Türkiye'nin en iyi haber sitesi
AYŞE ÖZYILMAZEL

‘Offf bu bahar yorgunluğu BENİ bitirdi’ diyenlere...

Yataktan çıkamıyorum. Sanki görünmeyen bir halat var, çekiyor da çekiyor beni yatağa. Gece 22.30'da bile yatsam (ki o saatte uyumak adetim değildir), sabah uyanamıyorum. Uyansam, güne devam edemiyorum. Boş bulduğum an, her yerde kafayı koyup horul horul uyuyasım var.
Arkadaşlar arası esneme yarışmasındayız sanki. Boğaz'ın dört bir yanında açmış erguvanlar, kuşların cıvıltıları, çiçeklerin renklerini göstermeleri, sahile akan insanlar güzel de; ben bir türlü bünyede dengeyi tutturamıyorum.
Hava bir bulutlanıyor, bir güneş açıyor, polenler uçuşuyor... Sonuç; ne kadar enerjik olmak istesem de kolum kalkmıyor, gözlerim yanıyor, döne döne uyumaktan başka bir hayalim yok. Ha bir de makarnaya, ekmeğe, çikolataya, tatlıya abanmak. Sırf ben mi? Neredeyse çevremdeki herkes, aynı dertten yakınıyor.

PROBİYOTİK YOĞURT YİYİN
İyi de bu böyle gitmez; işler güçler bizi bekler. Hem baharda sokaklar bir başka güzel. O zaman ne yapmamız lazım? Nasıl beslenirsek yataktan zımba gibi kalkarız? Uyumadan baharı yaşamanın şifresi ne?
Hemen Uzman Diyetisyen Cenk Özyılmaz'ı aradım; tavsiyeleri kaptım. Hadi buyurun; Özyılmaz'ın dediklerine uyun ve uykulardan uyanın.

PROBİYOTİK TÜKETİN :
Bağırsak florasının sağlıklı hale gelmesi karın bölgesinin incelmesine yardımcı olur. Ayrıca süt ve süt ürünlerini tükettikten sonra bağırsak problemleri yaşayanlardansanız; bu sorundan kurtulabilirsiniz. Bu sayede herhangi bir bağırsak problemi yaşamayacağınız için ertesi güne zinde bir şekilde geçiş yapabilirsiniz. Mönünüze probiyotik yoğurt ve kefir ekleyin ve bunu alışkanlık haline getirin.

ŞİŞKİNLİK YAPAN İÇECEKLERDEN UZAK DURUN :
Alkol kullanımınızı kısıtlayın çünkü alkollü içecekleri tüketirken yanında yediğiniz atıştırmalıklar, bel çevrenizde hiç sevmediğiniz o katmanların oluşmasına sebep olur. Şekersiz gazlı içeceklerin zararsız olduğunu düşünüyorsanız, yanılıyorsunuz. Bu içeceklerde karbonatlaşma sonucu gelen gaz, midenize yerleşerek şişkinliğe neden olur. Bu da sizi gece boyunca rahatsız edebilir ve hatta yeni başlayacak gününüzü etkileyebilir. Her öğün öncesi iki bardak su tüketerek ödemden kurtulabilirsiniz.

YÜKSEK MİKTARDA SODYUM İÇEREN BESİNLERİ YEMEYİN :
Tuz, sindirim rahatsızlıkları ve aşırı şişkinliğe neden olur. Dışarıda tükettiğiniz hamburger, pizza ve bisküvi gibi işlenmiş gıdalardan uzak durun. Bunların sık tüketimi, fazla miktarda sodyum alınmasına ve ödem, şişkinlik gibi problemlere yol açabilir.

BALIK TÜKETİN :
Kış mevsiminden çıktık; vücudumuza yeterli güneş alamadık. Bu nedenle D vitaminini sentezleyemedik. Baharın gelmesiyle balık tüketimini artırarak bu eksikliği giderebilirsiniz; balıktan alacağımız Omega 3 ile kalp ve damar sağlığımızı koruyabiliriz.

YEMEKLE ÇAY-KAHVE İÇİP DEMİR EMİLİMİNİ AZALTMAYIN:
Yemeklerden alınan demir mineralinin kullanımının azalmaması için, yemeği yedikten sonraki ilk yarım saat içerisinde çay ve kahve tüketmemeye özen gösterin.

KAHVALTIYI ATLAMAYIN:
Günün en önemli öğünü bu; sakın atlamayın.

İKİDEN FAZLA ARA ÖĞÜN YAPMAYIN:
Sabahla öğlen arası ve öğlenle akşam arası iki ara öğünden başka ara öğün yapmayın; vücudunuzu yorar.

AÇIK HAVADA EGZERSİZ YAPIN:
İster yürüyüş yapın, ister koşun, ister bisiklete binin ama mutlaka açık havada egzersiz yapın. Açık havada yapılan egzersiz sizi dinçleştirecektir.

UYANINCA KAHVE, ÖĞLEDEN SONRA YEŞİL ÇAY

GÜNDE ÜÇ SAATTEN UZUN SÜRE AÇ KALMAYIN:
Günlük öğünlerinize sağlıklı atıştırmalıklar ekleyerek gün içerisinde zinde kalabilirsiniz. Mesela; çiğ badem, çiğ fındık, ceviz, gojiberi, kuru erik, taze meyve ve yoğurt, kefir gibi... Yatmadan 2.5 saat önce tüketeceğiniz sağlıklı atıştırmalıklar sayesinde ise uyku süresince aç kalacağınız süreyi minimuma indirip güne zinde başlayabilirsiniz.

OLABİLDİĞİNCE MEVSİME UYGUN SEBZE-MEYVE TÜKETİN :
Kışları çıkan sebze ve meyveler, uzun sürede yetişen ve vücudu ısıtan gıdalardır. Sebzelerden; lahana, havuç, karnabahar, ıspanak, turp, brokoliyi, meyvelerden ise elma, portakal, mandalina, muz, ayva, nar, greyfurtu tüketmeye özen gösterin.

KARBONHİDRATI AZALTIN:
Yüksek yoğunlukta karbonhidrat alırsanız, insülin seviyeniz yükselir ve halsizlik yaşarsınız. Kış aylarında daha çok karbonhidrat tüketmeye alışmış vücudumuzun bu alışkanlığını baharla birlikte kırmamız gerekir. Yani ekmeği, makarnayı, hamuru azaltmak şart.

UYKUDAN ÖNCE BİTKİ ÇAYI İÇİN :
Kaliteli uyku ve sabah zinde kalkmak için yatmadan önce yasemin veya papatya çayı içmeye özen gösterin.

KAFEİN ENERJİ VERİR:
Sabah kahvesindeki kafein enerji verir, öğleden sonra içeceğiniz yeşil çaydaki maddeler ise metabolizmanızı hızlanırmaya olanak sağlar.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA