turşu tuzu)
    2 baş sarımsak
    iyi su (kaynak suyu)
    1 demet maydanoz

    Hazırlanması:
    Domates ve biberleri yıkayın. Havuçları kazıyıp halka halka doğrayın. Sarımsakları soyun. Sivribiberlerin başlarını hafifce kesin ya da iğne ile birkaç yerden delin. Sivribiber, domates, sarımsak ve havucu bu sırayı takip ederek dolana kadar kavanoza yerleştirin. (Kavanoz küçük gelirse 2 tane kullanabilirsiniz)
    Kavanoz dolunca maydanozu yıkayıp demet halinde üzerlerine kapatın. En üste de bir dilim limon yerleştirin. Sirkeyi kavanoza ilave edin. Tuzu kavanozu dolduracak kadar iyi suda eritip bir süzgeç yardımıyla kavanoza doldurun. 3-4 saat kavanozu ağzı yarı açık şekilde bekletin. (Kavanozdaki hava boşaldığı için su seviyesi düşecektir) Su seviyesi azalınca ağzı dolana kadar bir miktar daha tuzlu su ilave edin. Kavanozun ağzını sıkıca kapatıp serin ve güneş alamayan bir yerde 15-20 gün bekleyin.
    Not:Sivribiberlerin 1-2 tanesi acı olursa hem bakteri oluşumunu engellersiniz hem de güzel bir tad yakalarsınız.
    Turşunun daha erken olmasını isterseniz kavanozun dibine 10-15 nohut tanesi ekleyin, böylece fermantasyonu hızlandırırsınız.

  • Anadolu'dan turşu tarifleri

    ŞALGAM TURŞUSU

    Malzemeler:
    1 demet şalgam
    4-5 yaprak lahana
    3 adet havuç
    1 çorba kaşığı kaya tuzu
    1 çorba kaşığı silme toz şeker
    1 baş sarımsak
    1 kahve fincanı sirke
    Üzerini geçecek kadar su

    Hazırlanışı:
    Şalgamların saplarını kesip, kabuklarını soyun. Elma dilimi gibi dilimleyin. Havuçları kazıyıp, halka halka doğrayın. Sarımsakların kabuklarını soyup üçe, dörde bölün. Lahana yapraklarını 2-3 parçaya ayırın. Şalgam, havuç, lahanayı ayrı ayrı haşlayın ve süzün. Soğuyunca sebzeleri kavanoza karışık olarak yerleştirin. Aralarına sarımsakları serpin, tuz, su, şeker ve sirkeyi karıştırın, karışımı sebzelerin üzerine dökün. Ağzını sıkıca kapatın. 10 gün sonra turşunuz hazırdır.

  • Anadolu'dan turşu tarifleri

    NANE TURŞUSU

    Naneler yıkanır ve kurutulur. Kalın dalları sirkede sertleştiğinden, kalın dallarından ayıklamak gerekiyor.
    5 lt büyüklüğünde bir turşu kabına sıkı sıkı yerleştirin.

    Turşu suyu;
    1/4 sirke olacak şekilde suyu ayarlayın.
    1/2 çay bardağı limon tuzu
    1 çay bardağı tuz
    2 yemek kaşığı şeker
    2 baş ezilmiş sarımsak
    Bu karışımı nanelerin üzerine döküyoruz.Serin bir yerde muhafaza ederek turşunun olmasını bekliyoruz. Sarımsakları yemek istemez, sadece aroma versin isterseniz, bir tülbente sararak ilave edin, daha sonra çıkarıp atarsınız.

  • Anadolu'dan turşu tarifleri

    BALIK TURŞUSU

    Malzemeler:

    1 kilogram balık (hamsi, kefal, lüfer),
    7 diş sarımsak,
    2 diş karanfil,
    10 adet karabiber tanesi,
    4 adet defneyaprağı,
    4 adet limon yaprağı,
    3 adet sulu limon,
    1 yemek kaşığı tuz ve su.

    Hazırlanışı:

    Balıklar temizlenip filetoları çıkarılır. Tuzlanan balıklar bir gün bekletilir. Bekletilen balıklar bol su ile iyice yıkanır. Yayvan derin bir kabın dibine defne ve limon yaprakları dizilir. Üzerine birkaç adet tane karabiber serpiştirilir. Bir diş karanfil koyup, üzerine fileto balıklar yerleştirilip, aralarına defne ve limon yaprakları, çentilmiş sarımsaklar konur. Balıkların yerleştirilmesi bitince, bir litre suya bir çorba kaşığı tuz konarak eritilir. Suyun içine 3 adet limon sıkılır. Hazırlanan bu su balıkların üzerine dökülüp, bir ağırlıkla bastırılır. 3 gün bekletilerek servise sunulur.

  • Anadolu'dan turşu tarifleri

    ELMA TURŞUSU

    1 kg sarı armut ya  da elma (küçüklerinden seçilmiş)
    Tuz
    500 ml sirke

    Hangisini kullanacaksanız, elma ya da armutları yıkayıp süzdürün. Tencerede tuzlu su kaynatın. Meyvelerin üzerlerine bıçakla ince çizikler atın. Kabuklarını soymadan ve saplarını koparmadan kaynar suya atın. İki taşım kaynatarak süzdürüp sudan alın. Bir süzgece çıkarın. Haşlanan meyveleri kavanozlara yerleştirin. Kavanozların üzerini sirke ile tamamlayın. Temiz bir taş ya  da kiremit koyarak turşuyu bastırın ve kavanozun kapağını sıkıca kapatın. Turşuyu iki hafta bekletip istendiğinde servis yapın.

  • Anadolu'dan turşu tarifleri

    PATLICAN TURŞUSU

    Malzemeler:
    2 kg küçük turşuluk patlıcan,
    1 küçük baş lahana,
    1 adet havuç,
    3 adet kırmızı salçalık biber,
    10-15 dal kereviz,
    1 demet maydanoz,
    1 su bardağı sirke,
    1 baş sarmısak,
    1 çay kaşığı şeker,
    3-4 defne yaprağı,

    Yapılışı:
    Patlıcanları yıkayıp sap ve uç kısımlarından birer parmak bırakarak bıçağın ucu ile uzunlamasına (parçaların uçları birbirinden ayrılmadan) 4 eşit parçaya bölün.
    Kaynar tuzlu suda yumuşayıncaya kadar haşlayın. Haşlama işlemi bitince bir kabın içine üst üste koyup, üzerine bir ağırlık oturtarak acı suyunun gitmesi için 3-4 saat bekletin.
    Bu arada lahana, biber, maydanoz, sarmısak ve kereviz yapraklarını yıkayıp ince ince kıyın. Havucu da temizleyip küçük küpler halinde doğrayın.Doğradığınız bütün malzemeyi karıştırın ve acı suyunu salan patlıcanların kesik kısımlarına doldurup, kereviz sapı ile sarın ve kavanoza yerleştirin. Turşunun suyunu hazırlamak için kavanozun alacağı kadar suyu hesaplayın ve bu suya her litresine 1,5 yemek kaşığı kaya tuzu gelecek şekilde tuz ekleyip bu suyu kaynatın ve soğumaya bırakın. Su soğuyunca sirkeyi de suya ekleyin.Turşunun üzerini örtecek şekilde suyu dökün. Kavanozun kapağını sıkıca kapatıp 1 ay bekletin.

  • Anadolu'dan turşu tarifleri

    ISPANAK TURŞUSU

    ıspanak turşusu nasıl yapılır - ıspanak kökü turşusunun tarifi

    Malzemesi:

    1 kg. ıspanak
    Tuz
    10 diş sarımsak (dövülmüş)
    500 ml. sirke (2 su bardağı),

    Yapılışı:
    Ispanak köklerini, kökten başlayıp 7-8 cm. uzunluğunda kesin. Bol su İle birkaç kez yıkayıp süzdürün. Tencerede tuzlu su kaynatın. Kökleri suya atıp iki üç taşım kaynatın ve süzgece çıkarın. Haşlanmış ıspanak köklerini kavanozlara doldurun. Dövülmüş sarımsağı serpiştirin. Kavanozların üzerini sirke ile tamamlayın. Temiz bir taş ya da kiremit koyarak turşuyu bastırın ve kavanozun kapağını sıkıca kapatın. Turşuyu 15 gün bekletip, istendiğinde kepçe ile çıkararak servis yapın.

  • Anadolu'dan turşu tarifleri

    ZENCEFİL TURŞUSU

    Malzemeler:
    1 adet orta boy taze zencefil (kabuğu soyulmuş)
    1 yemek kaşığı tuz
    2 su bardağı pirinç sirkesi
    1 su bardağı şeker

    Hazırlanışı:
    Zencefili ince uzun şeritler halinde doğrayın (bunun için sebze soyacağından faydalanabilirsiniz). Üzerine tuzu dökün ve karıştırın. Bir saat boyunca bu şekilde bekleterek zencefilin suyunu bırakmasını sağlayın. Suyunu süzün ve zencefilleri kurulayın.Kaynakwh webhatti.com:
    Pirinç sirkesinin içine şekeri ekleyin ve orta ateşte, ara ara karıştırarak, kaynayana kadar pişirin. Kaynadıktan sonra altını kısın ve 5 dakika daha pişirin. Bir kavanoza zencefilleri koyun ve üzerine kaynar haldeki sirkeyi ekleyin. Oda sıcaklığına gelene kadar birkaç saat beklettikten sonra kavanozun ağzını sıkıca kapatın ve buzdolabına koyun. İki gün geçtikten sonra zencefil tuşunuz servise hazır olacaktır. Buzdolabında dilediğiniz kadar saklayabilirsiniz.

  • Anadolu'dan turşu tarifleri

    KARPUZ TURŞUSU

    Malzemeler : 
    Orta büyüklükte karpuz
    Su
    Tuz
    Sirke
    Şeker
    Karanfil ve çubuk tarçın
     
    Hazırlanışı:
    Karpuz ile hazırlayabileceğiniz son derece orijinal bir tarif, karpuz turşusu. Bunun için yapmanız gereken karpuzu dilimlemek ve meyvesini ayırmak. 5 santimetre uzunluğunda ve 2,5 santimetre genişliğinde doğradığınız kabukları 5 dakika kadar haşladıktan sonra soğuk suya tutun. Ardından 1,5 litre suya 100 gr tuz ekleyip kabukları içine atın. Altı saat bekletin, suyu süzüp aynı işlemi iki sefer daha tekrarlayın. Son defasında kaynatma süresine birkaç dakika daha ilave edin. Daha sonra bir tencereye 650 ml elma sirkesi, 400 gr şeker, 250 ml su, 2 kaşık karanfil ve bir çubuk tarçın koyup kaynatın. Kaynayınca kabukları ekleyip 40 dakika kadar pişirin. Kavanozları bu karışımla doldurun, soğuduktan sonra sıkıca kapatın.

  • Anadolu'dan turşu tarifleri

    KAYA KORUGU TURŞUSU

    Kaya korugu otu yada yeşilligi diye alınır pazarlardan.

    Malzemeler:

    Sirke
    Bol sarmısak
    Tuz
    Su

    Hazırlanışı:
    Kaya koruklarını ikiye bölüyorsunuz ve yıkıyorsunuz.Bir tencerede su ve tuz karışımını kaynattıktan sonra kaya koruklarını bu suya atıp 5 dakika haşlıyorsunuz.Sonra süzgece alıp hem suyunun süzülmesi hemde soguması için bir kenara bırakıyorsunuz.Sarmısakları soyuyorsunuz.Ayrı bir yerde sirke(üzüm sirkesi),İkiye bölünmüş veya tüm olarak kalmış sarmısakları,tuzunu ve suyunu ekleyip bir karışım hazırlıyorsunuz.(göz kararı yapmanız gerekiyor çünkü kendim yapmadıgım için tam ölçüleri veremiyorum.)Kaya koruklarını kavanoza alıyorsunuz ve sirkeli karışımdan üstünü az geçecek kadar döküp agzını kapatıyorsunuz.15 gün agzını açmadan buzdolabında veya güneş almayan bir yerde bekletiyorsunuz.Sonra yemege hazırdır.
    Afiyet olsun.

