Çok değişik bir şeye benziyor: Kudret narı nedir? Tropik iklim bölgelerinde çokça yetiştirilen kudret narı, özellikle Asya ve Doğu Afrika'da kendiliğinden yetişmesi nedeniyle oldukça revaçta. İlaç endüstrisinde en çok kullanılan doğal ürünlerden olan bu bitki, Türkiye'de çok bilinmese de yaygın olarak Bursa ve Yalova çevresinde yetiştiriliyor. Hamken yeşil, olgunlaştığında sarı ile turuncu arası bir renge sahip olan ve görüntüsüyle dikkat çeken meyve, halk arasında acayip elma olarak da biliniyor. İçinde ise tıpkı nar gibi kırmızı ve çok taneli küçük meyveler bulunuyor. Tadına gelince, ne yazık ki pek iyi değil. Ama insan, adı gibi kudretli bu bitkinin faydalarını öğrenince tadı pek de önemli olmuyor. Kudret narının faydaları Gırtlak ve meme kanseri başta olmak üzere birçok kanser türüne yakalanma riskini azaltırken bu hastalıktan muzdarip olanların da iyileşmesine yardımcı oluyor. İçinde bolca bulunan lutein ve likopenin antioksidan özellikleri sayesinde vücutta oluşmuş tümörlerin büyümesini engelliyor. Mide rahatsızlıklarına iyi geliyor ve mideyi rahatlatıyor. Bağırsak tembelliği gibi sorunların giderilmesinde önemli bir rol oynuyor. Egzama ve sedef gibi cilt hastalıklarını iyileştirmede yardımcı oluyor. Aynı zamanda vücutta oluşmaya başlayan yara, yanık ve iltihapların tedavisinde destek oluyor. Hücre sağlığımızı korumaya ve bazı hücrelerimizin yenilenmesine yardım ediyor. Yaralar konusundaki iddiasını rahim içinde oluşmaya başlayan yaralarda da gösteriyor ve iyileşme sürecine katkı sağlıyor. Kan şekerini dengede tutarak şeker hastalığı yaşayanlara destek oluyor. İçeriğinde yer alan çokça E itamini ve protein sayesinde bağışıklık sistemini güçlendiriyor, hastalıklara yakalanma riskini azaltıyor. Karaciğerin düzenli çalışmasını sağlıyor. Romatizma ve varis ağrılarını büyük ölçüde dindiriyor. Gırtlak kanserinde olduğu gibi tiroid hastalıkları ve guatr sorunlarında da yardımcı oluyor. Araştırmalar konuşuyor: Kudret narının kanser ve tümöre etkisi Colorado Üniversitesi Kanser Merkezi'nin yaptığı deneye göre de kanserli hücreler kudret narı ile karşılaştıklarında belirli bir süre sonunda ya sayıları ya da çeşitlilikleri oldukça azalıyor. Bu da kudret narının kansere karşı oldukça etkili olduğunu bir kez daha ortaya koyuyor. Her şey güzel de nereden buluruz: Kudret narını bulabileceğiniz yerler Kudret narının zeytinyağı ya da bal ile karıştırılarak kavanozlarda satılan halini pek çok aktarda kolaylıkla bulabilirsiniz. Bu ikisi dışında kudret narı macun olarak da aktarlarda satılıyor. Kudret narının tohumunu bulmanız en iyisi. Çünkü bahar aylarında yapacağınız bir ekim ile kendi kudret narlarınızı kendiniz yetiştirebilir, sarmaşık şeklinde büyüyen bu bitkinin büyüme ve gelişme aşamalarını inceleme fırsatı bulabilirsiniz. Tohumlar için de yine aktarlara ya da pazarda kudret narı satan pazarcılara başvurabilirsiniz. En önemli soru: Kudret narını nasıl tüketebiliriz? Tadı acı olduğu için doğrudan yemekte zorlanabileceğiniz kudret narını birkaç şekilde tüketebilirsiniz. İlki, kudret narı tam olarak olgunlaştığında, bunu da sarı ve turuncu arası bir renk almasından anlayabilirsiniz, bitkiye zarar vermeden koparın. İçi açılıp içindeki kırmızı meyveler ortaya çıkmadan bunu yapmanız daha iyi olacaktır. Ardından mümkünse kırmızı meyvelerden yiyin. Tadı kötü gelirse hemen bir kavanoz zeytinyağının içine bir kudret narını koyun ve birkaç hafta bekletin. Sonra günde birkaç kaşıktan fazla olmamak üzere tüketin. Zeytinyağlı yiyemem diyenlerdenseniz aynı şekilde bal ile dolu bir kavanozun içine bir kudret narını koyup bekleterek de tüketebilirsiniz. Bal içinde bekleyen kudret narı, bir müddet sonra reçel gibi olur. Böylece tadı eskisi kadar kötü gelmez. Son olarak aktarlarda satılan ve macun şekline getirilmiş kudret narlarını da tüketebilirsiniz. Kaynak: Haber7