X İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ARKADAŞINA GÖNDER Ekmekte skandal
* Birden fazla kişiye göndermek için, mail adresleri arasına “ ; ” koyunuz

Ekmekte skandal

  • Giriş Tarihi: 2.11.2013 18:00 Güncelleme Tarihi: 2.11.2013 18:13

Ekmeklerde domuz ve insan kılından üretilen sistein mi kullanılıyor? Deşifre'den yine bomba gibi bir dosya...

A Haber'de yayınlanan Mehmet Ali Önel yönetimindeki Deşifre programı yine çok çarpıcı bir gıda dosyasıyla ekrana geldi.

1 Temmuz 2013 tarihinden itibaren ekmek üretiminde kullanılan 17 gıda katkı maddesi, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından yasaklanmıştı. Başbakan Erdoğan da yaptığı bir konuşmada ekmek üretiminde sadece un, tuz ve maya kullanılması gerektiğine dikkat çekmişti.

Acaba bu yasağa uyuluyor muydu? İşte bu sorudan yola çıkan Deşifre yapımcıları Burhan Aytekin ve Bahadır Kerimoğlu yapmış olduğu araştırmalarda şok edici sonuçlara ulaştı.

Deşifre ekibi, market raflarında cicili bicili ambalajlarla satışa sunulan ekmeklerde çok sayıda gıda katkı maddesi olduğunu tespit etti.Üstelik unlu mamullerde kullanımı yasaklanan L-Sistein E 920- E 921'in ( Domuz ya da insan kılından üretilen gıda katkı maddesi) de piyasada yoğun olarak satıldığını ortaya çıkardı.

Özellikle baklavalık yufka, pizza ve pide hamurunda kullanılan bu katkı maddesi, hamurun yoğrulup, kolayca açılmasını sağladığı için üretici tarafından tercih ediliyordu..

TARIM BAKANLIĞI "SİSTEİN"İN UNLU MAMÜLLERDE KULLANIMI YASAK"

Deşifre programı bu şok edici araştırmanın sonuçlarını canlı yayında ekrana taşıdı.

Programa Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Gıda İşletmeleri, Kodeks Daire Başkanı Salman Ayaz, Türkiye Fırıncılar Federasyonu Başbakanı Halil İbrahim Balcı, Gıda Hareketi Başkanı Kemal Özer,Gazeteci-Yazar Mehmet Ali Bulut ve Ekmek Üreticisi Emine Şahin konuk oldu.

Zaman zaman sert tartışmaların yaşandığı programda söz alan Fırıncılar Federasyonu Başkanı Balcı "Ekmek üretiminde kullanılan katkı maddelerinin insan sağlığı açısından hiçbir sakıncası yok. Bakanlığın izin verdiği katkı maddeleri kullanılıyor. Fırında satılan ekmeklerde vatandaşın içi rahat olsun. Ambalajlı ekmeklerde raf ömrünü uzatmak için katkı maddesi olmak zorunda." açıklamasında bulundu..

Gıda İşletmeleri ve Kodeks Daire Başkanı Salman Ayaz da sistein adlı gıda katkısının 30 Haziran'da yasaklandığını belirtirken, Deşifre ekibinin elde ettiği sonuçları Bakanlık ile paylaşması durumunda gereğini yapılacağını belirtti…

Peki vatandaş ekmek alırken nelere dikkat etmeli? Alınan bunca tedbir ve yasağa rağmen gıda terörünün önüne neden geçilemiyor?