Yiyeceklerin bayat olduğunu nasıl anlarız?

  • 1
  • 13
Yiyeceklerin bayat olduğunu nasıl anlarız?
Yiyeceklerin bayat olduğunu nasıl anlarız?

Süt ve süt ürünleri

Süt ve süt ürünlerinin satıldığı yerin ısısının 4 santigrat derecenin altında olmasına özen gösterilmeli. Aksi halde brucella veya salmonella gibi çeşitli mikroorganizmalar üreyebiliyor.

  • 2
  • 13
Yiyeceklerin bayat olduğunu nasıl anlarız?
Yiyeceklerin bayat olduğunu nasıl anlarız?

Yumurta

4 santigrat derecenin altında muhafaza ediliyor olması çok önemli. Aksi halde yumurtada mikroorganizmaların üreme olasılığı artıyor. Kabuğundaki salmonella varlığı, yumurtaya geçebiliyor. Görüşünün kirli ve üzerinde küçük de olsa çatlak olmamasına da dikkat edilmeli.

  • 3
  • 13
Yiyeceklerin bayat olduğunu nasıl anlarız?
Yiyeceklerin bayat olduğunu nasıl anlarız?

Dondurulmuş gıda

Üzerinde buz taneleri olan ürünleri almayın. Bu ürünün çözülüp tekrar dondurulduğunu gösteriyor ki birçok mikroorganizmanın üremesi ile karşılaşılmış olunabiliyor. Dondurulmuş gıda reyonundan satın alacağınız ürünlerin -18 santigrat derecede muhafaza ediliyor olmasına özen gösterin.

  • 4
  • 13
Yiyeceklerin bayat olduğunu nasıl anlarız?
Yiyeceklerin bayat olduğunu nasıl anlarız?

Karnabahar-Brokoli

Karnabaharın üzerindeki kahverengi lekeler ve brokolinin sararmaya başlamış olması taze olmadığına işaret ediyor.

  • 5
  • 13
Yiyeceklerin bayat olduğunu nasıl anlarız?
Yiyeceklerin bayat olduğunu nasıl anlarız?

Konserve gıda

Konserveler de sağlıksız koşullarda satıldığında önemli riskler barındırabiliyor. Kapağı ve tabanı bombe yapmış, etiket bilgisi yıpranmış ve eskimiş ürünlerden mutlaka kaçınmalı. Beslenme ve Diyet Uzmanı Melis Torluoğlu, kapağın üzerindeki bombenin o üründe clostridium botilinum mikroorganizmasını gösterebilirken bu tip bir gıdanın ölüme yol açabildiğini belirtiyor. Ayrıca gıda asitlerinin tenekeyle reaksiyonu sonucu oluşan hidrojen gazının da böyle durumlar ortaya çıkarabildiğini belirten Torluoğlu, "Şişkin kaplarda ve uygunsuz koşullarda saklanan ürünler kansere neden olacak kimyasal tepkimeler oluşturabiliyor. Bu tür ürünler kesinlikle tüketilmemelidir" diyor.

  • 6
  • 13
Yiyeceklerin bayat olduğunu nasıl anlarız?
Yiyeceklerin bayat olduğunu nasıl anlarız?

Muz

Muzun kabuğunun çok değişmiş ve kahverengiye dönmüş olması içeriğindeki şeker oranının artıp besin değerinin düştüğü anlamına geliyor.

  • 7
  • 13
Yiyeceklerin bayat olduğunu nasıl anlarız?
Yiyeceklerin bayat olduğunu nasıl anlarız?

Balık

Balık çok çabuk bozulma eğilimine sahip bir besin. Karnına parmağınızı bastırın. Eski formuna dönmüyorsa bayattır. Cildi gergin ve parlak, gözleri de canlı olmalı. Buğulu ve içe dönük gözlerden kaçının. Kafasından tutunca kuyruğu aşağı doğru değil, tavada durduğu gibi dimdik durmalı. Solungaçları pembe ve solungaç kapakları kapalı olmalı.