Yöreye özgü Poyralı pekmezinin yapımı, kaynak sularıyla beslenen lezzetli pancarın yetiştirilmesiyle başlıyor. Sulama, çapalama ve bakımı sonrasında büyüyen pancar, çiftçi tarafından büyük bir heyecanla ve zahmetle sökülmeye başlanıyor. 'Pırpır' adı verilen su motoruyla ilerleyen araçlarla tarlalarına giden Poyralı köylüleri, hasat zamanının tamamını sökümle geçiriyor. Üreticiler, tonlarca pancarı topraktan söküp yapraklarını gövdesinden ayırarak traktör römorkuna yüklüyor. Daha sonra evlerin bahçelerine götürülerek gövdesinin kabukları soyulan, suyla çamurdan arındırılan şeker pancarı, köydeki pekmezhanelere taşınıyor. Pancarlar pekmezhanelerde tahta ezme makinesinde sıkıştırılarak posasından ayrılıyor. Pancarın şırası 'bumba' adı verilen büyük kazanlarda bir süre kaynatıldıktan sonra 50 litrelik kazanlara alınıyor. Bu kazanlarda yaklaşık 14 saat odun ateşinde kaynatılarak pekmez haline getirilen şıra, üç defa süzüldükten sonra şişelenerek Türkiye'nin çeşitli illerine gönderiliyor. Bu kazanlarda yaklaşık 14 saat odun ateşinde kaynatılarak pekmez haline getirilen şıra, üç defa süzüldükten sonra şişelenerek Türkiye'nin çeşitli illerine gönderiliyor.