Türkiye'nin muz ihtiyacının yüzde 51'ini karşılayan Mersinli üreticiler, ithal muza karşı ikisi Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Ziraat Fakültesi'nde geliştirilen yeni türlerle rekabet şansını artırdı. Anamur Muz Üreticileri Birliği Başkanı Mehmet Güzel, "ÇÜ'de geliştirilen Azman ve Şimşek Anamur türleri dışında Grand Line ve Gevendiş türleri sayesinde artık yüzlerimiz gülüyor. Açık alanlarda Anamur muzu olarak bilinen bodur muz, kapalı alanlarda ise diğer 4 tür yetiştirilerek pazara sunuluyor" dedi. Azman türünün 3 tanesinin, Şimşek Anamur'un ise 7 tanesinin bir kilo geldiğini, fiyatların ise üreticinin istediği düzeyde olduğunu bildiren güzel, şöyle konuştu: "Yöre üreticileri olarak bundan 10 yıl önce Türkiye ihtiyacının yüzde 20-25 arasındaki bölümünü karşılayabiliyorduk. Çünkü sadece klasik Anamur muzu denen türün yetiştiriciliği yapılabiliyordu. Şimdi türler fazla, rekabet şansımız yüksek. Devletin sağladığı desteklemelerin de rekolte ve kalitenin artmasında çok büyük katkısı var. Ancak üreticilerin biraz daha fazla desteklenmesi gerekiyor. Vatandaşın daha ucuza muz tüketebilmesi için girdi fiyatlarının aşağı çekilmesini istiyoruz."