Karpuz yaz aylarının vazgeçilmez yiyeceği. Ancak genellikle yanlış tüketim sonucunda onun mucizevi etkilerinden çok da faydalanamıyoruz. Eminiz ki karpuzu hemen hemen herkes çok sever ve özellikle yaz aylarında ferahlatıcı etkisinden dolayı da çok miktarda tüketir. Karpuzu çoğunlukla yemekten sonra yeme alışkanlığına sahibiz. Bu da şişkinliğe ve hazımsızlığa yol açıyor. Oysa karpuzu aç karnına ve çekirdekleriyle birlikte yememiz gerekiyor. Peki çekirdekleri ile birlikte karpuzu yemenin faydası nedir derseniz? Karpuz aç karnına ve çekirdekleriyle birlikte yenildiğinde böbreklere ve kalbe müthiş faydaları oluyor. Uzmanlara göre karpuzun en kıymetli kısmı çekirdekleri. Karpuz çekirdeği içinde bulunan 'cucurbocitrin' adlı madde kan basıncını düşürmeye yardımcı oluyor. Bunun için karpuzun çekirdeklerini dişlerinizle kırarak tüketin. Böyle yenildiğinde karpuzun içindeki likopen maddesi kalp krizinden koruyor. Karpuz çekirdeğinde yüksek oranlarda önemli bazı mineraller de vardır. Bir fincan kurutulmuş karpuz çekirdeği günlük magnezyum tamamından daha fazlasını karşılar. Ayrıca magnezyum, kan basıncını ve aynı zamanda kan şekeri üzerinde yararlı bir etkiye sahiptir ve karbonhidrat metabolizmasını düzenlemeye yardımcı olur. Çekirdeğin suyuna kadar her yönüyle fayda sağlayan narı, nasıl tüketmeli? Sonbahar mevsiminin en çok tüketilen meyvelerinden narın, antioksidan özelliğinden kan şekerine etkilerine kadar birçok faydası var. Nar, güçlü bir antioksidandır. Nar, kabuğunun özel yapısı sebebiyle 4-6 ay kadar yapısını ve besin değerini koruyabilen nadir meyvelerdendir. 1-2 derecede saklanmalıdır. Narın gizemi çekirdeklerinde saklı. Çok yüksek miktarda antioksidan içermesi sebebiyle nar farklı özelliğe sahip bir meyvedir. Güçlü antioksidan özelliğinden dolayı nar, çekirdekleri ile birlikte tüketilmelidir. Zengin antioksidan kaynağı olmasının yanında; 100 gram narın 14,7 gr karbonhidrat, 8 mg. C vitamini içermesi de önemli özelliklerinin başında yer alıyor. Ayrıca potasyum yönünden de oldukça zengindir. Nar, kansere karşı koruyor. Yapılan pek çok araştırmada, narın tümünden üretilen nar suyunun kırmızı şarap ve yeşil çaya göre 3 kat daha fazla antioksidan etkiye sahip olduğunu göstermiştir. Meyve tanelerinin anti-tümör etkisi de dikkat çekmektedir. Bu bakımdan kansere karşı koruyucu özellik taşımaktadır. Narın sağlık üzerinde fazlaca olumlu etkisi olması yanında, miktarına dikkat etmeden tüketildiğinde kilo sorunu yaşayan kişileri biraz üzebilir. Kilo kontrolüne dikkat eden kişiler narı miktarına dikkat ederken tüketmeliler. 1 porsiyon meyveye denk gelen narın miktarı 1/2 orta boy nardır (100 gr). Nar, ishal diyet tedavisinde rahatlıkla kullanılabilir. Özellikle içerdiği antioksidanlar sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirir. Kolesterol ve kan şekerinin stabil durmasında olumlu etkileri gözlenir. Bu bağlamda kalp sağlığını korumada da olumlu etki göstermektedir. Nar suyunu meyve suyu alternatiflerinde sıklıkla kullanabilirsiniz. Nar suyu, yemeklerin yanında, ara öğünlerde veya kahvaltıda tüketilebilir. Nar tanelerini ayıkladıktan sonra salatalarınıza ekleyebilirsiniz. Böylece görüntü ve tat olarak salatalarınızı güzelleştirmekle kalmayıp; besin değerini de artırmış olacaksınız. Nardan pekmez de elde ediliyor. Alternatif olarak kullanmakta fayda var. Vitamin kayıplarının en az olması için hazırlığından hemen sonra tüketilmelidir. Nar suyu satın alırken, UHT tekniği ile karton kutularda ya da cam şişelerde olanları tercih edilmelidir.