Türkiye'nin en iyi haber sitesi
AYŞE ÖZYILMAZEL

Bu utançla yaşamayalım artık!

2015'in ilk 10 ayında ülkemizde kaç kadın katledildi biliyor musunuz: 256! 256 kadın, sadece kadın oldukları için öldürüldü.
Son beş yılın infaz rakamı ise 1134. Evet, bu bir katliamdır; indirimi, affı, bahanesi olmayan bir katliam. Kadınlar; kocalarından, sevgililerinden ayrılmak istedikleri için, erkek egemen topluma razı gelmedikleri için hayatlarından oluyorlar. Cinayetlerin çoğu; abi, sevgili, eş, eski sevgili, eski koca, baba gibi yakınlar tarafından işleniyor. Maalesef hâlâ kadına şiddet, gereken ciddiyeti ve hassasiyeti görmüyor. Hani, diyelim ne oldu Özgecan? Nereye kaçtı o isyan? Ne işe yaradı verilen mesajlar, atılan tweetler, yapılan açıklamalar, koparılan gürültüler? Unutuldu tabii, geçiştirildi ya da en fenası gazozu kaçtı.

KUKLA GİBİ OYNATILIYOR
Oysa her gün bir facia yaşanıyor. Kadınlar her gün çalışma istekleri, kendilerini gerçekleştirme arzuları, kadına ve erkeğe yüklenen saçma roller, erkeğin kadının üstünde söz hakkı olduğuna dair inançlar yüzünden harcanıyor. Kadınlarımız erkeklerin eline bakıyor, kukla gibi oynatılıyor. Alın size mis gibi bir veri daha: Türkiye, Avrupa'da kadın işsizliğinde birinci. Yaşasın, şampiyonuz! Kadınlar ne eğitimde, ne iş hayatında, ne sosyal hayatta, ne de evliliklerinde olması gereken eşitliği bulabiliyor. Kadınlar istemedikleri işlerde zorla çalıştırılıyor ya da çalışmalarına izin verilmiyor. Paralarına el konuluyor. Sevmedikleri adamlarla evlendiriliyorlar. Artık bir kadın için başarı; tacize uğramadan evine gidebilmek. Kadının eğitim durumunun, okumuşluğunun, ekonomik özgürlüğe kavuşmuşluğunun bir önemi yok. Kadınlar daima endişeli, korku içinde ve bastırılıyor.

BİRİLERİ BİZİ İNANDIRMALI
Kadınlarımız itiliyor, kakılıyor, tekmeleniyor, bıçaklanıyor, kezzaplanıyor, taciz ediliyor, sağlık hizmetlerinden yararlanmaları bile engelleniyor. Kadına bağırmak, hakaret etmek, onu aşağılamak, başka kadınlarla kıyaslanmak, üzerine kadın almak, kıskanmak, çocuklarından uzaklaştırmak, kılığına kıyafetine karışmak gayet normal sayılıyor.
Tecavüzlerin sebebi de kadın tabii ki; kadın kaşınıyor, kadın olmaması gereken yerde bulunuyor, kadın hata yapıyor.
Sanırım kişi, başına gelmeden durumun hassasiyetini anlamıyor. Anlasa da ne yapacağını bilmiyor, bilse de bir sonuca ulaşabileceğine inanmıyor. Korunacağına inanmıyor. Bu utançla daha ne kadar yaşayacağız bilinmiyor. Artık birilerinin bizi inandırması gerekiyor.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA