Pancar pekmezinin yolculuğu

Kırklareli'nin meşhur pancar pekmezi, zahmetli bir yolculuğun ardından sofralarla buluşuyor.

  • 1
  • 9
Pancar pekmezinin yolculuğu
Pancar pekmezinin yolculuğu

Yöreye özgü Poyralı pekmezinin yapımı, kaynak sularıyla beslenen lezzetli pancarın yetiştirilmesiyle başlıyor.

  • 2
  • 9
Pancar pekmezinin yolculuğu
Pancar pekmezinin yolculuğu

Sulama, çapalama ve bakımı sonrasında büyüyen pancar, çiftçi tarafından büyük bir heyecanla ve zahmetle sökülmeye başlanıyor.

  • 3
  • 9
Pancar pekmezinin yolculuğu
Pancar pekmezinin yolculuğu

"Pırpır" adı verilen su motoruyla ilerleyen araçlarla tarlalarına giden Poyralı köylüleri, hasat zamanının tamamını sökümle geçiriyor.

  • 4
  • 9
Pancar pekmezinin yolculuğu
Pancar pekmezinin yolculuğu

Üreticiler, tonlarca pancarı topraktan söküp yapraklarını gövdesinden ayırarak traktör römorkuna yüklüyor.

  • 5
  • 9
Pancar pekmezinin yolculuğu
Pancar pekmezinin yolculuğu

Daha sonra evlerin bahçelerine götürülerek gövdesinin kabukları soyulan, suyla çamurdan arındırılan şeker pancarı, köydeki pekmezhanelere taşınıyor.