Yaklaşık 18 saatlik oruç sonrasında birbirinden lezzetli yemeklerle hazırlanan iftar ve sahur sofraları, birçok kişinin Ramazan ayında kilo almasına ve sağlık sorunları yaşamasına neden olabiliyor. İşte sağlığınızı koruyarak güzel bir Ramazan geçirmek için öneriler Uzun ve sıcak yaz günlerinde oruç tutarken kilo almamak ve halsizlik, yorgunluk, bitkinlik gibi şikayetleri en aza indirmek için dengeli beslenme kurallarına her zamankinden daha fazla dikkat etmek gerekiyor. Dyt. Emine Yüzbaşıoğlu, Ramazan beslenmesi konusunda önemli önerilerde bulundu. 1.Ramazan'da iftar ve sahura ara öğün eklenmelidir. 2. İftar menüsünde çorbalara sık sık yer verilmeli fakat tavuk suyu, et suyu ile hazırlanmış çorbalardan kaçınılmalıdır. Çorbalar çabuk doygunluk hissi verdiğinden, az yemek yemeyi beraberinde getirmektedir. Bu durumda iftardan sonraki uyku hali, hazımsızlık gibi şikayetler azalacaktır. 3. Günlük protein ihtiyacını karşılamak amacıyla, iftarda et tüketimine dikkat edilmeli, et yemeği olmasa bile sebze yemeklerinin etli pişirilmesine özen gösterilmelidir. Sebze yemekleri et ile pişiriliyorsa, içine ayrıca yağ konulmamalıdır. 4. Ramazan'da sık görülen sindirim sitemi problemlerinin yaşanmaması için posa alımı arttırılmalıdır. Her gün iftarda salata, sebze yemeği ve ara öğünlerde meyve tüketilmelidir. Ekmek çeşidi olarak tam buğday, çavdar veya kepek ekmeği tercih edilmelidir. İftarda ekmek yerine pide yenebilir. Bu durumda sahurda yine posalı ekmek tüketilmelidir. 5. İftar yemeklerinde pişirme yöntemi olarak ızgara, haşlama veya fırınlama tercih edilmeli, kızartmalardan kaçınılmalıdır. 6. Pilav, makarna, börek gibi yardımcı yemeklerden mümkün olduğunca uzak durulmalıdır. 7. Tatlılarda seçim ise sütlü tatlılar yönünde olmalı, şerbetli ağır tatlılardan kaçınılmalıdır. Ayrıca tatlıyı iftardan sonra ara öğün olarak tüketmeye dikkat edilmelidir. Hurma tatlı ihtiyacını karşılaması açısından iftar sofralarında bulundurulması gereken bir besindir. 8. İftarla sahur arasında 1,5- 2 litre su içilmelidir. Asitli içecekler, çay veya diğer meşrubatlar su yerine geçmemektedir. Yemek sırasında ve sonrasında bu içecekler tüketilse de su içmek ihmal edilmemelidir. 9. Sahur yapmadan oruç tutmak pek çok sağlık sorununa yol açabilmektedir. Bu nedenle sahur kesinlikle atlanmamalıdır. 10. Sahurda protein ağırlıklı beslenme tokluk süresini uzatmaktadır. Bu nedenle yumurta, beyaz peynir, süt veya yoğurdun bulunduğu hafif bir menü tercih edilmelidir. Peynirli omlet, menemen, krep, tost gibi sıcak menülere de yer verilmelidir. DHA