Türkiye'nin en iyi haber sitesi

Yeni sezon "zeytin sütü" raflarda

  • 1
  • 11
Yeni sezon "zeytin sütü" raflarda
Yeni sezon zeytin sütü raflarda

Edremit Körfezi'nde taş değirmenlerde ezilen zeytinlerden elde edilen "zeytin sütü", raflarda yerini aldı. 100 kilogramdan 1,5 litre elde edilen, bu zeytin sütünün litresi 30 liradan alıcı buluyor.

  • 2
  • 11
Yeni sezon "zeytin sütü" raflarda
Yeni sezon zeytin sütü raflarda

Taş baskı sistemiyle soğuk sıkılan zeytinden ilk alınan yağ olarak bilinen zeytin sütü, Balıkesir'in Edremit, Ayvalık ve Burhaniye ilçelerinde raflarda yerini almaya başladı.

  • 3
  • 11
Yeni sezon "zeytin sütü" raflarda
Yeni sezon zeytin sütü raflarda

"Burun yağı", "çiğ yağ" olarak da adlandırılan zeytin sütü için zeytinler, önce taş değirmenlerde eziliyor.

  • 4
  • 11
Yeni sezon "zeytin sütü" raflarda
Yeni sezon zeytin sütü raflarda

Elde edilen hamur, torbalar içine dolduruluyor ve bunlar baskı tepsisinde üst üste dizilerek sızmaya bırakılıyor.

  • 5
  • 11
Yeni sezon "zeytin sütü" raflarda
Yeni sezon zeytin sütü raflarda

Damla damla süzülen bu kıymetli ürün, ortalama 100 kilogram zeytinden yaklaşık 1,5 litre elde ediliyor.

  • 6
  • 11
Yeni sezon "zeytin sütü" raflarda
Yeni sezon zeytin sütü raflarda

Litresi 30 liradan alıcı bulan "zeytin sütü", soğuk sıkım olması, geleneksel yöntemlerle taş değirmenlerde üretilmesi dolayısıyla ilgi görüyor.

  • 7
  • 11
Yeni sezon "zeytin sütü" raflarda
Yeni sezon zeytin sütü raflarda

Edremitli zeytin ve zeytinyağı üreticisi Agah Ferhatoğlu, zeytin sütünü, "Hamurun üstünden alınan ilk yağdır. Zeytinin saf halidir. Sıcak işlem görmeyen üründür." olarak tanımladı.