Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MEVLÜT TEZEL

ABD’li şirketler mi, halk mı önemli?

Meclise sunulacak yasa taslağı ile korsan film yayını yapan siteleri tamamen erişime kapatacak bir merkez kurulacak ve korsana geçit verilmeyecek.
Kültür Bakanlığı'nın üzerinde çalıştığı telif yasa taslağı yakında Meclis'e getirilecek.
Sanatçıların dijital ortamdaki haklarını korumak için, bir savcının yönetiminde Dijital Hak İhlalleriyle Mücadele Merkezi kurulacak.
Korsana karşı büyük mücadele veren Şahan Gökbakar bu haberi Instagram sayfasından büyük mutlulukla paylaştı ve altına da 'Vallahi şunu yapın helal olsun... Bizi de büyük bir dertten kurtarırsınız' diye başlayan bir yorum yazdı.

ŞAHAN'IN SANSÜRÜ
Buraya kadar her şey normal, Şahan daha çok kazanmak için hakkını arıyor.
Normal olmayan ise birçok takipçisinin 'Bir eğlencemiz var bunu da almayın', 'İstediğinizi yapın, o paralı sitelere üye olmayız' benzeri yorumlar yapınca Şahan'ın paylaşımının yorum bölümünü kapatması.
Filmlerinde korsan DVD alan halkçı 'Recep İvedik'i canlandıran Şahan'ın kendi hayranlarının yorumlarından rahatsız olması ve onları sansürlemesi!
İşte 'Recep İvedik' ile Şahan arasındaki en büyük fark bu!
Şahan haklı olduğu bir konuda normal vatandaşın yorumlarını engelleyerek eksi not aldı.
Turizm ve Kültür Bakanlığı'nın yeni yasa tasarısı kabul edilirse, korsan film ve dizi yayını yapan siteler kolay bir şekilde tamamen erişime kapatılırsa, bu işten en çok karlı çıkan Amerikalı yapım şirketleri olur. Çünkü internetten en çok korsan izlenen yabancı dizi ve filmler.
Şahan'ın filmlerinin telif hakkı, ABD'li şirketlerin yanında devede kulak kalır. Ayrıca internet keşfedildiğinden beri korsan yayın tartışma konusu, Avrupa'da korsan yayını savunan siyasi partiler bile var. Birçok ülke internetin özgürlüğüne darbe vurması için korsan yayınları görmezden geliyor.
Türkiye'ye yönelik yayın yapan korsan siteler zaten yerli yapımlara kıyak geçiyor, yerli filmleri kolay kolay internete koymuyorlar.
Koyduklarında anında avukatların devreye gireceğini biliyorlar.

KİM DVD ALIR?
Bu tasarıyı hazırlayanlar ne yaptıklarının farkındalar mı?
Bu karar, en çok ABD'li yapımcıların işine yarayacak.
Türkiye'de milyonlarca insanın en büyük eğlence kaynağı internetten korsan yabancı film ve dizi izlemek. Milyonlarca insan bu işten mutsuz olacak. Yanlış anlaşılmasın, korsanı savunmuyorum, sadece bazen küçük yaramazlıklara da göz yummak gerekir diyorum.
Türkiye'deki realite; rahmetli Turgut Özal'ın dediği gibi 'Benim memurum işini bilir.' Asgari ücretle geçinen, beş lirayla tavuk döner yiyerek karnını doyuran üniversite öğrencileri, üç çocuğuna akşam internetten film açıp oyalayan orta direk aileler vs.; benim vatandaşım işini bilir!
Türkiye'de seçimler yaklaşırken ABD'li yapım şirketleri sırf daha çok para kazansın diye milyonlarca insanı mutsuz etmek enteresan bir siyasi karar. Yerli sanatçıyı korsana karşı korumak için farklı formüller geliştirmek mümkün! Çok mu ajitasyon yaptım bilmiyorum aslında bunları filmlerinden halkçı geçinip milyonlarca dolar kazanan Şahan Gökbakar'ın yazması gerekir! Söyleyin; 30 lira verip DVD film alacak kaç insan var Türkiye'de?

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA