Tereyağı ve çökeleğin sofralara zahmetli yolculuğu

  • 1
  • 12
Tereyağı ve çökeleğin sofralara zahmetli yolculuğu
Tereyağı ve çökeleğin sofralara zahmetli yolculuğu

Çoğu zaman kahvaltı sofralarının baş köşesinde yer alan tereyağı ve çökelek, Osmaniye'nin Kadirli ilçesinde kadınların hünerli ellerinde "lezzetini" buluyor. Kadınlar, doğallıktan taviz vermeden binbir emekle tereyağı ve çökeleği geleneksel metotlar kullanarak hazırlıyor.

  • 2
  • 12
Tereyağı ve çökeleğin sofralara zahmetli yolculuğu
Tereyağı ve çökeleğin sofralara zahmetli yolculuğu

Önce doğal olarak beslenen hayvanlardan geleneksel yöntemle sağılan süt, odun ateşinde pişirilip bir süre dinlendirildikten sonra mayalanarak yoğurt haline getiriliyor.

  • 3
  • 12
Tereyağı ve çökeleğin sofralara zahmetli yolculuğu
Tereyağı ve çökeleğin sofralara zahmetli yolculuğu

Ahşaptan "gümbür" adı verilen yayık içerisine konulan yoğurt, su katılarak insan gücüyle çırpılıyor. Böylece tereyağı alınan yoğurt, daha sonra ayran yapılıyor.

  • 4
  • 12
Tereyağı ve çökeleğin sofralara zahmetli yolculuğu
Tereyağı ve çökeleğin sofralara zahmetli yolculuğu

Ayran da odun ateşinde pişirilip suyundan arındırılmasının ardından bez torbalarda bekletilip çökeleğe dönüştürülüyor.

  • 5
  • 12
Tereyağı ve çökeleğin sofralara zahmetli yolculuğu
Tereyağı ve çökeleğin sofralara zahmetli yolculuğu

Kızyusuflu köyünde yaşayan Hatice Tarımcı, büyükbaş hayvan yetiştiriciliğinin zor ve zahmetli bir iş olduğunu söyledi. Köyde yaşayanların süt, yoğurt, tereyağı ve çökelek gibi ürünlerin yapımının uzun bir zaman gerektirdiğini dile getiren Tarımcı, şöyle konuştu:

  • 6
  • 12
Tereyağı ve çökeleğin sofralara zahmetli yolculuğu
Tereyağı ve çökeleğin sofralara zahmetli yolculuğu

"Çukurova bölgemizde hava şartlarına bağlı olarak büyükbaş hayvanlarımızın dağlardaki otlarla beslenmesine büyük önem veririz. Buğday, arpa, mısır, saman ve yoncanın yanında kokusu ve tadıyla doğal olarak yetişen onlarca bitkiyle besleriz. Atalarımızdan öğrendiğimiz geleneksel yöntemlerle sütünden birbirinden lezzetli yiyecekler yapıyoruz. Bizim ürettiğimiz süt, peynir, tereyağı ve yoğurdun tadı, aroması farklıdır. Hiçbir katkı maddesi kullanmayız."

  • 7
  • 12
Tereyağı ve çökeleğin sofralara zahmetli yolculuğu
Tereyağı ve çökeleğin sofralara zahmetli yolculuğu

Savrun, kadınların el emeği sayesinde zahmetli bir yolculuğun ardından tüketime hazır hale gelen tereyağı ve çökeleğin yapılışını şöyle anlattı: