Kimyon demir açısından çok zengindir. Demir bağışıklık sisteminin daha sağlıklı çalışmasını sağlamaktadır. Kadınlarda regl dönemi sırasında demir eksikliği olursa adet dönemi çok sancılı geçmektedir. Hamile ve emziren kadınlar, gelişim içerisinde olan çocuklar ve gençler de demir ihtiyacı daha fazla olduğundan kimyon tüketmeleri önerilmektedir. İçeriğinde birçok vitamini barındırır Kimyon içeriğinde A vitamini, B1 vitamini, B2 vitamini, B3 vitamini ve C vitaminleri de bulunmaktadır. Ayrıca kimyon tıbbi özellikleri bulunan timol açısından da oldukça zengindir ve buna bağlı olarak uçucu yağ bulundurmaktadır. Kimyon tohumunun sindirim sistemi için faydalı olduğu geleneksel olarak da bilinmektedir. Tohumu aynı zamanda anti kanserojen özelliklere de sahip olabilmektedir. Yapılan çeşitli çalışmalara göre kimyon tohumundan mide ve karaciğer tümörlerinin gelişimini azalttığı ve buna bağlı olarak yok ettiği görülmüştür. Gaz sancısına iyi geldiği söylenen kimyonu kaynamış su ile karıştırıp içebilirsiniz. Şişkinlik ve gaz sancısına karşı önerilen kimyonu et yemeklerinde, salatalarda ve çorbalarda kullanabilirsiniz. Ancak fazla miktarda koymamaya gayret edin. Yoksa yemeğinizin tadı acı olabilir. Yemeklerin ve tatlıların lezzetini artıran, kimi zaman değiştiren baharatlar aynı zamanda sağlığımızın da anahtarı. Kokuları ve tatlılarıyla, sebze ya da et yemeklerinin lezzetini artıran baharatlar, sağlığımızın da en büyük koruyucusu. Yemeklere katılan bir tutam nane, köfte harcına eklenen kimyon, salataya serpilen çörek otu hem unutulan lezzetleri hatırlatıyor hem de vücudumuzun daha iyi çalışmasını sağlıyor. Baharatların kullanıldığı yerler ve faydalarını Nestle Benimle dergisi derledi. KARABİBER: Dünyanın en çok kullanılan baharatı karabiberdir, desek yanlış olmaz. Kuru ve siyah taneleri çekilerek toz haline getiriliyor ve hemen her türlü yemeğe ekleniyor Küçük bir değirmenle masada tam servis sırasında yemeğe eklemek de ayrı bir etki yaratıyor. Faydaları: Sindirim sisteminin sağlıklı ve düzenli çalışmasına yardımcı olur. - İştah açar. - Gaz söktürücü etkiyi sahiptir. MUSKAT: Hint cevizi olarak da bilinen muskat, beşamel sos ve peyniri yemeklerde ince redede çekilerek kullanılıyor. Tadı biraz acımsız o nedenle çok az kullanılması öneriliyor. Faydaları -İştah açar. ÇÖREKOTU Ancak değişik bir tat vermek ya da beleyiciliğini arttırmak için salatalarınıza da ekleyebilirsiniz. Faydaları - Sindirime yardımcı olur. -Saf çörek otu yağı özellikle alaerji, egzama ve sedef hastalığına karşı bağışıklık sistemini güçlendirir. KİMYON Doğu Avrupa'da ise ekmeklere de katılıyor. Faydaları: Sinirleri uyarırı, mideyi yatıştırır ve bağırsak gazını verir. - İştah açar -Anne sütünü artırdığı bilinir. - Yüksek tansiyonu düşürür. Hazımsızlığa çok iyi geldiği için özellikle hazmı güç olan yiyeceklerde kullanılır. KARANFİL: Baharat denince aklımıza hep yemekler gelse de, içecekleri tatlandıran türlerş de unutmamamlı. Karafil de bunlardan biri. Bitkinin koyu renkli, küçük çivi biçimindeki tomurcukları kurutularak içeceklere farklı bir koku verilmesinde kullanılıyor. Karanfil çayı mı seversiniz, yoksa kompostoyu mu? Faydalarından doğrudan yararlanmak için 7-8 karanfil tomurcuğunu, bir bardak kaynar suda 10 dakika demleyip ılık olrak içebilirsiniz. Faydaları: Ağrıyan dişin üzerine ezildiği zaman dişi uyuşturu, ağrıyı azaltır. - Karanfil tomurcukları, sindirim sisteminde uyarıcı etki yapar. - Gaz söktürücü özelliği vardır.- Mide bulantısını bastırır. -Güzel kokusu sayesinde ağızdaki kötü kokuları giderir. -Manganez, kalsiyum ve magnezyum mineralleri içerir. -Diyabet hastalığında, insülin hormonu üzerinde olumlu etkisi bulunur. -Karanfil yağı romatizma ve nevralji(baş ağrısı) ağrılarının hafifletilmesinde de kullanılır TARHUN: Sebze çorbalarında, salatalarda ve soslarda kullanılan tarhun otu, güzel kokusuyla yemeklerin lezzetinde tuz, biber ve sirke kadar etkileyici bir yere sahip. Faydaları: İştah açmaya yardımcı olur. -Hıçkırığı keser. -Vücutta biriken fazla tuzu ve suyu atmanıza yardımcı olur. KIRMIZI BİBER: Acı kırmızı toz biberin Güney Amerika kökenli olduğunu biliyor muydunuz? Tatlı olan çeşidi de Türk mutfağında çok kullanılır. Faydaları: İştah açıdır. - Kolesterolü düşürmeye yardımcı olur. - Sindirimi kolaylaştırır. - Kan dolaşımını olumlu etkiler. - Bulaşıcı hastalıklara karşı vücudun direncini artırır. DEFNE: Balıkların lezzetini artırmak için defne yaprağıyla pişirmeyi unutmayın. Sadece balıkta değil kırmızı ya da beyaz et yemeklerinde, kebaplarda da kullanılan defne, kokusu ve tadıyla fark yaratıyor. Faydaları: Soğuk algınlığında ve romatizma ağrılarının giderilmesinde kullanılır. - Mikrop öldürücü özelliğe sahiptir. - Nefes açıcı ve terletici olarak da kullanılır. MAHLEP: Kurabiyelere, kandil simitlerine katılan mahlep, kemik gelişimi yetersiz olan çocukların sütlerine de ekleniyor. Faydaları: İdrar söktürücü özelliğe sahiptir. -Astıma iyi gelir. -Midede hazımsızlık ve gaz problemlerinin giderilmesinde etkili olur. NANE: Tazesini de kurutulmuşunu da eklediğinizde çorbların, sebze ve et yemeklerinin lezzetine lezzet katar. Faydaları: Magnezyum, folat, kalsiyum, demir B2 vitamini, C vitamini A vitamini ve lif içeriği yüksektir -Yağı zona hastalığında ağrı gidericidir. Antioksidan özelliği ile hücre hasarını azaltmaya yardımcı olur. KEKİK: Anadolu'nun hemen her yerinde yetişen kekik, toplandıktan sonra kurutuluyor. Faydaları: Bademcik iltihaplarında iyileştirilmesinde yardımcı olur. - Dezenfektan ve balgam söktürücüdür. - Çay ve gargara yapılarak kullanıldığında, öksürük ve üst solunum yolları iltihaplarının tedavi edilmesinde fayda sağlar. ZENCEFİL: Bitkinin toprak altında kalan gövdesinin kurtulmasıyla elde edilen zencefil, yemeklerin yanı sıra şerbet ve meşrubat yapımında kullanılıyor. Faydaları: Mide bulantısı ve kusmaya karşı etkilidir. - Kolesterolü düşürmeye yardımcı olur. -Soğuk algınlığı ve grip için tedavi edicidir. - Güçlü ve doğal ağrı kesici özelliğe sahiptir. TARÇIN: Günümüzde boza, sahlep ve sütlü tatlılarda kullanılsa da kaynaklarda, bir zamanlar çok yaygın olarak kullanıldığına dair bilgiler var. Faydaları: Titremeleri önlemede ve damar tıkanıklığının giderilmesinde yardımcı olur. - Karın ağrısına iyi gelir. - Kan şekerini dengeler. - Soğuk algınlığı ve nezleye karşı etkili olduğu bilinir. ZERDEÇAL: Füme yiyeceklerde, turşulard ve bazı keklerde kullanılır. Bal ile karıştırılarak da yenebilir. Çorbalara da ilave edilebilirsiniz. Faydaları: Bağışıklık sistemini güçlendirir. - Bronşit, astım ve sinizüt gibi hastalıkların tedavisinde kullanılır. - Eklem iltihaplarının tedavisinde faydalıdır. SUMAK: Bodur bir tür olan sumak ağacından elde ediliyor. Ağacın yaprakları ve myveleri toz haline getiriliyor. Ekşimsi tadıyla salatalarda fark yaratıyor. Faydaları: Kan kesici ve antiseptik özelliğe sahiptir. - Gargara yapılırsa boğaz ve diş eti hastalıklarının tedavisinde etkili olur. BİBERİYE: Biberiyenin yemklerde kullanımı farklı. Bir tutam biberiye yemekle beraber pişiriliyor. Ancak daha sonra yemekten çıkarılıyor. Faydaları: Sindirime faydalıdır. - Damar tıkanıklığı önlemede yardımcı olur. - Migren tipi baş ağrılarını hafifletir. - Astım, bronşitin ve kansızlığa iyi gelir. YENİBAHAR: Jamaika, Meksika ve Malezya'da yetiştirilen yeni bahar, yiyeceklerde kullanılabilir. Faydaları: Mide rahatsızlıklarına iyi gelir ve damar sertliğinin önlenmesine yardımcı olur. - Zengin bir potasyum, magnezyum, demir, bakır, selenyum ve magnezyum kaynağıdır. A, B6 ve C vitaminleri açısından zengindir. - İçeriğindeki potasyum, kalp hızı ve kan basıncını kontrol etmeye yardımcı olur.