Türkiye Un Sanayicileri Federasyonu (TUSAF) Başkanı Erhan Özmen, Başbakan Erdoğan'ın "Sofralardan beyaz ekmeği uzak tutun" sözüyle yeniden gündeme gelen kepekli ekmek konusuna, tam buğdaylı ekmeğin kullanımının yaygınlaştırılması için toplumun bilinçlendirilmesi gerektiğini söyleyerek katıldı. Özmen, geçen yıl üretimine başlanılan kepekli ekmek ve tam buğday ekmeğinin bir süre sonra ilgi görmemesi nedeniyle üretilmediğini hatırlattı.
MİNERAL ZENGİNİ
52 ülkede ekmek üretiminde kullanılan unun doğal vitamin ve mineral gibi çok önemli besin değerleri ile desteklendiğini ve buğdayın doğal yapısında bulunan lif, vitamin ve mineral açısından çok zengin olan kepek ve rüşeym (buğday embriyosu) ile zenginleştirildiğini belirten Özmen, böylece insanların sağlıklı yaşamları için gerekli olan birçok besin değerini ekmek tüketirken aldığına dikkat çekti.
SORUMLULUK İSTEDİ
Erhan Özmen, 13 Nisan 2007'de Antalya'da gerçekleştirdikleri "Un'a Değer Katma Kongresi"nde Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu kuruluşu UNICEF, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı ve çeşitli üniversitelerden akademisyenlerin katılımıyla, un ve ekmeğin zenginleştirilmesi gündeme getirdiklerini ve bu projenin sorumluluğuna talip olduklarını belirtti.
80 ÜLKEYE İHRACAT
Hem Türkiye'de hem de dünyada un ve ekmeğin arz ve talebinin piyasa koşulları çerçevesinde oluştuğunu vurgulayan Özmen, "Bazı toplumlar beyaz ekmek tercih ederken bazıları da tam buğday unu gibi farklı tahıllardan harmanlanan ekmekleri tercih etmektedirler. 12 milyon ton olan dünya un ticaretinin 2 milyon tonluk bölümünün ihracatını 80 ülkeye biz gerçekleştirmekteyiz ve bunun yüzde 90'lık bölümü beyaz un olarak talep edilmektedir" şeklinde konuştu.