Havaların soğumasıyla birlikte artan grip ve soğuk algınlığından korunmak, şikayetleri azaltmak ve daha hızlı iyileşmek mümkün. Peki ilaç kullanımına ihtiyaç kalmadan mutfağınızdaki besinlerle doğal antibiyotik alabilir miyiz? Diyetisyen Kübra Bal'ın önereceği besinler ile hem daha sağlıklı beslenebilir hem de bağışıklık sisteminizi güçlendirebilirsiniz. Mutfağımızda bulunduracağımız birkaç besin ile bağışıklık sisteminizi koruyabilir, antibiyotik ilaçlar kullanmak yerine besinlerin doğal antibiyotik özelliklerinden yaralanabilirsiniz. Kış ayları, havaların soğumasının yanı sıra kapalı mekanlarda daha fazla vakit geçirme, toplu taşıma araçlarının kullanılması, aynı ortamda öksüren ve hapşıran kişiler aracılığıyla yayılan bakteri ve virüsleri beraberinde getiriyor. İşte mutfağımızda bulunan doğal antibiyotikler… Zencefil Zencefilin içerisinde yer alan gingerol maddesi ağrı kesici, ateş düşürücü ve yatıştırıcı etkidedir. İnce ince doğranmış 1 tutam zencefil, limon sıkılmış ılık suda 20 dakika bekletilip günde 2-3 kez içildiğinde boğaz ağrıları ve öksürüğün geçmesine yardımcı olur. Soğan ve Sarımsak Neredeyse tüm yemek ve çorbalara ekleyebileceğiniz soğan ve sarımsak kış aylarında sofranızdan eksik edilmemesi gereken antibiyotik ve analjezik özellikte iki besindir. Acı Biber Doğal antibiyotik acı kırmızı biber, vücudunuzdaki mikropları öldürmek ve vücut direncini arttırarak bağışıklık sistemini güçlendirmek için, sarımsak ile aynı doğal antibiyotik etkisi olan besinler arasındadır. Bal Sabah kahvaltıda alacağınız 1 tatlı kaşığı bal antibakteriyal ve antiviral özelliği ile bağışıklığınızı korumaya yardımcı olurken, gün içerisinde enerjinizi de arttırır. Çörek otu Bağışıklık sistemini destekleyen çörekotu, günde 1 tatlı kaşığı alınıp iyi çiğnenerek tüketilebilir. Adaçayı Antiviral özellikteki adaçayı, ağız ve boğaz iltihabı tedavisini olumlu destekler. 3-4 gram yaprak 1 bardak sıcak suda 5-10 dk demlenilip gargara yapılabilir. Zerdeçal Antimikrobiyal özellikteki zerdeçal, 1 bardak kaynar suda 5 dk demlenerek günde 2-3 kez içilebilir. Baharatlar İçeriğinde doğal antibiyotik barındıran baharatlar ise, karabiber, kimyon, acı kırmızı biber, sumak ve pul biberdir.