Tıp, son yıllarda büyük aşamalar kaydetti, yapılan çalışmalarla bir çok hastalığa çözüm bulundu, çoğu kişi tıbbi tedavilerle hastalıklarından kurtuldu. Ancak kulaktan dolma bilgiler ve bazı yanlış bilinen gerçekler insan sağlığını olumsuz etkilemeye devam ediyor. İşte sağlığınızı tehdit eden efsaneler... Düşük kan basıncı her zaman daha iyidir: Bu doğru değildir, hatta özellikle yaşlı insanlarda oldukça tehlikeli olabilir. Çünkü yaşlıların kan damarları daralmıştır ve bu kanı beyne ulaştırmak daha zordur. Ve kan basıncını düşürürseniz ve hatta bazen normal seviyelere gelmesi beyne yeterince kan gitmemesine yol açar ve yaşlılar düşüp bayılabilir, düşüp kafasını vurur ya da felç geçirebilir. Bu nedenle yaşlıların içtiği ilaçların kan basıncını düşürüp düşürmediğini kontrol edin. Enfeksiyonu sadece antibiyotikler iyileştirebilir: Koruma iyileştirmekten daha önemlidir. Bazı yiyecek ve içeceklerde bulunan bitki kimyasalları bakteri gelişimini gerçekten engelleyebilir. Örneğin, siyah çayda bulunan flavonoid bağırsakta yoğunlaşır ve bunlar bağırsak enfeksiyonuna yol açan organizmaları öldürebilir. Yeterli yoğunlukta bitki kimyasalı alırsanız enfeksiyonu tedavi edebilirsiniz. Kolesterol ve doymuş yağ sizin için zararlı olabilir: İnsanlar yanılgıya düşerek kolesterolün kalp krizine, felce ve damar sertliğine yol açabileceğine inanırlar. Kolesterol bunlarda rol oynarken, Omega-6 yağları (bitkisel, mısır, aspur, yer fıstığı yağı) daha büyük suçlular olabilir. Bunlar kolesterolden daha fazla kalp krizine ve felce yol açmaya eğilimlidir. Tıp literatürüne baktığımızda, doymuş yağın zararlı olduğuna dair çok az kanıt vardır. Hatta uygun miktarda doymuş yağ tüketiminin yararlı olduğu ve vücudun bunlara ihtiyacı olduğuna dair artan kanıtlar bulunuyor. Vitaminler, zarar vermez: Eski bir düşünceye göre, vitamin hapları tedaviye yardımcı olmayabilir, ancak zarar da vermez. Beta karoten ilaçları üzerinde yapılan araştırmayla bu düşünce değişti. Antioksidanların akciğer kanserini önleyip önlemediğini araştıran bilim adamları, akciğer kanserinde vitamin takviyesi alan ve sigara içen erkekler arasında ölümlerde artış saptadılar. Yapılan daha geniş araştırmalarla, antioksidanların erkeklerin yanında kadınlarda da kanseri ilerletebildiği tespit edildi. Ayrıca yüksek dozlarda alınan folik asitin de kolon kanseri riskini artırdığı tespit edildi. Hap olarak değil, yiyeceklerden alınan vitaminlerin güvenli olduğu kaydediliyor. Su cildinizi daha parlak yapmaz: İngiliz Beslenme Vakfı, suyun cildin görümünü değiştirmede herhangi bir etkisinin olmadığını açıkladılar. A, B, C ve E vitamini içeren meyve ve sebzelerin çoğunun cilt hücrelerinin sağlıklı kalmasını sağlamada önemli olduğunu ifade araştırmacılar, yeterince tüketilmemesi durumunda ise cilt sarkması, dermatit ya da kuru ve pul pul bir cilt gibi problemler görülebileceği belirtiliyor. Araştırmada dengeli beslenme ve güneş ışığının daha toplu ve genç görünen cilde sahip olmada suyun yerine daha etkili olduğunu iddia ediyor. Vakıf, bol su içmenin sağlığımız için yine de gerekli olduğunu vurguladı. D vitamini sizi sağlığınızdan da edebilir: Kemik sağlığı için olmazsa olmazların başında gelen D vitaminin fazlası zehirlenmelere yol açabilir. Genellikle aşırı dozda D vitamini takviyesi alındığı zaman meydana gelen zehirlenme, yediğiniz yiyeceklerle ya da çok fazla güneş ışığına maruz kalmayla oluşmaz. Vitamin takviyesi alan insanlar arasında D vitamini zehirlenmesinin ender görüldüğünü belirten uzmanlar, karaciğer ya da böbrek hastalığınız varsa veya Thiazide-type diuretikler kullanıyorsanız bu riskin daha yüksek olduğunu belirtiyor. D vitamini zehirlenmesinin temel sonuçları, kanınızda kalsiyum birikmesidir. Bu da şu belirtilere yol açar: Bulantı, kusma, iştahsızlık, kabızlık, güçsüzlük, kalp ritmi bozuklukları, zihin karışıklığı, böbrek taşları. Vitamin hapları kalp hastalığını önlüyor: Vitamin hapı alanlarda kalp hastalıklarının daha az olduğunu düşüncesi vardır. C, E ve beta karoten gibi antioksidan vitaminlerin damarlarda plak oluşumunu azaltarak kalp hastalığını önlediği umuluyordu. Yapılan 7 E vitamini analizinde, vitaminlerin kalp hastalığından ölümü ve felç riskini azaltmadığı görüldü. Amerikan Kalp Derneği, bu ilaçların kullanılmamasını öneriyor. Bunun yerine, meyve, sebze ve tam tahıllar bakımından zengin çeşitli gıdalar yenilmesi tavsiye ediliyor.