Mideyi kasıp kavuran helikobakter adlı bakteri, kansere yol açıyor. Acı kırmızı biber bu sinsi bakterinin gelişimini önlerken; sarımsak ise öldürücü güç oluyor... Her 2 kişiden birinde görülen helikobakter pilori, midede çoğalıyor. Kendini gizleyen ve mideyi sinsice içten içe zorlayan bu bakteri, ülser, hatta mide kanseri riski yaratıyor. Mide kanseri ve ülserden bu bakterinin yok edilmesiyle kurtulmanın mümkün olduğunu söyleyen uzmanlar şöyle konuşuyor: 'Bu mikrop bir bakteridir. Midenin yüzeyel duvarında mukus içinde hareket eder. Mide asitinden etkilenmez. Genellikle çocukluk çağında midede yerleşir. Midede kendiliğinden kaybolmaz. Mutlaka tedavisi gerekir. Kötü hijyenik şartlarda çocuklarda da görülür. İnsandan insana bulaşır. Çocuklar ebeveynlerinden veya diğer çocuklardan hastalıkları kapar. İlk başta midede yüzeyel gastrit oluşur. Helikobakter pilori saptanırsa antibiyotik tedavisi başlanır ve 3 ay sonra tekrar endoskopi yapılması şarttır. Bağışıklık sistemi zayıf olanlarda daha çabuk yerleşir. ' Uzmanlar, sağlığımızı tehdit eden bu bakteriden korunma yollarını ise şöyle sıraladı: ÜLSERE DİKKAT! Kırmızı acı biberin helikobakteri gelişimini engelleyici etkisi olduğu biliniyor. Fakat mide ülseri meydana geldikten sonra verilmesi uygun değildir. Sarımsak helikobakteri pilori öldürmede son derece etkilidir. Antibiyotik gibi görev yapan sarımsağı tüketmekten çekinmemeliyiz. Tuzlu yiyenlerde ve konserve gıda yiyenlerde kanser riski artar. Antioksidanlardan zengin ve C vitamininden zengin gıda alımında helikobakteriye bağlı hastalıklar azalır. Antioksidanlar ve C vitamini koruyucu etki yapar. Portakal, greyfurt, domates, kuşburnu, maydanoz, karalahana, yeşil sivribiber, karnıbahar helikobakterinin etkisini azaltır. Son yıllarda moda olan alkali gıda desteği ve sulara karbonat koyup alkali içeceklerin verilmesi, Sonuçta bu ülser kansere neden olabilir. bu bakterinin çoğalmasını ve mide ülserini oluşturması nedeniyle son derece sakıncalıdır. NASIL TEŞHİS EDİLİR? Helikobakter pilori kan pıhtılaşma faktörlerinden trambositlerin azalmasına yol açabilir. Hastalığın tanısı endoskopi ile kan tetkikleri ile veya nefes testiyle gösterilebilir. Büyük abdestte antijeni gösterebilir. Nefeste üre testi ile teşhis edilebilir veya serolojik olarak tespit edilebilir. Endoskopide mide ülseri varsa helikobakteri veya kanser riski için biyopsi alınır. BİTKİ ÇAYLARIYLA MİDENİZ RAHATLASIN Papatya çayı, kekik çayı ya da sarı kantaron çayı mide ağrılarının azaltır. Günde 1 fincan içilmesi mideyi rahatlatmada etkilidir. Zencefil, tarçın, meyan kökü, diken üzümü, aloevara mide şikayeti ülseri oluşmasının önlemeye yardımcı olur. İçtiğiniz sütün içerisine bir tutam tarçın atabilirsiniz. * Karahindiba, kişniş tohumu ve biberiye hazmı kolaylaştırır ve ve mideyi rahatlatır. Zencefil kökünü iki su bardağı suda kaynatın. 15 dakika bekledikten sonra için. Midenizi rahatlatacaktır. Bal yemek midede ağrı ve yanma şikâyetlerini yok eder. Diyabet öykünüz yoksa bir tatlı kaşığı doğal bal tüketebilirsiniz.