  • Anadolu'dan turşu tarifleri

    AHLAT TURŞUSU

    Malzemeler :

    3 kg ahlat
    1 kavanoz su

    HAZIRLANIŞI : Ahlatlar yıkanarak kavanoza koyulduktan sonra, üzeri su ile doldurulur. Herhangi bir malzeme kullanılmadan, kendi suyunda 7–10 gün içinde yenilebilir hale gelir.

  • Anadolu'dan turşu tarifleri

    LİMON TURŞUSU

    Malzemeler:
    20 Adet Limon
    1 Su bardağı Limon suyu
    1 Çorba kaşığı Çörek otu
    1 Kahve kaşığı Zerdeçal
    Yeteri kadar B tipi turşu salamurasi

    Hazırlanışı:
    Limonlar yıkanıp kurulandıktan sonra ortalarından birbirinden ayırmadan ortalarından kesilir Çekirdeklerinden arındırıldıktan sonra ortalarına bir birine karıştırılmış çörekotu ve zerdeçaldan bir miktar serpilip kapatılır Kavanoza dizilir üzerine kavanozun ağzından geçebilecek bir tahta yerleştirilip üzerine bir ağırlık konur Bununda üzerine B tipi turşu salamurası eklenip kavanozun ağzı kapatılarak serin bir yerde saklanır Bir ay sonra turşu hazır olur.

  • Anadolu'dan turşu tarifleri

    BİBER TURŞUSU

    1 kg. biber
    1 baş sarımsak
    1 demet kereviz yaprağı
    yarım limon
    yeteri kadar tuz

    Biberlerin saplarının ucu hafif kesilir. Bir kaç yerinden ince delinerek yıkandıktan sonra süzgüye çıkarılır. Bir bardak sirke, bir bardak su bir kapta kaynatılır. Biberin üçte biri 2 taşım sirkeli suda kaynatıldıktan sonra süzgüye çıkarılır, geriye kalanda 2 kez kaynatılır ve süzgüye çıkarılır. Soğuduktan sonra kavanoza kıyılmış sarımsak, kabuğu çıkmış kesilmiş limon, tuz , sirke ve üzerine kereviz konur, 1 hafta sonra yenir.

  • Anadolu'dan turşu tarifleri

    ACUR TURŞUSU

    Acur
    500 gram tuz
    Az sirke

    Acurların uçlarını kesip bidona doldurun. Tuzu eritip üstlerine dökün. Sirkeyi de katın. Ağzını kapatın. 5 gün sonra tuzuna bakın. Azsa tuz ilave edin, çoksa su ilave edin. 25 günde hazırdır.

  • Anadolu'dan turşu tarifleri

    HAVUÇ TURŞUSU

    Pek kart olmayan havuçların üzerleri kazınır ve bol suda yıkanır. Sonra bunlar büyüklüklerine göre ikiye veya dörde doğranırlar.

    Havuç parçaları kaynar suya atılır ve dirilikleri kaybolmayacak şekilde haşlanır. Sonra bir kevgirde süzülmeye bırakılır. Bir avuç kereviz yaprağı iyice yıkanır. 20 havuca 4 baş sarmısak hesabıyla sarımsakların kabukları ayıklanır ve bunlar bir havanda iyice dövülür. Yirmi havuca dört kırmızı biber hesabiyle kırmızı ve acı sivri biberler küçük parçalara doğranır. Dövülmüş sarımsaklar doğranmış biber sirkeyle karıştırılır. Suyu süzülmüş havuç dilimleri bir kavanoza istiflenirken her kata bir – iki kereviz yaprağı yerleştirilir. Sarımsaklı ve biberli sirke gezdirilerek döküldükten sonra havuçların üstü örtülünceye kadar sirke katılır. Aradan iki hafta geçtikten sonra havuç turşusu servise hazır duruma gelmiş olacaktır