Evinizin gıda dedektifi olabilirsiniz

  • 1
  • 28
Evinizin gıda dedektifi olabilirsiniz
Evinizin gıda dedektifi olabilirsiniz

Gerek kendi sağlığımız, gerekse yakınlarımızın sağlığını korumak için gıda güvenliğini öğrenmemiz ve güvenli gıda tüketecek biçimde yaşamamız için bilmemiz gerekenler...

  • 2
  • 28
Evinizin gıda dedektifi olabilirsiniz
Evinizin gıda dedektifi olabilirsiniz

Güvenilir gıdalar; raf ömrü süresince insan sağlığı için tehlike oluşturmayan, insan tüketimine uygun olan gıdalardır.Güvenli olmayan gıdaların mide-bağırsak enfeksiyonları gibi hemen görülebilen sonuçların yanı sıra kanser, kalp-damar hastalıkları ve genetik bozukluklar gibi uzun süre sonunda ortaya çıkabilen çok önemli sonuçları vardır.

  • 3
  • 28
Evinizin gıda dedektifi olabilirsiniz
Evinizin gıda dedektifi olabilirsiniz

Güvenli olmayan gıdalar her zaman gözle görülen bozulma belirtileri (ekşime, küflenme vb) göstermeyebilirler.Kimi zaman görünüşü ve lezzeti son derece normal olan gıdalar, önemli sağlık riskleri yaratabilirler.Gıda kaynaklı tehlikeler; fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik olmak üzere 3 temel grupta toplanır.

  • 4
  • 28
Evinizin gıda dedektifi olabilirsiniz
Evinizin gıda dedektifi olabilirsiniz

Fiziksel tehlikeler; gıda maddelerinde bulunmaması gereken taş, toprak, cam, kemik, metal gibi her türlü yabancı maddelerdir.Kimyasal tehlikeler; hatalı ve bilinçsiz olarak kullanılan veteriner ve zirai ilaç kalıntıları; çevresel kaynaklardan bulaşan kimyasallar ve ağır metaller,gıda işleme ve pişirme aşamalarında yapılan hatalar sonucunda oluşan bileşenler, gıdaların yapısındaki toksik bileşenler,ambalaj materyalinden gıdaya geçiş yapan bileşenler, uygunsuz kullanılan katkı maddeleri gibi tehlikelerdir.

  • 5
  • 28
Evinizin gıda dedektifi olabilirsiniz
Evinizin gıda dedektifi olabilirsiniz

Mikrobiyolojik risklerin etmeni olan mikroorganizmalar; gözle görülemeyen canlılardır ve ellerimizde, vücudumuzda ve çevremizde doğal olarak bulunurlar.Bu canlılar, üreyebilecekleri uygun koşullarda önemli sağlık riskleri oluşturabilirler ve gıda maddelerinin hızla bozulmalarına, hastalık etmenlerinin insanlara bulaşmasına yol açabilirler.

  • 6
  • 28
Evinizin gıda dedektifi olabilirsiniz
Evinizin gıda dedektifi olabilirsiniz

Sanıldığının aksine gıda kaynaklı hastalıkların en önemli boyutu mikrobiyolojik kaynaklı olanlardır.Mikroorganizmalar; çok kolay bir biçimde başka ortama bulaşabilme özelliğine sahiptirler.

  • 7
  • 28
Evinizin gıda dedektifi olabilirsiniz
Evinizin gıda dedektifi olabilirsiniz

Ellerin temizliği son derece önemlidir. Yemek hazırlama veya yeme işleminden önce eller tuvalet kullanımından, çocuklara tuvalet konusunda yardımcı olduktan...toz, toprak gibi yabancı maddelerle temastan, et, balık, yumurta, yıkanmamış meyve ve sebzeler gibi çiğ maddelerle temastan sonra mutlaka sabun ve tercihen sıcak su kullanarak en az 20 saniye boyunca dikkatle yıkanmalıdır.