Türkiye'nin en iyi haber sitesi

Şifa deposu kuru meyveler!

  • 1
  • 14
Şifa deposu kuru meyveler!
Şifa deposu kuru meyveler!

Diyetisyen Pınar Kural Enç, yaptığı açıklamada, kuru meyvelerin zamanında ve ürün çok iken toplanmış meyvelerin suyunun uçurulması ile hazırlandığını belirterek, "Özellikle kış aylarında tüketilen kuru meyvelerin faydaları saymakla bitmez.Lif açısından zengin olan kuru meyveler sindirim sisteminin de dostudur.Özellikle diyet yapanlar için vazgeçilmez bir Araöğün alternatifidir" dedi.Kış ayları için hazırlanan kayısı,erik,üzüm gibi meyve kurularına tropikal olan meyvelerden kivi, papaya,ananas gibi renkli renki meyve kurularının da eklendiğini ifade eden Uzman Diyetisyen Pınar Kural Enç şunları söyledi;

  • 2
  • 14
Şifa deposu kuru meyveler!
Şifa deposu kuru meyveler!

"Kurutma işleminin yiyecekleri korumak için kullanılan en eski yöntemlerden biri olduğunu ve uzun süre dayanıklılığını koruyacağını ve içerdiği su miktarı düşük olduğundan yiyeceği bozacak mikroorganizmaların gelişip çoğalamamaktadır. Kuru meyvelerin, yaş meyvenin içerdikleri yüzde 90 oranındaki suyun yüzde 10-20 oranlarına düşürülmesi ile elde edilmektedir.Bu işlem ile içlerindeki su oranı azalan sebze ve meyvelerin şeker oranları yükselir ve dayanıklılıkları artar. Kurutma işlemi sonrası C vitamini dışında bütün mineralleri korunur, kuru meyveler, vücudu yüksek antioksidan potansiyeller ile öncelikle serbest radikallere karşı korur. Meyveler arasında ise kurutmaya en elverişli olanları elma, armut, vişne, erik, kayısı, üzüm ve dut tur, kivi, mango, muz, çilek, ananastır.Bu kurularının da çeşit çeşit faydaları vardır"

  • 3
  • 14
Şifa deposu kuru meyveler!
Şifa deposu kuru meyveler!

Uzman Diyetisyen Pınar Kural Enç daha sonra şunları kaydetti;

Armut Kurusu; Armut kurusu vitamin bakımından çok zengindir.böbreklerin düzenli çalışmasını sağlar. İdrarı bollaştırır. Böbrek kum ve taşlarının dökülmesine yardım eder. Yüksek tansiyonu düşürür. Kanı temizler bütün salgı bezlerinin normal çalışmasını sağlar. Kansızlığı giderir, kabızlığı önler.

Sinirleri yatıştırır. Zihni yorgunluğu giderir. Susuzluğu keser. Tükürük ifrazatını artırır. Hamilelerin kusmalarını azaltır. Hazımsızlığı giderir. Şeker hastaları da yiyebilir. Midesi zayıf olanların kompostosunu içmeleri gerekir.Yemeklerden önce yenecek olursa faydasından daha da fazla artar.

  • 4
  • 14
Şifa deposu kuru meyveler!
Şifa deposu kuru meyveler!

Erik Kurusu; Akşamları özellikle şeker oranı düşük meyveler tüketmek gerekir.Bayanların kara erik kurusunu tüketmelerinde fayda var.Çünkü için de bol miktarda Kalsiyum ve D Vitamini bulunur.Bu nedenle tüketimi kemik sağlığının ciddi oranda korunması demektir.

  • 5
  • 14
Şifa deposu kuru meyveler!
Şifa deposu kuru meyveler!

Bunun dışında kuru eriğin içerdiği zengin potasyum ve magnezyum mineralleri nedeniyle; tansiyon,karaciğer, kalp,böbrekler için faydası vardır. Güçlü antioksidanları ile kalp hastalıklarına yakalanma ve kriz riskini azaltıcı etkisi bulunmaktadır. Kan şekerini düşürür. Kansere karşı koruyucudur ve cildin yaşlanmasını önler

  • 6
  • 14
Şifa deposu kuru meyveler!
Şifa deposu kuru meyveler!

Kivi Kurusu; A ve C vitaminleri ile potasyum, kalsiyum, demir ve magnezyumdan çok zengindir. Besleyici değeri de çok yüksek tir.Yüksek lif içeriği bağırsak çalışmasında olumlu etki yaratarak sindirimi kolaylaştırır.

  • 7
  • 14
Şifa deposu kuru meyveler!
Şifa deposu kuru meyveler!

Bu durumda kabızlığı önler.Kan basıncını dengeler, tansiyon ve kolesterolü düşürür.Bağışıklık sistemini güçlendirir, nezle ve soğuk algınlığına, kansızlık ve mide rahatsızlıklarına da iyi gelir.Ayrıca cildi güzelleştirir.