Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MEVLÜT TEZEL

Herkesin TC no'su değişmeli

Geçtiğimiz ay açılan anonim bir web sayfasının, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının büyük bir kısmının resmi bilgilerini barındıran bir arşivi kullanıma açtığı haberleri çıktı.
Haberlerde; MERNİS sistemindeki vatandaşlık bilgilerinin sızdırıldığı, söz konusu arşivin 2010 yılına ait olduğu ve 50 milyon civarında vatandaşımızın kimlik bilgilerinin deşifre olduğu yazıyordu.
Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım da hemen bu haberleri yalanladı. Bu tür haberlerin zaman zaman sosyal medyada yankılandığına dikkat çeken Yıldırım, "50 milyon Türk vatandaşının kimlik bilgilerinin çalındığı haberi doğru değil. Bu olayın güncel değeri yok" dedi.

BİLGİLER PAYLAŞILIYOR
Evet, daha önce de buna benzer haberler çıkmıştı. Birileri ısıtıp ısıtıp bu haberi servis edebilir.
Ancak bu haberlerin yalan çıkması, birçok vatandaşın kimlik bilgilerinin dolandırıcıların elinde olduğu gerçeğini değiştirmez.
Her gün onlarca telefon dolandırıcılığı haberleri okuyoruz; bu telefon dolandırıcıları kimlik bilgilerini nasıl ele geçiriyorlar?
Kimlik bilgilerimiz sadece devlet kurumlarında yok. GSM operatörlerinden bankalara, TV platformlarından sigorta şirketlerine resmi ya da özel birçok kurumda kimlik bilgilerimizle işlem yaptığımız için bilgilerimiz birçok yerde depolanıyor.
Ve bu bilgiler ne yazık ki, resmi ya da özel kurumlarda çalışan bazı kötü niyetli insanlar tarafından para karşılığı satılıyor. Hata bazı şirketler, kendi aralarında müşteri bilgilerini paylaşıyorlar. Bir şirketin müşteri bilgisine sahip olan kişi, rakip firma tarafından transfer ediliyor. Elbette bu bilgileri dolandırıcılar da satın alıyor. Daha da kötüsü 'call center' kuran dolandırıcı örgütler var.
Özetle Türkiye'de milyonlarca insanın hem kimlik bilgileri, hem de özel hayatın gizliliği tehlikede.
İkametgah bilgilerimiz bile sızmış durumda!
Örneğin icra işiyle uğraşan avukatlarda kimlik bilgilerimizin olduğu yazılım programları var.
Peki, ne yapılmalı? Daha önce de yazmıştım:
Tüm Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının TC kimlik numaraları değiştirilmeli. Böylece dolandırıcıların ellerindeki kimlik bilgileri boşa çıkar.
Elbette bu yeni TC numaraları da bir gün dolandırıcıların eline geçecek ama bunun gerçekleşmesi şu an milyonlarca insanın bilgisinin bir tık ötede olmasında kolay olmayacak!
Hazır yeni nüfus kartlarına geçiyorken yeni TC numaralarının belirlenmesi teknik açıdan zor olmasa gerek. Aklın yolu bir!

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA