Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MEVLÜT TEZEL

Suçluya kıyak geçen adalet

Geçtiğimiz yıl 5 Şubat'ta Burdur'da berber Nadir Bedir (26), bir arkadaşıyla birlikte bir mekana gitti. İşletme sahibi, ikiliye servis açmadı. Servis açılmamasına tepki gösteren Bedir, iddiaya göre; küfür etti ve mekan sahibi ile beş çalışanı Bedir'i dışarıda döverek öldürdü. Mart ayında sona eren yargılamada altı sanık hakkında önce ömür boyu hapis cezası verildi. Mahkeme heyeti sanıklardan H.S.'yi takdir indirimi hakkını kullanarak 25 yıl, Ş.S., R.S., B.A., E.O. ve A.A.'yı ise önce haksız tahrik indirimi uygulayarak 18 yıl, mahkemedeki iyi hallerini göz önünde bulundurarak 15'er yıl hapse mahkum etti.

TAHRİK İNDİRİMİ
Sanıklar karara itiraz etti. Antalya Bölge Adliye Mahkemesi 1'inci Ceza Dairesi, Burdur Ağır Ceza Mahkemesi'nin kararını bozdu. Cezayı 12 yıla indiren ceza dairesi, sanıkların olayı maktulden gelen haksız fiilin meydana getirdiği hiddet veya şiddetli elemin etkisiyle işlediği gerekçesiyle cezayı sekiz yıla düşürdü. Sanıkların yargılamadaki olumlu davranışları, cezanın failinin geleceği üzerindeki olası etkileri de dikkate alınarak sanıklar altı yıl sekizer ay hapisle cezalandırıldı. Mahkeme, cezaevinde yattıkları süreyi göz önüne alarak altı sanığın tahliyesine karar verdi. Olay gününden bu yana tutuklu olan sanıklar tahliye edildi.
Altı kişi bir olup bir genci döverek öldür ve bir yıl hapis yatıp çık! Davayla ilgili Ekşisözlük'te paylaşılan bu karikatür her şeyi özetliyor aslında. Genelde her davada nedense haksız tahrik indirimi uygulanıyor, duruşmada ses çıkarmadan oturmaya iyi hal indirimi veriliyor.
Bu ülkede niye hırsızların 20-30 vukuatı var, neden tecavüzcüler cezaevinden çıktıktan sonra tecavüze devam ediyor, neden katiller ömürlerinin sonuna kadar adam öldürmeye devam ediyorlar?



HAKİMİ SUÇLAMAYIN
Durun, hemen hakim ve savcıları suçlamayın, onlar yasalarda ne yazıyorsa onu uyguluyorlar! Önce katile müebbet hapis cezası verip sonra o cezayı indire indire en sonunda tahliye eden bir adalet sistemimiz var. Bu altı katilin avukatları, ceza indirimi için biraz daha uğraşsalardı belki de alacaklı çıkacaklardı! Çocuğunu kaybeden aile de şanslı belki onlar da katillere tazminat ödemek zorunda kalacaklardı.
Ne yazık ki, suçlunun en az cezayı alması için çalışan bir hukuk sistemine sahibiz. Dünyada suçluya bu kadar çok indirim veren başka hukuk sistemi var mı? Böyle çılgınca indirimi en ucuz marketlerde bile bulamazsınız.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA