5 günlük hava durumu
18 Nisan 2014 Cuma
Dünyanın en iyi 50 kahvaltı sofrası
Yaşam 28 Ocak 2012 - Cumartesi
  • Dünyanın en iyi 50 kahvaltı sofrası

    Günün en önemli öğünü kahvaltıdır, derler. Birçoğumuz için kahvaltı, güzel bir bardak çay veya kahvenin yanında omlet, peynir, zeytin, reçel, bal, domates ve salatalık demektir. Ama kahvaltı sadece bunlarla sınırlı değil, dünyanın farklı yerlerinde şaşırtıcı kahvaltı seçenekleri var. Hostelbookers. com adlı internet sitesi de bunları derleyerek, dünyanın en iyi 50 kahvaltısını seçmiş. Listede geleneksel Türk kahvaltısının da bulunduğunu belirtelim. 50 kahvaltı da birbirinden ilginç; kahvaltıda etli çorbalardan pişirilmiş muza, dünyanın her yerinden farklı seçenekler var.

  • Dünyanın en iyi 50 kahvaltı sofrası

    1. İngiltere: İngilizler güne kuru fasulye, sosis, jambon, sahanda yumurta, sote edilmiş mantar, kızarmış patates ve ekmekle başlıyor. Tabii ki yanında demli bir bardak çayla.

  • Dünyanın en iyi 50 kahvaltı sofrası

    2. İran : Lavaş ekmeğini, tereyağı ve reçelle brlikte yiyorlar. Daha zengin bir kahvaltı olacaksa, İran’ın geleneksel yemeği Halim de sofraya geliyor. Halim; buğday, kimyon, yağ ve şekerin kıyma ya da ince kıyılmış etle pişirilmesiyle yapılıyor.

    3. Küba: Güne bir bardak ‘tatlandırılmış kahve’yle başlanıyor. Kahveye süt veya bir tutam tuz atıyorlar. Yanında da tereyağı sürülmüş, kızarmış özel Küba ekmeğini kahveye batırarak yiyorlar.

  • Dünyanın en iyi 50 kahvaltı sofrası

    4. Polonya : ‘Jajecznica’ denen geleneksel kahvaltıda, üzerinde Polonya sosisi bulunan çırpılmış yumurta yeniyor. Yanında patatesli kreple servis ediliyor.

    5. İspanya: ‘Pan a la Catalana’ veya ‘Pan con Tomate’ denen, üzerine rendelenmiş domatesli ekmekler, basit ama lezzetli bir öğün oluşturuyor.

  • Dünyanın en iyi 50 kahvaltı sofrası

    6. Fas: Sofraya baharatlı Hint salçası, reçel, tereyağı ve peynir, farklı ekmeklerle geliyor. Türkiye’deki ‘pişi’ye benzeyen ekmek hamurunu kızartarak yaptıkları lezzetli bir ekmekleri var. Ekmeğin hamuru için irmik kullanıyorlar.

  • Dünyanın en iyi 50 kahvaltı sofrası

    7. Hawai: Meyveler ABD’ye özgü bir çeşit çörek olan bagel’la yeniyor.

  • Dünyanın en iyi 50 kahvaltı sofrası

    8. İsveç: Kahvaltı, ülkeye özgü bir gözleme çeşidi olan pannkakor’suz olmuyor. Yanında da mutlaka meyve veya reçel yeniyor.

  • Dünyanın en iyi 50 kahvaltı sofrası

    9. İzlanda: Bazı bölgelerinde yılın yarısı gece olduğundan, güne güçlü bir kahvaltıyla başlamak önemli. Yulaflı bir kahvaltılık olan ‘Hafragrautur’, üzerinde kahverengi şeker ve biraz fındıkla tam da bu duruma uygun bir seçenek.

  • Dünyanın en iyi 50 kahvaltı sofrası

    10. Portekiz: Kahvaltı; içine peynir, domates ya da yeşillikler konmuş lezzetli bir kruvasan ve kahveyle yapılıyor.

    11. Avustralya: Sadece bir tane önemli kahvaltı yiyeceği var: Vegemite. Konsantre mayadan yapılan, bu koyu kahverengi şekerli ezme, Avustralya ve Yeni Zelandalılara özgü. Ezme, kızarmış ekmeğin üstüne sürülüyor.

  • Dünyanın en iyi 50 kahvaltı sofrası

    12. Brezilya: Brezilya’nın lezzetli kahvaltısında farklı jambonlar, sosisler, peynir ve ekmeklerden bir seçki oluyor.

    13. İtalya: Kahvaltıda sadece güzel bir bardak cappuccino ve pudra şekerli kruvasanı tercih ediyorlar.

  • Dünyanın en iyi 50 kahvaltı sofrası

    14. Galler: Kahvaltıda, üzerinde peynirle kızarmış ekmek servis ediliyor.

    15. Danimarka: Çavdar ekmeği, yanında salam, peynir, bal, yulaf, ince kıyılmış etten yapılan ‘pate’ ve bir kase ‘çikolata’yla servis ediliyor.

    16. FilipinLer: Yerel meyveler tercih ediliyor. Mango, en popüleri. ‘Longganisa’ adıyla bilinen sosisler de yenebiliyor. Yumurta, et, kuru fasulyeyle servis ediliyor.

  • Dünyanın en iyi 50 kahvaltı sofrası

    17. Alaska: Kızarmış sucuk, salam, sosis, yumurta ve gözleme.

    18. Almanya: Bol sucuk, salam ve jambon yanında yerel farklı peynir çeşitleri, taze ekmek ve kahveyle servis ediliyor.

  • Dünyanın en iyi 50 kahvaltı sofrası

    19. ABD: Ev yapımı ‘pancake’ler (bir tür krep) şurup ve yaban mersiniyle birlikte yeniyor. Yanında sosis de var. Yulaf ezmesini tercih eden de çok.

  • Dünyanın en iyi 50 kahvaltı sofrası

    20. Fransa: Kruvasan, kruvasan ve ille de kruvasan. Her çeşit kruvasanı yanında tereyağı, reçel ve çikolatayla bulabilirsiniz.

    21. Hindistan: Baharatı bol Hint mutfağının bu özelliği, kahvaltıda da değişmiyor. Hint usulü tofu, patates, vegan yani etsiz sosisler, mercimek çorbası ve biberli tost.

  • Dünyanın en iyi 50 kahvaltı sofrası

    22. İskoçya: Biraz İngiliz biraz da İrlandalıların kahvaltılarının karışımı. Koyun etiyle yapılan farklı bir yemekleri de var: Haggis. İşkembe zarının içine, yulaf, soğan, bulgur, ince doğranmış sakatat ve bol baharatla hazırlanıyor.

    23. Tayland: Baharatlı balık ve tatlıbaharatlı domuz eti yeniyor.

  • Dünyanın en iyi 50 kahvaltı sofrası

    24. Arjantin: Karışık bir bitki çayı olan mate içiliyor. Yanında da güzel bir kruvasan iyi gidiyor.

    25. İrlan da: İngiliz ve İskoç kahvaltısına benziyor. Ama ek olarak vanilyalı puding ve İrlanda’ya özgü ekmekle servis ediliyor.

    26. Kanada: Kanada’ya özgü, böreğe benzeyen perogie’ler yeniyor. İçine de patates, et, peynir ya da meyve konuyor. Kızarmış sosis ve ekmek de yenebiliyor.

  • Dünyanın en iyi 50 kahvaltı sofrası

    27. Meksika: Biftekler; kaymaklı ve peynirli acılı sosunda kurutulmuş tortilla şeritleriyle yapılan geleneksel yemek ‘Chilequile’ ile birlikte servis ediliyor. 



  • Dünyanın en iyi 50 kahvaltı sofrası

    28. Rus: Pancake’i reçel, taze böğürtlen, bal ve kremayla yiyor.

    29. Vietnam: Pirinç lapasıyla pişirilmiş, çeşitli et parçalarından oluşan özel bir yemek yiyorlar. İçinde mısır ya da farklı sebzeler de olabiliyor.

  • Dünyanın en iyi 50 kahvaltı sofrası

    30. Peru: Akşam ve öğlen gibi kahvaltıda da deniz ürünleri tercih ediliyor. Balık, karides, kalamardan oluşan zengin bir tabak, meyve suyuyla servis ediliyor.

    31. Bolivya: Geleneksel bir yemek olan Empanada’lar, çiğ böreğe benziyor. Yağda kızarmış böreklerin içine genelde et veya sebze konuyor.

    32. Mısır: En lezzetli seçenek Foul Madamas. Bakla, nohut, sarımsak ve limonla yapılıyor. Üzerine zeytinyağı, Arnavut biberi, tahin, yumurta ve yeşil sebze konuyor.

  • Dünyanın en iyi 50 kahvaltı sofrası

    33. Japonya: Tofu, balık ve pilavla servis ediliyor.

    34. Çin: Öğle ve akşam yemeğinden farklı değil. Noodle, tavuk, sebze, pirinçle servis ediliyor.

  • Dünyanın en iyi 50 kahvaltı sofrası

    35. Malezya: Mee adını verdikleri özel bir yemekleri var. Noodle’ın içine haşlanmış yumurta, sebze ve baharatlar katılarak hazırlanıyor.

    36. Moğolistan: Haşlanmış koyun eti ya da at eti de yeniyor.

    37. Belize: Taze ekmek, kuru fasulye, haşlanmış yumurta, reçel veya balla yeniyor.

    38. Macaristan: Kahvaltıda mutlaka poğaça yiyorlar. Macarcada poğaçanın adı bile neredeyse bizimkiyle aynı: Pogacsa.

  • Dünyanın en iyi 50 kahvaltı sofrası

    39. Kore: Öğle ve akşam yenilen Kimchee adlı; haşlanmış sebze, yumurta, pirinçle yapılan yemek, kahvaltıda da tercih ediliyor.

    40. Pakistan: En popüler tercih, Aloo Paratha, içine sebze konmuş ince bir gözleme. Tercihe göre patates ya da yeşillik de ekleniyor. Çay da içiliyor.

    41. Estonya: Kızarmış ekmek üzerine lor peyniri koyup, fırına verince ortaya çıkan lezzetli kahvaltılık, Estonyalıların tercihi. İtalyan peyniri ricotta ya da kaşarla da yapılabiliyor.

  • Dünyanın en iyi 50 kahvaltı sofrası

    42. Ürdün: Labne peyniri, humus ve falafelin yanı sıra sosis, reçel, tereyağı ve hindi salamı da yeniyor.

    43. Venezuela: Bolivya’daki gibi, Empanada adlı içi doldurulmuş börek tercih ediliyor.

    44. Kolombiya: Changua adlı bu kahvaltılık için süt, yeşil soğan ve peynirle yapılan bir karışımları var. Buna suda kaynatılmış yumurta da ekleniyor.

  • Dünyanın en iyi 50 kahvaltı sofrası

    45. Gana: Sokakta bulabileceğiniz en popüler kahvaltı Waakye. Fasulye ve pirinçle yapılan bu yemeğe domates, biber ve baharatlar da ekleniyor.

    46. Uganda: Katogo isimli yemek, muz, dana eti ve sebzeli bir sosla hazırlanıyor.

  • Dünyanın en iyi 50 kahvaltı sofrası

    47. Bahamalar: Mutlaka yulaf ezmesi tercih ediliyor. Yanında mısır ve deniz ürünleri var.

  • Dünyanın en iyi 50 kahvaltı sofrası

    48. KostaRika: Gallo Pinto, siyah fasulye, krema, pirinç, salsa sosu ve tortillayla hazırlanıyor. Yanında et ve avakado da tercih ediliyor.

    49. Dominik: Mangu adlı yemek, yerel bir ot, yağda peynir, yumurta veya salamla pişiriliyor.

  • Dünyanın en iyi 50 kahvaltı sofrası

    50. Türkiye: Geleneksel Türk kahvaltısı, listede 50. sırada. Çeşitli peynirler, yumurta, menemen, zeytin, tereyağı, sucuk, salam ve sosisten oluşan zengin bir kahvaltı sofrası, listedeki en lezzetli tercih gibi görünüyor.

  • Dünyanın en iyi 50 kahvaltı sofrası