Türkiye'nin en iyi haber sitesi
YÜKSEL AYTUĞ

Yumurta kapıya dayanınca...

TRT, başarılı dönem dizileriyle fark yaratmaya başladı. Diriliş: Ertuğrul, TRT için gerçek anlamda 'diriliş' oldu. Bu aralar Survivor'a kafa tutan neredeyse tek dizi. Çarşamba akşamı bir kez daha reyting sitelerinde Survivor'ı alt etmeyi başardı. TRT'nin bir başka iddialı dizisi Filinta da giderek reytinglerini artırıyor. Şimdi sırada Çanakkale Zaferi'ni anlatan Seddülbahir-32 Saat dizisi var.
Dizinin ilk fragmanına Çanakkale Zaferi'nin yıldönümünde, 24 Nisan'ı 25 Nisan'a bağlayan gece yarısı tesadüfen TRT 1 ekranlarında rastladım.
Televizyonculuk adına umut verici karelerdi, çok etkilendim. Dizinin tanıtım metninde 'Bir devrin bittiği yer değil, hiçbir şeyin bitmediği yerdir Seddülbahir' deniliyor. Ne kadar da doğru... İnanç ve iman dolu yüreklerin, Mustafa Kemal Atatürk'ün önderliğinde tek vücut olup yedi düvele karşı geldiği o 32 saatlik muhteşem direnişin öyküsünü dört gözle bekliyorum.

RÜYA GİBİ KADRO
Dizinin gerçekten de 'rüya takımı' gibi bir oyuncu kadrosu var: İbrahim Çelikkol, Murat Ünalmış, Uğur Güneş, İlker Aksum, Dolunay Soysert, Ahmet Mekin, Okan Yalabık ve 40 kişilik muhteşem kadroda daha kimler var kimler... Yapımcılığını, daha önce Son Kale-Çanakkale belgeseli ile bu sütunlardan övgü üstüne övgü alan Ahmet Okur'un üstlendiği, senaryosunu Funda Çetin'in kaleme aldığı, Yasin Uslu'nun yönettiği dört bölümlük dizi için dört ayrı bölgede set kuruldu.
1000 adet kostüm, 750 adet silah ve 16 adet top imal edildi. Çekim mekanlarındaki tüm tabya ve siperler yeniden tasarlandı. Toplamda 6 bin figüran görev yaptı. 155 kişilik ekip, sadece fragman ve ilk bölüm çekimleri için tam sekiz ay çalıştı.

NEDEN GECİKTİ?
Buraya kadar her şey iyi hoştu da, merak ettiğim bir konu vardı. Bu dizi neden Çanakkale Zaferi'nin 100'üncü yılına yetişmemişti? Biraz araştırınca son derece çarpıcı ve bir o kadar da ders alınması gereken bir anekdota ulaştım.
Dizi ekibi, Çanakkale'deki otellere yerleşmiş, çalışıyor. 24 Nisan'a bir hafta kala; otel yönetimi, bizimkilere rezervasyon sürelerinin dolduğunu, acilen odaları boşaltmaları gerektiğini söylüyor. Sebep; Şafak Ayini için gelecek Avustralya ve Yeni Zelandalı turistlerin yerleşecek olması... Çekim ekibi, çalışmalara ara vermek zorunda kalıyor. Çünkü Anzak'lar, 100'üncü yıl kutlamaları için ta 2012 yılında Çanakkale'nin neredeyse tüm otelleri için rezervasyon yaptırmışlar!
Elin oğlu; dedesini, atasını anmak için üç yıl önceden hazırlığını yapıp bitirmiş... Biz ise 100'üncü yılda Çanakkale dizisi yapmayı ancak kutlamalara bir yıl kala hatırlamışız. Bu nedenle 100'üncü yıla dizinin kendisi değil, ancak fragmanı yetişebilmiş. Keşke dedelerimizin cesaretinin, inancının, öngörüsünün 'yüzde 1'i' bize de nasip olsaymış!

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA