Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MEVLÜT TEZEL

Salam, sigara kadar zararlı

Sosis, salam gibi işlenmiş et ürünlerinin sağlığa zararlı olduğunu çoğumuz biliyorduk ama yemeye devam ediyorduk. Dünya Sağlık Örgütü'nün açıkladığı son rapor, işlenmiş et ürünlerindeki tehlikeyi kafamıza kazıyacak cinsten. Rapora göre salam, sosis, jambon ve benzeri işlenmiş et; sigara, asbest ve hatta plütonyum kadar kansere yol açıyor. Günde 50 gram işlenmiş et yenilmesi, kalınbağırsak kanserine yakalanma olasılığını yüzde 18 artırıyor.
Uzmanlar "Geleneksel yöntemlerle yapılanları tercih edin" diyor. Geleneksel yöntemle salam, sosis yapan kaç yer var? Salam, sosis yerine sucuk ve pastırma yemek en iyisi ama bu ürünlerin de geleneksel yöntemde yapılanını bulmak lazım. Çoğu sucuk, pastırma; işlenmiş etle yapılıyor. En basit tabiriyle et işlenirken nitrit ve nitratın kullanılmaması gerekiyor. Nitrit ve nitrat, etin bozulmasını engelleyen maddeler. Eğer bu maddeler kullanılmazsa ette bakteriler ürüyor. Ama rapora göre ete nitrit ve nitrat işlenince kanser yapıyor!

Dev markalar zan altında

Eskiden sucuk, pastırma kasaptan alınırdı, şimdi bunları yapan da az. 13 Şubat 2015'te Resmi Gazete'de yayımlanan 'Et ve Et Ürünleri Tebliği'ndeki değişiklikle kasapların sucuk, pastırma üretimi yapması daha da zorlaştı. Bu ürünleri müşterinin yanında hazırlamak zorundalar. Elbette hijyen ve etin saklanma koşulları önemli ama kaç kasap imalathanelerle sözleşme yapıp, ambalajlı, etiketli olarak sucuk, köfte satışa sunar?
Dünya Sağlık Örgütü'nün son raporu, gıda sektörünü derinden etkileyeceğe benziyor. Yani dev markaların salam, sosis, sucukları zan altında kaldı! Bence kasapların geleneksel yöntemlerle sucuk, pastırma üretmelerini kolaylaştıracak uygulamalar hayata geçirilmeli. Türkiye'deki kanser oranındaki artış unutulmasın!

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA