Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ELVAN DEMİRKAN

Korkma, çekinme, utanma, susma!

Her altı kadından biri, cinsel şiddete maruz kalıyor. Hepimiz kendimizi tehlikede hissediyoruz, çünkü öyleyiz. İstatistikler ortada.
İşin kötüsü; taciz ve tecavüz edenin belirli bir profili yok. İlla siyah pardösü giyip yüzünü gizleyerek dolaşan, boş ve karanlık binalarda ya da köprü altlarında yaşayan, gözleri deli bakanlar değil; babalar, erkek kardeşler, kocalar, komşular... Hepsi o korkunç profile girebiliyor maalesef.
Okulda, sokakta, takside, otobüste, ofiste, hatta kendi evinde bile taciz söz konusu!
Ancak alay edileceğini, küçümseneceğini, ciddiye alınmayacağını düşünen çok kadın susuyor.

TACİZ KUYTUDA YEŞERİR
Bu sadece bizim ülkemizde böyle değil...
Son zamanlarda ABD'li ünlü komedyen Bill Cosby'ye yönelik tecavüz iddiaları gündemden düşmüyor. Şimdilerde konuşan kadınlar ciddiye alınmamaktan çekindikleri için 30 yıl boyunca susmuşlar. Sustukları için de adam yıllarca yapacağını yapmış.
Daily Mail'de okuduğum bir haberde yer alan ve bin kişi ile yapılan bir araştırmaya göre İngilizler'in üçte biri; eğer kadın flört etmişse, açık saçık giyinmişse, hele ki alkollüyse, tecavüzden bir miktar sorumlu olduğunu düşünüyor.
Bu düşünce şeklini kırabilmemiz için; kadın olmak 'aciz ve zayıf' olmayı değil, 'güçlü ve etkili' olmayı ifade etmeli.
O yüzden; korkma, çekinme, utanma, susma! Sessizliğini kır! Cinsel taciz ve şiddete uğradıysan veya bunu yaşayan tanıdığın biri varsa herkese anlat... Ailene, arkadaşlarına, polise, yabancılara... Taciz suskunlukta, kuytuda yeşerir.
Üzerine'gün ışığı' tutacak gücümüz var. O gücü kullanmalıyız!
Cinsel taciz bir seks oyunu değildir; iğrenç, tiksindirici, lanetlenecek bir suçtur!
'Hayır' demenin, 'evet' demek olmadığını sonuna kadar savunmalıyız.
Tecavüze uğramış bir kadın; hayatta kalmayı becerebildiyse, yaşadığı duygusal travma ile yıllar boyu kabuslar, panik ataklar ve yoğun bir güvensizlik duygusu ile yaşıyor. Bu hislerle başa çıkamadığı için intiharı bile düşünenler oluyor. Çoğu ruhen öldüklerini hissediyor.
Benim de başıma geldi 20'li yaşlarımda. Taciz gördüğüm kişi ünlü birisiydi. Ciddiye alınmamaktan çekindiğim için, en yakın iki arkadaşım dışında hiç kimse ile paylaşmamıştım olanları... Sırtımda taşıdığım o yükü yıllar sonra atabildim.

ERKEKLER DESTEK OLMALI
Erkeklere önemli bir not...
Bu yazı, cinsiyetler arasında mücadeleye yönelik bir yazı değil!
Bu dünyada birlikte yaşıyoruz.
Kadının bedenine, ruhuna, benliğine saygı duyan, kadına şiddete karşı sesini yükseltebilecek cesarete ve güce sahip erkeklere ihtiyacımız var.
Tacizci erkeklere karşı tacizci olmayan erkeklerin desteğine ihtiyacımız var. Mesela; en basitinden kadınların olmadığı bir ortamda kadınları aşağılayıcı, nesnelleştiren nitelikte aptal şakalar yapan erkek arkadaşlarınıza gülmek ya da sessiz kalmak yerine, onları susturup 'komik olmadıklarını' söyleyebilirsiniz.
Bunu yapabilen erkek; sadece duyarlı değildir, güçlüdür, cesaretlidir, sorumludur, gerçek liderdir. Adam gibi adamdır.
Bir kadının görüntüsü, iddialı giyimi, davranışları; herkesin gözünün üstünde olduğu, yorum yaptığı, dalga geçtiği, sınıflandırdığı, etiketlediği bir platform olmamalı.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA