PİŞİRİRKEN DİKKAT! Yiyecekleri pişirme şeklimiz kalori değerlerini de etkiliyor. Örneğin, bazı sebzeler çiğ yenildiğinde daha sağlıklıyken bazılarının da besin değerleri pişince açığa çıkabiliyor Kızartma olmadığı sürece sebze yemek her durumda sağlıklı Harvard Üniversitesi'nin uzmanları pişmiş yiyecekleri tükettiğimizde daha çok kalori aldığımızı söylüyorlar. Buna göre çiğ gıdalarla beslenen insanlar ise daha kolay kilo verebiliyor. Neden mi? Pişmiş yiyecekler yumuşamış ve işlem görmüş olduğu için vücudumuz bunları sindirmek için daha az enerji harcıyor Fakat çiğ tükettiğimizde vücudumuz daha fazla zorlanıyor ve kalori yakıyor. Bu yüzden örneğin daha yumuşak ve kolay sindirilebilen beyaz ekmek yerine daha yoğun olan tam tahıllı ekmeği tercih etmek daha fazla kalori yakmanıza hem de sağlıklı beslenmenize katkı sağlıyor. Özellikle çiğ yenmesi daha faydalı olan bazı yiyecekler var. Bunlara geçmeden önce şunu da belirtmek lazım: Bazı yiyecekleri de pişmiş halde tüketmek gerekiyor. Mesela çiğ süt yerine pastörize edilmiş süt içmek daha sağlıklı. Havuç, ıspanak ve mantar da pişirildiği zaman içerdikleri bakteriler ölüyor ve antioksidan etkileri artıyor BU BESİNLERİ ÇİĞ TÜKETMEK DAHA SAĞLIKLI Kuruyemişler ve çekirdekler Kuruyemişler ve çekirdekler Bu besinler çiğ tüketildiğinde hem kolesterolü dengeliyor hem de kalp hastalıklarından koruyor. Pişmiş halde tüketildiğinde besin değerleri dağılıyor ve serbest yağ asitlerine dönüşüyor. Chia tohumu Chia tohumu çiğ tüketildiğinde çok güçlü bir kalsiyum ve magnezyum kaynağı haline geliyor. Chia tohumunu çeşitli tariflerle tüketmeniz mümkün Kakao Çikolatayı çok sevdiğimiz bir gerçek ama aslında çikolata işlem gördüğünde çok fazla yağ ve katkı içeriyor. Bunun yerine kakao tüketmek düşündüğünüzden çok daha sağlıklı vitaminleri barındırıyor ve verdiği mutluluk daha fazla oluyor. Hindistan cevizi Hindistan cevizi suyu vücudumuz için çok iyi bir elektrolit kaynağı. Hindistan cevizi de çiğ tüketildiğinde beyin ve kalp sağlığı için önemli bir rol oynuyor. Sarımsak Kokusunu sevmiyor olsanız bile sarımsağı çiğneyerek tüketmek çok faydalı Sarımsak çiğnenerek yendiğinde içerisindeki alisin (allicin) maddesi açığa çıkıyor. Alisin hem DNA'yı hem de metabolizmayı hızlandırıyor. Fermente edilmiş sebzeler Özellikle turşu haline getirilmiş sebzeler doğal probiyotik görevi görüyor. Turşu hem metabolizmanızı hızlandırıyor hem de sindirime katkı sağlıyor. Mucize besin: Ev yapımı turşu doğal probiyotiklerin başında geliyor. Brokoli Kansere karşı koruyan en iyi yiyeceklerden brokoli, myrosinase adı verilen çok kuvvetli bir enzim içeriyor. Ancak brokoli yüksek sıcaklıkta pişirildiği zaman bu enzim etkisini kaybediyor. Brokoli buharda pişirildiğinde bile bu enzimin ancak bir kısmını tüketmiş olabiliyoruz. Brokoli aynı zamanda çok iyi bir K Vitamini kaynağı Yeşil yapraklı sebzeler Lahana, ıspanak, kale gibi yeşil yapraklı sebzeler C ve E vitaminlerinin yanı sıra faydalı lif ve amino asitler içeriyor. Yeşil yapraklı sebzeleri çiğ halde yemek ise besin değerlerinin tamamen tüketilmesini sağlıyor. Brüksel lahanası Brüksel Lahanası anti kanserojen özelliği taşımasının yanı sıra yüksek oranlarda folik asit ve B6 vitamini gibi C, K ve B vitaminlerini de bünyesinde barındırır. Lahana Kanserle mücadele etme özelliğinin yanı sıra lahana, muazzam bir C ve K vitamini kaynağıdır. Her bir porsiyonda günlük değerinin % 20'sinden fazla oranda içermektedir Eski çağlardan bu yana lahana bitkisel tedavi yöntemi olarak kullanılmaktadır. Su teresi insanların eski çağlardan beri tükettiği yapraklı bir sebzedir. Su teresi, anti-kanserojen özelliğine sahip olmasının yanı sıra kalsiyum, folik asit, iyot, demir, magnezyum ve A, B6, C ve K vitaminleri bakımından da zengindir. Ayrıca idrar ve balgam söktürmede etkili olup sindirime de yardım eder. Su teresini çiğ olarak tüketmek çok basit: Sadece en sevdiğiniz sandviçinize ekleyin.