Özellikle yaz mevsimi geldiği zaman herkesin vazgeçilmezleri arasında yer alır dondurma. Peki sıkça tükettiğimiz tatlılardan biri olan dondurmayı tüketirken nelere dikkat edilmeli? Dondurma sütten imal edilmektedir. Her süt ürünü gibi dondurmada mikrop üremeye ve bozulmaya elverişlidir. Sağlıklı koşullarda üretilen, taşınan ve muhafaza edilen dondurmaları tüketmeliyiz. Uygunsuz koşullarda saklanan dondurma erimişse, içerdiği havayı yitireceği için hacmi azalır ve içinde küçük küçük buz parçacıkları oluşur. Bu dondurmayı bir süre daha bekletmek bakteri oluşmasına sebep olur. Ambalajlı satılan dondurmanın etiket üzerinde yer alan, üretim ve son kullanma tarihine dikkat edilmeli. Sütten imal edilen dondurmada mikrop üremesi sonucu, hastalık yapıcı bakterilerin bulaşmasıyla insanlarda gıda zehirlenmesine neden olabilir. Her insanda olmasa da, aç karnına dondurma yemek bazı insanlarda mide ağrısına neden olabilir. Midede kramp oluşturmaması içinse yavaş yenmelidir. Dondurmayı aniden yutmak mide kramplarına ve kasılmalara neden olur. Dondurmanın kalori değeri diğer baklava, pasta gibi hamurlu tatlılara oranla çok daha düşüktür, daha besleyici bir seçimdir. Sağlıklı ve dengeli bir beslenme programında haftada 1-2 kez dondurma tüketimi önerilebilir. Dondurma yedikten sonra soğuk su içilmemeli. Ilık su içmek mideyi rahatlatır. Çocukların günlük 100 gr ın üzerinde dondurma tüketmesi, şişmanlığa neden olabilir. 1 yaşın altındaki çocuklara dondurma yedirilmesi besin allerjisi riskinden dolayı sakıncalıdır. Solunum enfeksiyonu sırasında, yutak ve bademcik iltihaplarının tedavi sürecinde dondurma önerilmez.